Ez neked is fájni fog: generációk óta nem látott változás elé nézünk

2016. szeptember 21. 20:30

Az utóbbi 35 év világgazdasági növekedését a globalizáció és a dinamikus népességnövekedés hajtotta, ezek azonban mára kifulladtak, sőt látszólag kezdenek visszájukra fordulni. Ennek pedig az lesz a következménye, hogy a következő 35 évben alacsony növekedés, magas infláció és az adósságok burjánzása vár a világgazdaságra - vagy legalábbis ezt jósolják a legnagyobb német bank elemzői.

Bár kevés olyan általánosan elfogadott tény van az univerzumban, mint az, hogy régen minden jobb volt, a közgazdászok jellemzően elvetik ezt az emberiség józanabb része által már-már axiómaként kezelt tételt. Az ő világuk ugyanis a folyamatos növekedésről meg fejlődésről szól, ahol a fals nosztalgia érzését legyőzik a nyers statisztikák. A statisztikák pedig makacsul azt mutatják, hogy az ipari forradalom óta egyre jobb minden.

Az utóbbi időben azonban mintha elkezdett volna közelíteni a két kaszt, azaz az emberek és a közgazdászok véleménye. Utóbbiak közül ugyanis egyre többen vannak, akik ha nem is azt mondják, hogy régen minden jobb volt, legalábbis úgy vélik, hogy a közeljövőben már tényleg igaz lesz ez az állítás.

Ehhez a növekvő csoporthoz csatlakoztak a legnagyobb német pénzintézet, a Deutsche Bank elemzői, akiknek elég vaskos elemzése szerint

az elmúlt 35 év nagyon jó volt, de a következő 35 nagyon rossz lesz.

Ennek oka pedig nagyon egyszerű: a Föld lakossága egyre lassabban fog nőni, egyre inkább elöregedik, és egyre jobban fogja utálni egymást. Ami nem fog jót tenni a jólétnek.

Öregek vagyunk már ehhez

Szerintük alapvetően két dolog hajtotta a világgazdaságot az utóbbi 35 évben.

  • Egyrészt a globalizáció, azaz az áruk, a tőke és a munkaerő egyre szabadabb és nagyobb volumenű áramlása a világ országai között.
  • Másrészt a Föld dinamikus népességnövekedése. A két folyamatnak köszönthetően több mint egymilliárd ember lépett be a globális munkaerőpiacra, elsősorban Kínában és Indiában.

Ez a két hajtóerő azonban kifulladóban van. A következő 35 évben csökkenni fog a legnagyobb államok népességnövekedési üteme, és ezzel párhuzamosan a munkaképes korú lakosság aránya is. Az ebből a szempontból legrosszabb helyzetben lévő Európában például 2050-re akár az ötödével is megcsappanhat a 15 és 64 év köztiek száma.

Eddig a világgazdaság nagyrészt azért is tudott jó ütemben növekedni, mert évről évre sokkal többen kezdtek el dolgozni világszerte. Azonban a következő évtizedekben várhatóan ennek az ellentéte lesz majd igaz: egyre kevesebb maradnak a gazdaságilag aktívak.

Ha a rendelkezésre álló munka mennyiségét nem lehet növelni, akkor csak a hatékonyságának a fejlesztésével lehet gazdasági növekedést produkálni. Ez viszont jóval nehezebb és költségesebb, mint új embereket munkába állítani. Ráadásul nem is nagyon megy manapság a cégeknek: Magyarországon és általában véve a világ fejlettebbik felén is általános probléma, hogy a válság óta nagyon lassan nő a termelékenység, azaz nem nagyon sikerül hatékonyabban működniük.

Agyő, globalizáció

A másik hajtóerő ugyebár a globalizáció volt, ám manapság már ez sem a régi. A kereskedelem volumene alapján úgy tűnik, elértük a zenitet: az utóbbi években világszinten stagnált az áruforgalom, és a kilátások sem jók.

A Deutsche Bank elemzése ugyanis azzal számol, hogy a közeljövőben egyre nagyobb társadalmi nyomás fog nehezedni a politikusokra a gazdasági liberalizáció visszafordítása végett. Aminek az okát abban látják, hogy a nyugati alsóbb- és középosztály a globalizáció relatív vesztese.

Míg a fejlődő országok alsóbb- és középrétegei, valamint a fejlett (és fejlődő) országok leggazdagabbjai nagyon jól jártak a dologgal, addig a hagyományos nyugati munkásrétegeknek és az alsó-középosztálynak a kínaiak elvették a munkáját, ezért relatíve rosszabbul él, mint 30 éve.

A stagnáló bérszínvonal és a növekvő egyenlőtlenségek pedig tovább fogják fokozni a globalizáció- és elitellenességet, végső soron már a brexit-népszavazás is ennek a jele. Ez pedig odáig vezet majd, hogy az államok szépen visszaállítják az áruk, a tőke és az emberek szabad áramlását gátló akadályokat. Azaz nem lehet majd csak úgy össze-vissza pénzt befektetni meg munkát vállalni a világban. Akár még a vagyonadó is egyre gyakoribbá válhat.

Ez bár a nyugati világban lehet, hogy népszerű lesz, a nyers gazdasági növekedésnek nem fog jót tenni, hiszen a kereskedelmi és más egyéb akadályok növelése rontja a gazdasági hatékonyságot. Tehát ha valóban így alakul, akkor feltételezhetően a társadalom összvagyona csökkenni fog, viszont a vagyoni egyenlőtlenségek is kisebbek lesznek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kifogyott a puskapor

Ami igazán súlyossá teszi a helyzetet, hogy a növekedési- és adósságproblémákat, illetve azok gyökereit nem látszik, hogy hogyan lennének képesek kezelni az államok és a jegybankjaik. Utóbbiak az elmúlt években rekord alacsony kamattal, illetve közvetlen és közvetett kötvény-, sőt egyes esetekben részvényvásárlásokkal próbálták feldobni a gazdasági növekedést.

Más szóval ingyen adják a pénzt, sőt maguk is költik, mintha nem lenne holnap. Azonban úgy tűnik, a növekedés beindításához még ez sem elég.

Ennek ellenére a leállásról szó sincs, sőt már olyan tervek is felmerültek, hogy a jegybankok képletesen szólva helikopterről szórják a pénzt, azaz ingyen adjanak egy kis apanázst a lakosságnak, hogy elköltsék, amivel beindíthatnák a gazdaságot.

Ezzel sok minden más mellett az a baj, hogy ha elkezd csökkenni a munkaerő-állomány, azaz kevesebben fognak dolgozni, a jegybankok pedig pumpálják a pénzt ezerrel, akkor egyszer csak el fog szaladni az infláció. A stagnálás és a magas infláció párosa pedig a lehető legrosszabb gazdasági helyzet.

Főleg, ha magas adóssággal egészül ki: hiszen a fejlett világ eszeveszett mennyiségű hitelt halmozott fel már akkortájt is, amikor jól ment. Ha pedig majd rosszul fog menni, végképp nem lesz esély visszafizetni ezt. Ami persze tovább csökkenti a növekedés ütemét, hiszen emiatt egyre többet kell majd törlesztésre költeni, és egyre kevesebb marad minden másra.

Azt pedig nehéz lenne bevállalniuk, hogy nem fizetik vissza a hitelt, hiszen ennek jelentős része a jegybankok, illetve a lakosság és a lakosság vagyonát kezelő alapok kezében van.

Élethosszig tartó munka

Tehát ha hiszünk a Deutsche Banknak, akkor a következő 35 évben

  • alacsonyabb növekedésre,
  • magas inflációra
  • és magas és növekvő adósságrátára

kell számítani.

Öröm az ürömben, hogy a reálbérek várhatóan nőni fognak. Hiszen végső soron az egész világgazdaságban hasonló helyzet fog beállni, mint ami most Magyarországon van: mivel nem lesz elég munkaerő, fel fog menni az ára, azaz növekedni fognak a reálbérek.

Ettől azonban önmagában még a társadalom egészét nézve nem lesz jobb a helyzet, hiszen egyre nagyobb lesz a nyugdíjasok aránya, őket pedig el kell tartani valamiből. És mivel a fentiek miatt az államkötvényhozamok, de általában véve a piaci reálhozamok is alacsonyabbak lesznek, a magán-előtakarékosság is jóval nehezebb lesz, hiszen a biztonságosan befektetett pénz nem igen fog fialni. Sőt, az államkötvénypiacon, ahol a legtöbb a nyugdíjmegtakarítás, negatív reálhozamot jósolnak az elemzők.

A növekedést egyedül egy nagy termelékenységi lökés, azaz valamiféle forradalmi új technológia indíthatná be. Ez azonban még nem látszik, hogy mi lehetne, bár a technológiai forradalmaknak pont attól forradalmiak, hogy nem látszanak előre. A második lehetőség, ami egyre inkább jellemző az elöregedő fejlett országokban, például Japánban, hogy a nyugdíjkorhatár mint olyan megszűnik, azaz egyre többen lesznek kénytelenek majd bőven 65 éven túl is dolgozni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem