2020. szeptember 22. kedd Móric
HR Centrum

Ez most komoly? Tényleg ezt akarják a magyar lányok a főnöküktől?


Alulértékelt téma, de a generációk nemcsak abban különböznek egymástól, hogy másképp öltözködnek és másfajta zenét hallgatnak. Óriási különbség van aközött is, hogy mit várnak az élettől, mire vágynak a társas kapcsolataikban és, hogy mit várnak a munkahelyüktől. Mutatjuk a tíz legfontosabb elvárást a főnökükkel kapcsolatban.


A Világgazdasági Fórum saját kutatásának eredményeit közölte nemrég. E kutatás keretein belül azt vizsgálták, hogy mit várnak el munkahelyi vezetőiktől a fiatal, 18 és 35 év közötti munkavállalók. Nemzetközi viszonylatban 2020-ra az Y generáció tagjai fogják adni a munkaerő harmadát, így az ő elvárásaik fontos, hogy teljesüljenek a munkahelyeken, hisz ennek hiányában nem lesznek motiváltak és elégedettek.

Mi az Y generáció?

Az Y Generációhoz azok tartoznak, akik 1980 és 1999 között születtek. Legjellemzőbb tulajdonságuk, hogy eredmény helyett adottságnak veszik a magas technológiai fejlettséget, így rendkívül jól bánnak az elektronikai eszközökkel és a számítógéppel. Az előző generációkhoz képest nagyobb szabadságban nevelkedtek, így az őket megelőző generációk szemében gyakran túlzottan magabiztosnak, hangosnak és nagyszájúnak tűnnek.

Hányan vannak Magyarországon?

A KSH korfája szerint az Y generáció 2,4 millió tagjából 2,2 millió idősebb tizennyolcnál, így a teljes munkavállaló korú lakosság 34 százalékát teszik ki. Ha ugrunk 9 évet az időben, akkor

2025-ben az Y generáció aránya a munkavállaló korú, tehát 18 és 65 év közötti, lakosság körében 40 százalékos lesz.

A fentieknek megfelelően a munkáltatóknak, a vezetőknek illetve a munkatársaknak egyaránt meg kell szokniuk őket a munkahelyeken és fel kell ismerniük, mit vár tőlük az ezredforduló generációja.

Nagyok az igények?

A lista első helyén az őszinteség és a tisztesség (integritás) állnak. Ez a generáció nem a kiszínezett álomvilágot szeretné hallani a főnökétől, hanem az őszinte valóságot.

Második helyre került a hatékony döntésvégrehajtás. Fontos, hogy egy vezető ne csak meghozzon döntéseket, hanem végre is hajtsa azokat, különben óriási katyvaszba fullad a munkahelyi környezet.

Harmadik és negyedik helyen is a hatékonyság állnak, az előbbi helyezés a hatékony kommunikáció, az utóbbi pedig a hatékony döntéshozatal fontosságát emeli ki.

Az ötödik elvárás egy igazi Y generációs igény: a főnök tartsa értéknek a sokszínűséget és kezeljen mindenkit egyenlően.

A hatodik helyen a kreativitás áll illetve annak a fontossága, hogy a vezető hatékonyan tudja felmérni a különböző lehetőségeket.

A hetedik helyet a megközelíthetőség és az empátia foglalja el, ez sok munkahelyen szintén újfajta igényként merülhet fel a vezetőkkel szemben.

A nyolcadik és kilencedik helyen is olyan igények vannak, melyek azt mutatják, a szakmai vezető ne főnökösködjön, hanem tekintse önmagát is a munkahelyi csapat tagjának, azaz:

  • ne szégyelljen tanulni másoktól és
  • vegyen részt a feladatok elvégzésében is.

A tízedik helyen pedig a pozitív attitűd és a belülről fakadó motiváció állnak. Ezzel a következőt üzeni az Y generáció:

Ha rajtad is az látszik, hogy fáj reggel bejönni a munkahelyre, akkor ne várd, hogy elfogadjam az irányításodat.

 

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2020. 09. 21. 07:41
A számlaszintű adatszolgáltatás változásai 2.

Folytatjuk cikksorozatunkat (első rész) a számlaszintű adatszolgáltatás változásaival ebben...

hrdoktor
2020. 09. 21. 04:59
A túl sok munka egészségügyi kockázatai

Ha túl sokat dolgozunk, testi és mentális egészségünk bánhatja. A rengeteg munka okozta túlhajszoltság...

legacykft
2020. 09. 18. 09:00
Következetesség a fejlesztésben

Alapelveihez, elgondolásaihoz hű, azoknak megfelelően viselkedő, azokkal összhangban kommunikáló...

hrbonbon
2020. 09. 17. 12:01
A vezetők felelőssége - a tervezés fontossága

Mégis megérkezett, amit szerettünk volna elkerülni! Még bőven benne voltunk az első hullámban...

ajovomunkahelye
2020. 09. 15. 08:35
A járvány meghozta a változást: a digitalizáció áll a középpontban

A járványhelyzet nemcsak a mindennapi életünket, de a munka világát is véglegesen megváltoztatta....

coachco
2020. 09. 05. 12:47
A kertműveléstől a szabad gondolkodásig

Tegnap vehemens kertészkedésbe kezdtem, kiástam a három bokor krumplimat, gazoltam, leszedtem a paradicsomot...

vezetoi-coaching
2020. 08. 23. 17:00
Az új „normálok” és az antifragilitás...

Nézzünk 3 egymástól elég távoleső, nagyon különböző területeket érintő mintát, patternt...

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó