6 °C Budapest

Ez a népbetegség a leggazdagabbakkal is elbánt: ők sem kivételezettek

2017. október 12. 15:21

A nemek közötti vagyoni különbségek továbbra sem csökkennek a világban. Ez alól pedig a leggazdagabb emberek sem kivételek. Utánajártunk, hogy a világ leggazdagabb női milyen arányban vannak jelen a legtehetősebb emberek listáján, valamint hogy vagyonuk mértéke hogyan alakul a férfiakéhoz képest.

Hiába az évtizedek óta folytatott harc, a nemek közti egyenlőtlenség még mindig erőteljesen jelen van a társadalmakban. A nők ugyanis kisebb eséllyel kapnak munkát, kevesebb pénzt fizetnek nekik ugyanazért a munkáért és jóval nehezebben kerülhetnek ki közülük felsővezetők, mint férfi társaikból. Ezekről az állapotokról számolt be többek között a múlt héten kiadott, legújabb OECD jelentés is, amit a Pénzcentrum is elemzett.

Országonként persze eltérőek a különbségek és a szakadék nő és férfi között. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a problémák nem csak a harmadik világban vagy a tradicionálisan férfiközpontú országokban jelennek meg erőteljesen. Hanem bizony a sokszor nyitott és modern társadalomként leírt nyugati országokban is érzékelhetők, sőt bizonyos esetekben kiemelkedőbbek.

Az egyik ilyen mutató például a nemek közötti szakadék a vállalkozások bevételeit tekintve. Az Amerikai Egyesült Államok ugyanis 2. helyen áll ebben az összevetésben, hiszen a nők irányította cégek 57 százalékkal kevesebb bevételt termelnek, mint a férfiak kezében lévők.

Ezt a képet árnyalja azonban az a statisztika, hogy a nők milyen arányban töltenek be vezető pozíciót bizonyos vállalatoknál. Itt ugyanis az U.S.A. majdnem az élen áll a maga 43 százalékával. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez az arány sehol a világon nem éri el az 50 százalékot.

Az OECD jelentés statisztikáiból kiindulva kíváncsiak voltunk, hogy milyen módon alakul a világ 50 leggazdagabb emberének listáján a nemek aránya. Valamint, hogy a nők által birtokolt vagyon mennyivel kisebb, mint férfi társaiké. Az összehasonlításhoz a Forbes 2017-es listáját használtuk.

A gazdagok krémje

Sok-sok éven át Liliane Bettencourt, a L’Oréal nagyasszonya számított a világ leggazdagabb nőjének a maga 39,5 milliárd dolláros vagyonával, és ezzel a lista 14. helyét foglalta el. A dáma azonban szeptember 21-én, 94 éves korában meghalt. Így át kellett adnia a stafétát. Vagyonát lánya és annak két gyermeke kezeli, azonban a Forbes nem frissítette 2017-es listáját, így mi sem tetettük és figyelmen kívül hagytuk ezt a pozíciót.

A változás következtében a világ jelenleg leggazdagabb hölgye, aki a listán a 17. helyet foglalja el Alice Walton, a Wal-Mart alapító Sam Walton egyetlen lánya. Az ő becsült vagyona 33,8 milliárd dollár. Ezzel az eredménnyel Alice Walton az egyetlen nő, aki bekerült a világ 20 leggazdagabb embere közé. Az arányok magáért beszélnek: 19 férfi és egyetlen nő. Ez pedig azt jelenti, hogy a 20 leggazdagabb ember között pontosan 5 százaléknyi nő található.

Ha megvizsgáljuk a nemzetek arányát is, akkor torony magasan az amerikaiak vezetnek, hiszen 14 emberrel képviseltetik magukat a felső húszban. Megnéztük tehát, hogy mennyivel kevesebb Alice Walton vagyona, mint az őt körülvevő férfiak, valamint az őt körülvevő amerikai férfiak átlag vagyona.

A grafikonon jól látszik, hogy a leggazdagabb nő vagyona 16 milliárddal kevesebb, mint a leggazdagabb férfiak átlag vagyona, azaz 31 százalékkal marad el tőlük. Ha csak a leggazdagabb amerikai férfiak vagyonát nézzük, akkor azonban ez az arány már 34 százalékra nő. Sőt,

ha világ legvagyonosabb férfijáéhoz hasonlítjuk, akkor Alice Walton vagyona 53 milliárddal kevesebb, mint Bill Gatesé. Ez pedig azt jelenti, hogy a leggazdagabb nő 61 százalékkal kevesebb vagyonnal rendelkezik, mint a leggazdagabb férfi.

Ez pedig nagyobb arány, mint az OECD jelentésben szereplő 57 százalékos amerikai különbség. Walton egyébként sokkal jobban fókuszál a művészetek világára, mint a gazdasági életre. Ezeket a tevékenységeket jobbára átengedi testvérei számára, míg ő inkább kortárs művészeti múzeumot alapít szülővárosában.

TOP 50

A nagyobb, 50-es merítést megvizsgálva sem rózsásabb a helyzet, ami a nők jelenlétét illeti. Az 50 leggazdagabb ember közül mindösszesen 5 nő kapott helyett. Ezzel a Top 20-as 5 százalékos arányt a nagyobb merítésben 10 százalékosra javították.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A második leggazdagabb nő a listán Jacqueline Mars, akinek becsült vagyona 27 milliárd dollár. A hölgy a Mars egyharmad részét birtokolja, ami a világ legnagyobb cukorkagyártója. Ezzel az összeggel Jacqueline Mars 26. a leggazdagabbak listáján.

A harmadik legtehetősebb hölgy Maria Franca Fissolo a maga 25,2 milliárdos vagyonával. Ő egyébként Michele Ferreronak, a világ egyik legnagyobb édességgyártó cégének alapítójának az özvegye.

A negyedik legnagyobb vagyonnal Susanne Klatten rendelkezik, ami 20,4 milliárd dollárt jelent. Ő és testvére 50 százalékos részesedéssel bír a BMW-ben, de korábban voltak érdekeltségei a gyógyszergyártásban is.

Az ötödik leggazdagabb nő, aki egyben az utolsó is a női nem képviseletében az 50 legtehetősebb között nem más, mint Laurene Powell Jobs. Az ő becsült vagyona 20 milliárd dollár, és nem nehéz kitalálni miből származik. A hölgy Steve Jobs özvegye, de a pénztermelő vállalkozások mellett például olyan programot is vezet, ami segíti a hátrányos helyzetűeket abban, hogy egyetemre járhassanak.

A számokból jól látszik, hogy a női résztvevők vagyonának átlaga 8 milliárd dollárral kevesebb, mint a férfiaké. Azaz átlagosan 25 százalékkel maradnak el tőlük. Ennél azonban sokkal lehangolóbb a helyzet, ha listán szereplő 5 nő vagyonát a legtehetősebb férfiakéhoz hasonlítjuk.

A dollármilliárdokat összevetve kiderül, hogy a leggazdagabb nő vagyona éppen hogy megegyezik az 50 leggazdagabb férfi átlag vagyonával. A többieké azonban már csúnyán elmarad ettől a számtól is. Nem is beszélve például a leggazdagabb, vagy a 10 leggazdagabb férfiétól.

Nincs új a nap alatt

Úgy látszik az OECD megállapításai nem csak a teljes népesség köréből vett adatokból mutatnak kiábrándító statisztikát. Hiszen a leggazdagabb emberek közül sem kerülnek ki győztesen, még csak megközelítő arányban sem a nők. Sőt a leggazdagabb férfiakhoz viszonyítva, még az átlagosnál is jobban elvannak maradva bevételeiket tekintve. Bár ezeket az összeget nehéz emberi léptékkel felfognunk, annyit mindenképpen leszűrhetünk belőlük, hogy a nők és férfiak közötti egyenlőtlenség minden értelemben globális probléma.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem