2018. augusztus 16. csütörtök Ábrahám

Ez a nagycsaládosok rémálma: az elsőszülött visz mindent


Egy kutatás szerint az elsőszülött gyerekek nagyobb eséllyel válnak sikeres emberré, mint fiatalabb testvéreik, hiszen gyakran okosabbak, illetve a fiatalabbak gyakorta érzelmileg is kevésbé kiegyensúlyozottabbak. Kérdés azonban, hogy mi okozza ezt az eltérést: biológiai okai vannak annak, hogy a legidősebb testvér a legsikeresebb, vagy pedig a szülők rontanak el valamit?

Egy kutatás szerint az elsőszülött gyerekek gyakorta okosabbak, sikeresebbek és gazdagabbak is testvéreiknél. Ennek egyik lehetséges oka az, hogy a szülők kevesebb energiát fektetnek be a későbbi gyerekek nevelésébe, mint az elsőszülöttek esetében. Sandra E. Black, az austini Texasi Egyetem közgazdaságtudományi professzora a kutatásaira alapozva úgy véli, hogy a születési sorrend magyarázatot adhat arra, hogyan teljesítünk az iskolában, mennyi pénzt keresünk, mennyire vagyunk intelligensek és milyen a személyiségünk.

Fontos tudni azonban, hogy a születési sorrend körüli kérdések egy rendkívül vitatott téma, és nem csak a testvérek, de a kutatók között is. A szakemberek még arról sem tudnak megegyezni, hogy a születési sorrend valóban befolyásolja-e a sikerességet. Egy 2015-ös összeállítás szerint - amely nagyjából 227 ezer résztvevőt tartalmazott - például az intelligenciában és a személyiségben fellelhető különbségek kicsik és jelentéktelenek.

Magyarul tehát, úgy tűnik, hogy ha van is jelentősége a születési sorrendnek, és valóban befolyásol olyan dolgokat, mint a munka és a fizetés, ez akkor sem azért van, mert az elsőszülöttek öröklötten okosabbak lennének. Hiába ültetünk le egymás mellé két, egy elsőszülött és egy nem elsőszülött embert, semmiféle különbséget sem fogunk észlelni közöttük. Ezzel szemben Black hangsúlyozta, hogy egy másik tanulmány - amelynek a megírásában ő maga is segédkezett - úgy találta, hogy az első- és a másodszülött gyerekek IQ-ja között átlagosan 3 pont az eltérés, ami később az éves fizetésükben átlagosan 2 százalékos különbséget jelent.

Az adatok olyan kognitív tesztekből származtak, melyeket fiatal norvég férfiakkal végeztettek el, amikor besorozták őket katonának. Black adatai szerint az elsőszülöttek gyakran kerülnek vezető beosztásba. Továbbá a kutatás a személyiségbeli jellemvonásokra is fókuszált, és arra a következtetésre jutottak, hogy a már említett katonai teszten a később születettek kevesebb pontszámot értek el olyan területeken mint érzelmi stabilitás, társaságkedvelés vagy a kezdeményezésre való hajlandóság.

Elhanyagoltság

Szóval mit kezdhetnek ezzel a szülők? A kutatás eredményei szerint a szülők a később született gyerekekkel kevesebb időt töltenek el a tananyag megvitatására. Egy, a Journal Population Economics-ban publikált, 2015-ös tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy a szülők jobban megbüntetik az elsőszülött gyerekeket, amennyiben azok rossz eredményeket kapnak az iskolában.

Úgy találtuk, hogy a szülők több energiát fektetnek be az idősebb gyerekek nevelésébe. Azt látjuk, hogy a szülők több időt töltenek el azzal, hogy segítsék őket a házi feladat elkészítésében"

- mondta el Black.

Nehéz ugyanakkor megkülönböztetni, hogy a szülők bánnak másképpen a fiatalabb gyerekekkel, vagy pedig a gyerekek mások, amire a szülők csak így reagálnak"

- tette hozzá.

A rossz jegyekért kiosztott büntetés nem feltétlenül a legjobb útja a sikeres jövő biztosításának. Feltételezve azonban, hogy a szülők valóban másképpen bánnak a gyerekeikkel, ezek a viselkedésmódok azt a látszatot kelthetik, hogy a szülők egyszerűen nem fordítanak ugyanannyi mennyiségű időt és energiát a fiatalabb és az idősebb gyerekekre.

Fontos azonban, hogy Black szerint az adataiból az olvasható ki, hogy az elsőszülöttek és a fiatalabbak közötti különbségek teljes mértékben a környezeti hatások következményei, így azok nem biológiai eredetűek. Ezek szerint tehát születéskor minden gyereknek ugyanakkora esélye van sikeressé válni, és csak a gyerekkor során őket érő hatások idézik elő a különbséget.

(Business Insider)

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 11 millió forintot, 16 éves futamidő mellett már 2,30 százalékos THM-el, és havi 68 279 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a legnagyobb kereskedelmi bankok ajánlatai sem: az OTP Banknál például 69 206 forintos törlesztőt ígér a 2,65 százalékos THM; míg az Erste Banknál némileg magasabb, 2,71 százalékos THM is alacsonyabb, 70 513 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek, és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
hellokarrierista
2018. 08. 16. 06:11
4 módszer és Te leszel a legkarizmatikusabb ember, ahol csak megjelensz

Szóval múlthéten belebotlottam egy volt főiskolás csoporttársamba, nevezzük Bendegúznak. Anno...

laskainelli
2018. 08. 15. 13:31
Hogy mondjam meg a páromnak, hogy nem nyújt eleget az ágyban?

A tartós párkapcsolatban élők számára előbb-utóbb el szokott jönni a rettegett szexmentes időszak....

hrbonbon
2018. 08. 15. 11:26
Kikre építsük a vállalatunk jövőjét?

A jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben a vezetés keresi azokat az eszközöket, amelyek leginkább feltárják...

perfekt
2018. 08. 15. 09:02
GDPR – Negyedi rész

Az adatkezelők feladatai, beépített és alapértelmezett adatvédelem, közös adatvédelem, adatvédelmi...

jobangel
2018. 08. 15. 06:00
Ha így teszel, könnyen elfogadnak az új munkahelyeden 2. rész

Tudjuk, hogy rengeteg személyiség találkozik egy munkahelyen, valakiket valamiért jobban kedvelünk...

ajovomunkahelye
2018. 08. 14. 09:41
Juniorok a csapatban

Junior tanácsadók, akik már most a jövő munkaformáját követik. Szabadon dolgozhatnak kávézókból...

icoachu
2018. 08. 13. 18:35
ÍGY TURBÓZD FEL AZ ÖNÉLETRAJZOD 7 LÉPÉSBEN

Ha álláskeresésben vagy éppen és soha nem hívnak be személyes interjúra, vagy csak nagyon ritkán...

NÉPSZERŰ
FRISS