2020. július 7. kedd Apollónia
HR Centrum

Ez a legújabb trükk, így húzzák le az álláskeresőket Magyarországon

  • Pénzcentrum.hu
  • 2014. március 27. csütörtök 17:33

Egyre többször fordul elő az, hogy jóhiszemű álláskeresőket vernek át. Többféle trükkel élnek a csalók, hiszen aki kétségbeesett, gyakran bármit megtesz annak érdekében, hogy állást találjon. A Pénzcentrum.hu összeszedte, mire érdemes figyelni, ha az interneten keresünk munkát.


Csak az elmúlt hetekben három olyan eset is történt, amikor a magukat munkaközvetítőnek álcázó csalók pénzt csentek ki áldozataik zsebeiből. Egy fiatal nő ellen vádat emeltek, mert több mint háromszáz embert csapott be. Interneten keresztül kínált otthonról végezhető számítógépes adminisztrációs munkát. A jelentkezés feltétele 870 forint átutalása és egy próbamunka elvégzése volt. A jelentkezők miután átutalták a kért összeget, a próbamunkát még megkapták, de az állást már nem.

Egy másik csaló, egy fiatal férfi a rendőrség információi szerint külföldi munkát kínált és biztosíték gyanánt pénzt kért a munkaközvetítésért. A jelentkezők átutalták neki a pénzt, és utána soha többé nem tudták elérni a hirdetőt. Az egyik károsult házaspár tett feljelentést, így indult meg a nyomozás, és derült ki, hogy még negyven másik embert is becsapott a férfi.


De pár hónappal ezelőtt olyan eset is előfordult, amikor egy férfi külföldi munkát kínált, és előre elkérte a kiutazás költségeit. Huszonegy álláskeresőtől be is szedte ezen a címen a pénzt, körülbelül hatezer és harmincezer forint körüli összegeket. Ellene is vádat emelt a helyi ügyészség.

Ezek a példák is mutatják, milyen veszélyeket rejthet az online álláskeresés. Összességében elmondható, hogy a munkaerő kölcsönző, kínáló cégek nem kérnek pénzt az álláskeresőktől. Érdemes odafigyelni a hirdetések böngészése közben, főleg akkor, ha külföldi munkát keresünk.

A Pénzcentrum.hu biztonsági tippjei munkakereséshez:

  • 1. Ha neten keresgélsz, minden esetben végezz alapos kutatómunkát. Keress rá a szervezetre, aki kínálja a munkát, és arra is, aki közvetíti. Sok esetben, ha botrány van körülöttük, akkor olvashatsz róluk a sajtóban, vagy fórumokon is találhatsz panaszos beszámolókat velük kapcsolatban. Ha a cím fel van tüntetve a honlapon, érdemes online térképeken ellenőrizni, valóban ott van-e az adott telephely.
  • 2. Itt is érvényes az, hogy ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, valószínűleg az is. Ha az ajánlatban az szerepel, hogy gyorsan juthatsz kevés munkával sok pénzhez, annak nagyon alaposan nézz utána, mert igen gyanús felhívás lehet.
  • 3. Ne fizess a munkaközvetítőnek! Ha pénzt kér tőled mint munkakeresőtől, élj a gyanúperrel, hogy csaló az illető. Az efféle cégek, vállalkozók legtöbb esetben az állást meghirdető cégtől kapja a jutalékát, nem pedig tőled.
  • 4. Ne fizess információért sem! Sok olyan hirdetés is van, ahol például munkáltatói adatbázist ígérnek neked mint otthonról dolgozónak. Azaz olyan munkáltatók listáját például, akik hozzád hasonló alkalmazottakat keresnek. De olyasmiért is szoktak pénzt kérni, hogy kiokosítsanak arról, hogyan csíphetsz meg egy különlegesen jól jövedelmező ajánlatot.
  • 5. Ne adj ki bankkártya vagy hitelkártya adatokat. Se neten, se telefonon. Más személyes adatot se adj ki, például ne áruld el hol laksz, vagy olyasmit, ami alapján beazonosíthatnak.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Ennyit keresnek a magánklinikákon dolgozók: belestünk a hivatalos papírokba
Milliárdokat hagynak a betegek a magánklinikákon évente.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
vezetoi-coaching
2020. 07. 06. 16:54
Olvasónapló - Nagy Lajos: Budapest Nagykávéház...

Csak ízelítőül, hogy mire számítsunk... 1935. július 3-án késő este a Budapest Nagykávéházban...

hrdoktor
2020. 07. 06. 08:50
Betegségek, amiket a légkondi terjeszthet

A nem megfelelően működtetett klíma többet árt, mint használ: betegségek okozója lehet. De milyen...

perfekt
2020. 07. 06. 08:42
Fontos változás a fejlesztési tartalék képzésében

A TAO tv. 7.§ -ának f) pontját módosította a 2020. évi XLVI. törvény, amely az egyes adózási...

legacykft
2020. 07. 03. 09:00
A mondat, ami mindenféle szerepedben gátol

Van egy mondat, amit ha eleget mondogatsz magadnak, meggátolhat abban, hogy sikeresen töltsd be a számodra...

jobangel
2020. 06. 30. 15:30
A fizetési igényről másképp: tárgyalj róla!

Ez sajnos rendszeres „taktika”, és nagyon rossz taktika: az álláskeresők kétségbeesésükben...

ajovomunkahelye
2020. 06. 29. 14:44
Új feladatok és nehézségek várnak a vezetőkre

A koronavírus-járvány az FMCG (Fast-Moving Consumer Goods), vagyis a gyorsan forgó fogyasztási cikkek...

tippekafejvadasztol
2020. 06. 19. 11:23
Álláskeresés karantén után

Nem kérdés, hogy jelen helyzetben azok is állást kereshetnek, akik eddig teljesen biztosnak hitték...

NÉPSZERŰ
FRISS