2019. december 9. hétfő Natália
HR Centrum

Év végi szabadságra mennél? Ezt mindenképp tudnod kell, ha nem akarsz ráfázni

  • MTI
  • 2019. november 30. szombat 11:34

Nem jellemző idehaza az év végi szabadnapok kiadásából adódó vita, az akár két-három hétig is elnyúló év végi szabadság a legtöbb területen a munkáltatónak is érdekében áll - írja a Magyar Nemzet szombati számában, érdekképviseletek álláspontját ismertetve.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (Mgyosz) alelnöke a lapnak kifejtette: elterjedt, ám téves megközelítés, hogy a munkavállalóknak kell kivenniük év végéig a még megmaradt szabadságot, mivel annak kiadásáért a munkáltató felelős. Ha a dolgozók hosszú időn keresztül görgetik maguk előtt a fel nem használt szabadnapokat, akkor a munkáltatót vonják felelősségre. Szintén tévedés, hogy a megmaradt szabadnapokat idővel pénzbeli juttatással ellensúlyozza a foglalkoztató, ez az eset csak a munkaviszony megszűnésekor fordulhat elő, de nem jellemző - mondta el.

Rolek Ferenc szólt arról is, hogy ágazatonként jelentősen eltérnek az év végi munkavégzéssel kapcsolatos szokások. Az ipar területein már jó előre tisztában van vele a munkavállaló, hogy decemberben az adventi, karácsonyi időszaktól leáll a termelés, így a dolgozók - ha nem érkezik rendkívüli megrendelés - pihenéssel töltik az év végét. A közigazgatásban, a közszféra bizonyos területein pedig már hagyomány a karácsony és újév közötti szünet, de egyre jellemzőbb a szolgáltatásokban is. Ennek oka részben a visszaeső kereslet, részben a munkáltatókra háruló nyomás, beleértve a szabadságok kiadását vagy a munkaerőhiányt.     Rolek Ferenc szerint ráadásul a munkáltatók hozzáállása a munkavállalók igényeivel is találkozik, mivel sokan az év utolsó hónapjára tartogatják éves szabadnapjaik nagy részét.

Buzásné Putz Erzsébet, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének elnöke ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a közszolgáltatásokban, leginkább a közösségi közlekedés területén rendkívül nehézzé teszi a munkaszervezést a szakemberhiány. A szállításban ez az ünnepekhez köthető, jelentősen megugró utasforgalom az utasok számára nem látható, ám adott esetben bevételkiesést okozó létszámgondokat okozhat. Buzásné Putz Erzsébet jelezte: amennyiben a dolgozó úgy látja, jogellenesen hiúsul meg a szabadsága, akár jogi úton is érvényt szerezhet igazának.

Decemberben a kereskedelemre hárul a legnagyobb kihívás. Az áruházak több száz szezonális munkás bevonására készülnek a következő hetekben. A három éve jellemző súlyos munkaerőhiány mellett a hosszabb ünnepi időszak és a növekvő lakossági fogyasztás is többletterhet ró az alkalmazottakra. A tapasztalatok arról árulkodnak, a szabadságolással kapcsolatban meglehetősen rugalmasak a munkaadók és a munkavállalók, a legtöbb konfliktus pedig nem az év végén, hanem a nyári hónapokban fordul elő.


NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,77 százalékos THM-el, és havi 58 610 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 53 724 forintos törlesztőt ígér a 2,68 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,74 százalékos THM is alacsony, 53 952 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H, a CIB Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Elárulta a Tesco közép-európai vezére, kivonulnak-e Magyarországról
Matt Simister: 2009 óta 230 milliárd Ft adót fizetettünk.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2019. 12. 09. 08:06
Szociális hozzájárulási adó megfizetésének korlátja

2019 januárjától az egészségügyi hozzájárulásról szóló 1998. évi LVI. törvény, illetve...

hrbonbon
2019. 12. 09. 08:05
Adventi kompetencia naptár - 9. nap

Itt az idő újra. Kezdődik a karácsonyi visszaszámlálás. Milyen hasznosabb ajándékkal kedveskedhetnénk...

hrdoktor
2019. 12. 09. 05:26
Így élje túl a karácsonyi bulit!

Decemberben a legtöbb cég szervez a dolgozóinak karácsonyi, év végi partit, de ennek fogadtatása...

legacykft
2019. 12. 06. 09:00
Hogyan zárd le 2019-et?

Az év utolsó hónapja az értékelés, reflektálás, számvetés, és tervezés időszaka mindannyiunk...

coachco
2019. 12. 04. 13:48
Nemzeti klíma

Ha vicces kedvemben vagyok, mulatok rajta, hogy ma már sok témáról pártállástól, 'oldaltól'...

ajovomunkahelye
2019. 12. 02. 10:08
Egyre nagyobb a szakadék a legjobb és az átlagos munkahelyek között

Tovább csökkent a dolgozói elkötelezettség Magyarországon, miközben a Legjobb Munkahelyek egyre...

laskainelli
2019. 11. 27. 09:17
Ha kéred a társad a változásra, de nem hall meg téged

Úgy látom, hogy sok kapcsolat elromlott már mielőtt megköttetett. Elromlott már a szüleinknél...

NÉPSZERŰ
FRISS

Kika

12.13-12.15
Országos

Lidl

12.05-12.11
Országos

Aldi

12.05-12.11
Országos

Interspar

12.05-12.11
Országos

Spar

12.05-12.11
Országos

Tesco

12.05-12.11
Országos

Auchan

12.05-12.11
Országos

Kika

12.04-12.23
Országos

  Ajánlatunk