7 °C Budapest

Év végére krízisbe kerülhet a magyar bolthálózat: menekülnek a dolgozók

2019. július 10. 09:32

Több pénz kereshetnek és kevesebbet kell túlórázniuk azoknak, akik a turizmusban vállalnak idénymunkát a bolti állások helyett. A kereskedelmet így is munkaerőhiány sújtja, de nem tudják felvenni a versenyt a nyári szezonális munkalehetőségekkel. A szakszervezet véleménye szerint konkrét megoldásokat kell találniuk a piaci szereplőknek még ősszel, különben év végére komoly bajba kerül az ellátási lánc. 

Bizonyos jobban fizető idénymunkák, főként a a turizmus területén, érezhetően munkaerő elszívó hatással vannak a kereskedelemre. A bolti dolgozók ugyanis kevésbé versenyképes bérre számíthatnak az áruházakban, ráadásul rengeteg a túlóra. Míg a szezonális munkákkal átlagban napi 15-20 ezer forintot kereshetnek üdülőövezetekben, addig a bolti fizetések havi 25-30 ezer forinttal alatta maradnak a versenyszférában megszerezhető bérnek - írja a Magyar Nemzet. 

Eddig is jelentős volt a munkaerőhiány a boltokban, azonban a fluktuáció és a - karácsonyi időszak helyett inkább - nyáron kiadott szabadságok miatt már a napi munka megszervezése is gondot jelent az üzleteknek. 12 órás műszakok helyett nem ritkán 15 órákat kell dolgozniuk a beosztottaknak, és még a munkaközi szüneteket sem tudják sokszor kivenni, olyan kevesen vannak a napi feladatokra. Már gyakran a boltvezetők is beállnak fizikai munkát végezni, hogy ne legyen fennakadás. A hétvégi munkaszervezés ugyanúgy gondot jelent: az így is túlhajszolt alkalmazottakra még az alkalmi munkavállalók betanításának feladata is hárul. 

A kórosan kevés alkalmazott miatt több olyan munkaszervezési feladat jellemző az áruházakban, amelyek szembemennek a törvényi előírásokkal. Ha a munkaügyi hatóság alaposan megvizsgálná az egyes cégeknél kialakult gyakorlatot, szinte mindenütt találna visszásságokat

- mondta el a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. Bubenkó Csaba ismertette, hogy a szabályok szerint havonta egy szabad vasárnapot biztosítani kell a bolti alkalmazottaknak. Amíg nem volt ekkora munkaerőkrízisben a kereskedelem, minden dolgozónak jutott egy teljes hétvége legalább pihenésre, viszont ma már szombat-vasárnap helyett legfeljebb hétköznapra jut szabadnap, és az sem kiszámíthatóan, hanem attól függően, hogyan sikerül kisakkozni a műszakokat. 

Nem is a hét végi munkával van a fő probléma, hanem azzal, hogy egész héten folyamatosan, kiszámíthatatlan rendben kell dolgozniuk az alkalmazottaknak. Nem véletlen, hogy sokan panaszkodnak, hogy túlterheltek, mert mindez a családi életük és az egészségük rovására megy, ráadásul ilyen munkarendben nagyon nehéz tervezni 

- mondta a szakszervezeti elnök, aki arról is tájékoztatott, hogy több cég jelezte: hiá­ba kínálnak a versenytársakhoz képest is magasabb béreket egyes láncok, ennek ára, hogy az így felvett dolgozónak több munkakört is el kell látnia. A meglévő munkavállalók számára már a napi feladatok ellátása is erőn felüli kihívás. Bubenkó Csaba szerint elkerülhetetlen, hogy ősszel konkrét javaslatok szülessenek a munkaerő-problémák megoldására, mert év végére különben az ellátási lánc előírások szerinti működtetése is akadályoba fog ütközni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem