Ettől retteg a legtöbb magyar család: mit nekik a koronavírus

Pénzcentrum2020. július 30. 12:31

Míg globális szinten a koronavírus mellett a munkanélküliség a legfőbb félelme a lakosságnak, nemzetközi összehasonlításban Magyarországon az egyik legalacsonyabb az említése e kettőnek - derül ki egy friss, a világ 27 országára kiterjedő kutatásból.

A járvány lassú lefutásával párhuzamosan egyre erősödnek a pesszimista hangok és az aggodalmak a világban. A nemzetközi számok tanulsága szerint a vírus okozta krízis, és a korábban soha nem látott új élethelyzet csak ideiglenesen volt képes összehozni az embereket, és pozitív irányba mozdítani a mért országok hangulatindexét. Júliusban globális szinten a lakosság 39% vallja, hogy jó irányban haladnak a dolgok országában (6 százalékpont csökkenés májushoz képest), míg nagyjából másfélszer ennyien gondolják (61%), hogy rossz úton halad az emberiség - derül ki az Ipsos kutatásából.

Véleménye szerint összességében jó irányba haladnak a dolgok az országában? Mi az, ami aggodalommal tölti el?
Milyen irányba halad a világ?

Csakúgy, mint az elmúlt hónapokban, az egyes országok állampolgárainak hangulata nagy szórást mutat. A globális átlagot jelentősen meghaladó optimizmus Szaúd-Arábia után Malajziát, Ausztráliát, Indiát jellemzi, míg a másik végletet Chile és Dél-Afrika mellett számos európai ország, köztük Magyarország képviseli. A mérésbe bevont nemzetek közül mindössze 7 esetében javult a közhangulat, míg 16 országban romlottak az általános kilátások a jövőt illetően.

Véleménye szerint összességében jó irányba haladnak a dolgok az országában?

Általános félelmek közt első helyen a koronavírus áll: 27 országból 11 esetében foglalja el a képzeletbeli dobogó csúcsát. Ugyanakkor a vírussal is nyilvánvaló összefüggésben álló munkanélküliség mostanra hasonló veszélyt jelent globális szinten. Magyarország a világátlagtól jelentősen eltérő képet mutat továbbra is, sőt még nagyobbra nyílt az olló a félelmeket illetően.

Véleménye szerint összességében jó irányba haladnak a dolgok az országában? Mi az, ami aggodalommal tölti el? Miért aggódnak a magyarok?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az egészségügy problémái első helyen aggasztják a magyarokat (56%-os említéssel globális szinten a legmagasabb érték), de hasonló súllyal jelenik meg a kimutatásban a korrupció (54%, szintén a legmagasabb érték a világon) és a szegénység is (49%, harmadik legmagasabb érték Oroszországot és Kínát követően). A világot második helyen foglalkoztató munkanélküliség a magyarok számára továbbra sem dobogós félelem (26%-os említés, súlya nem változott az elmúlt hónapokban sem).

Mi az, ami aggodalommal tölti el? - Munkanélküliség említése

A világot legjobban aggasztó koronavírus júliusra már csak a hetedik legégetőbb veszély Magyarország állampolgárai számára (a 15% a legalacsonyabb említési arány a mért 27 ország közül). Az elmúlt 8 év értékeit tekintve megállapítható, hogy

a magyarokat foglalkoztató legfontosabb problémák közül az egészségüggyel, a korrupcióval és a szegénységgel kapcsolatos aggodalmak súlya kezd kiegyenlítődni, míg a COVID-19 terjedésével párhuzamosan megugró munkanélküliségtől való félelem említése 30% alatt stabilizálódni látszik.

Címkék:
hrcentrum, karrier, munkavállalás, munkaerőhiány, szegénység magyarországon,