17 °C Budapest

Erzsébet-utalvány: fontos változás az idei évre

MTI
2012. január 6. 14:04

A fogyasztásra kész ételek, vagyis a hideg ételek vásárlására fordítható Erzsébet-utalványt csak az idén meleg étel vásárlására is el lehet költeni, járulék mentesen havi 5 ezer forintért, a kormányzat azért döntött így, hogy zökkenőmentes legyen az új kafetéria-rendszerre való átállás - mondta Guller Zoltán, az utalványt kibocsátó Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. ügyvezető igazgatója a rendszert bemutató sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

Az utalványokat a januári fizetéskor, február elején kaphatják meg azok a munkavállalók, akik ilyet igényeltek, eddig mintegy 600 ezren. Az ügyvezető igazgató hozzátette: a megrendelések száma folyamatosan nő. Mint mondta, eddig 17 ezer elfogadóhellyel állapodtak meg, cél, hogy ez a szám tavaszra elérje a 20 ezret.

Guller Zoltán elmondta: az igénylők 83 százaléka 5 ezer forint értékben, 10 százalék ennél alacsonyabb, 7 százalék ennél magasabb értékben igényelt utalványt. Agyártás a szükséges tempóban halad, azt a Pénzjegy Nyomda Zrt. végezi. Az utalvány papíralapú lesz, de tervezik az elektronikus kártyás verziót is - mondta.

Az ügyvezető igazgató elmondta: megállapodást kötöttek már a CBA-val, a Cooppal, a Reál áruházlánccal, intenzíven tárgyalnak többek között a Mollal is. Szavai szerint minden olyan kereskedelmi lánccal folytatnak tárgyalást, amely elősegíti az országos lefedettséget.

Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára megjegyezte: a korábbi tapasztalatok azt mutatták, hogy bizonyos áruházaknál nem volt kontroll arra, hogy az étkezési jegyet valóban élelmiszerre költötték-e a vásárlók, ezért az Erzsébet-utalvány kibocsátója most garanciát szeretne az elfogadóhelyektől.

Az elfogadóhelyek által fizetett jutalék 3-6 százalék. Az utalványok begyűjtésével kapcsolatos többletterhet vállaló elfogadóhely kedvezményben részesülhet, így az alacsonyabb jutalékot kell fizetnie - ismertette a NÜSZ Kft. ügyvezető igazgatója.

Guller Zoltán elmondta: az Erzsébet-utalvány bevezetése mellett a NÜSZ Kft. felel az üdülési csekkek zökkenőmentes kivezetéséért is. Ennek érdekében a 2012. január elseje utáni érvényességi dátummal rendelkező csekkek lejárati dátumát december végéig meghosszabbították. Az ilyen csekkek értéke 10,929 milliárd forint.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Körtvélyesi László miniszteri biztos elmondta: a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) három alszámláját szálláshely-szolgáltatásra, vendéglátásra és rekreációra lehet fordítani, de az utóbbi kettőt szálláshely-szolgáltatásra is igénybe lehet venni.

Meleg étkezésre évi 150 ezer forint, rekreációs szolgáltatásra 75 ezer forint, szálláshely-szolgáltatásra pedig 225 ezer forint áll rendelkezésre a SZÉP-kártya keretében.

A miniszteri biztos elmondta: december 31-én a SZÉP-kártya elfogadóhelyek száma meghaladta az ötezret, a tervek szerint az év közepére a 20 ezret is el fogja. Kopócsy Andrea, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint a SZÉP-kártya várhatóan több belföldi vendéget generál majd.

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm