21 °C Budapest

Erre vártunk két évig? Így néz ki az egyszámlás utalás

Pénzcentrum
2013. július 19. 12:15

Felcsillant a remény, hogy a közeljövőben már egy összevont utalással fizethetik meg az esedékességük szempontjából összevonható adókötelezettségüket a pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózók - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium lapunk kérdésére küldött válaszaiból. Nagy kérdés, hogy a gyakorlatban ténylegesen mit nyernek majd az adózók. Továbbra is adószámlánként részletezniük kell a befizetendő összegeket, s egy új fizetési rendszerrel is meg kell ismerkedniük. Azt pedig még nem lehet tudni, hogy mennyit spórolnak az átutalási költségen.

Mint azt a hónap elején megírtuk, csalódniuk kellett azoknak a vállalkozásoknak, amelyek arra számítottak, hogy július 1-jétől csökkenthetik banki átutalásaik számát. Az egy hónappal ezelőtt feltett kérdéseinkre - melyek arra irányultak, hogy az adminisztrációs egyszerűsítésként meghirdetett új lehetőség mit jelent a gyakorlatban az adózók számára - most válaszolt a Nemzetgazdasági Minisztérium, amely a következő:

Az adózás rendjéről szóló törvény (art.) őszi módosítása 2013. július 1-i hatállyal megteremtette az egyszerűsített elektronikus fizetés lehetőségének törvényi alapját. Az egyszerűsített elektronikus fizetés tartalmilag az egy banki átutalással több adónemben fennálló adófizetési kötelezettség külön jogszabályban meghatározottak szerint történő teljesítésének lehetőségét jelenti a pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózók (belföldi jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek, ideértve az egyéni vállalkozókat) számára.

A részletszabályokat tartalmazó rendeletet a tárca elkészítette, a jogszabályt hamarosan kihirdetik - ígéri az NGM. A NAV az egyszámlás befizetést az Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszer (EFER) használatával valósítja meg. Az EFER használatához csatlakozási szerződés megkötése szükséges a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), a NAV és a csatlakozni szándékozó pénzintézetek között. Jelenleg a biztonságos működést garantáló 1 hónapos próbaüzemelés zajlik.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózók az ügyfélkapun keresztül, az eBEV portálra belépve érhetik el azt a felületet, ahol lehetőségük lesz összeállítani az egyösszegű fizetési tranzakciót. Az adózók adónemenként/adószámlánként rendelkezhetnek a befizetendő összegekről. A rendszer a befizetendő tételek összesítésével "egyösszegű" befizetést képez, melyhez egyedi pénzügyi ügyazonosítót rendel, illetve előállítja a banki fizetési megbízást. Ez a fizetési megbízás az EFER-en keresztül jut el az adózó által kiválasztott bankba, ahol az Internet banki felületen mindent változtatás nélkül jóvá kell hagynia.

Az EFER rendszeren keresztül érkező, ügyazonosítóval rendelkező "egy összeget" a NAV az adózó által előzetesen meghatározottak szerint osztja fel. Az összevont utalások kezelése komoly informatikai fejlesztést igényelt a NAV-nál, melynek végrehajtása már megtörtént.

A tárca hangsúlyozza: az egyszámlás befizetés csak a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett, olyan adózók számára lesz elérhető, akik/amelyek a pénzforgalmi számláikat EFER-hez csatlakozott pénzintézeteknél vezetik. Nem kaptunk választ arra a kérdésünkre, hogy egyeztetett-e a minisztérium a bankokkal az összevont utalás kérdéséről, és spórolnak-e az adózók az új lehetőséggel.

Vajúdtak a hegyek...

A kormány két évvel ezelőtt bízta meg a nemzetgazdasági minisztert (akkor még Matolcsy Györgyöt), biztosítsa a vállalkozások számára, hogy egyetlen fizetési tranzakcióval teljesíthessék több adó- és járulékfizetési kötelezettségüket, annak érdekében, hogy az új fizetési rendszer által csökkenjen a vállalkozások adóátutalásaira fordított idő és pénz. Matolcsy Györgynek június 30-ig kellett volna az erre vonatkozó szabályokat kidolgoznia - emlékeztet "Az Egyszerű Állam: A vállalkozások adminisztratív terheit csökkentő középtávú kormányzati program" elnevezésű dokumentum. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ugyancsak 2011 június vége volt a határideje annak, hogy a vállalkozások adó- és járulékadminisztrációval összefüggő terheinek csökkentése érdekében szükséges intézkedésekről előterjesztést készítsen a miniszter. A rendelet szerint számlaösszevonásokkal, illetve -megszüntetésekkel a felére kellett volna csökkenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóztatási tevékenységével összefüggő bevételi és beszedési számláinak számát.

Jelenleg 73 különböző számlára kell az adókötelezettségeket teljesíteni. Emellett van egy illetékbeszedési számla, 12 féle támogatás jellegű számla, valamint 5 folyószámlán nem megjelenő számla. Minden hónap 12-e, illetve 20-a olyan határidő, amikor sokféle adókötelezettséget kell teljesíteni. Különösen az egyes negyedéveket követő hónapokban szaporodnak meg a befizetések a különböző adóelőlegek, illetve a negyedéves általános forgalmi adó fizetés miatt. 

Július 20-án (a szombatra eső határidő miatt 22-én, hétfőn) esedékes adóbefizetések:

- Kisvállalati adó előlege
- Biztosítási adó
- Pénzügyi tranzakciós illeték
- Távközlési adó befizetése
- Általános forgalmi adó befizetése
- Kulturális adó
- Társasági adó előleg befizetése (havi és negyedéves kötelezettség is)
- Játékadó befizetése
- A gyógyszer forgalombahozatali engedély jogosultja, illetve a forgalmazó (ideértve a tápszer társadalombiztosítási támogatása iránti kérelmet benyújtót is, ha az nem azonos a tápszer forgalmazójával, akkor a forgalmazót), a gyógyszer-nagykereskedelmi engedéllyel rendelkező gazdálkodó szervezet (ideértve a tápszer nagykereskedelmet folytatót), valamint a gyógyszer-, továbbá a gyógyászati segédeszköz ismertetést végző személyt foglalkoztató fizetési kötelezettsége, illetőleg a gyógyszer forgalombahozatali engedély jogosultjának, illetve a forgalmazónak a Gyftv. 40/A. §-a szerinti fizetési kötelezettsége
- Energiaadó
- Népegészségügyi termékadó befizetése
- A BEV_J01, illetve a BEV_J02 számú bevalláshoz kapcsolódó adók befizetése
- Cégautóadó
- Innovációs járulékelőleg befizetése

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm