12 °C Budapest

Erőteljes nyuhdíjkorhatár-emelés jöhet Magyarországon: érik a sírig tartó munka

2018. november 9. 14:00

Hatalmas problémát jelent a népességfogyás a fejlett országokban, de már világszinten is egyre kevesebb azon nők aránya, akik gyermeket vállalnak. A jelentések rámutatnak: az országok felében csökken a termékenységi ráta, ami azt jelenti, hogy a születő gyerekszám még a népesség méretének fenntartásához sem elég. Ha ez így megy tovább, ezek az országok megállíthatatlanul elöregednek, társadalmuk összezsugorodik. Ráadásul már nem feltétlenül csak a legfejlettebb országokat érinti a baj, Magyarországon azonban az átlagnál is rosszabb a helyzet.


Az országok felében a születési szám nem éri el a reprodukcióhoz szükséges szintet - derül ki a Global Burden Disease nevű egészségügyi szervezet kutatásából. A vizsgálat a születési trendeket minden országban 1950-től 2017-ig vizsgálta. 1950-ben a nőknek átlagosan 4,7 gyermekük volt életük során, míg tavaly ez a szám már csak 2,7 volt. Az országok közti szórás azonban jelentős - az eredményeket a BBC ismertetette. A termékenységi szám a nyugat-afrikai Nigerben 7,1, míg ezzel szemben cipruson a nők mindössze egy gyermeket szülnek életük során átlagosan.

Hány gyerek kell a népességméret fenntartásához?

Amennyiben egy ország termékenységi mutatója nagyjából 2,1 gyermek alá süllyed, az a társadalom általában zsugorodásnak indul (természetesen ez a határszám magasabb azon országok esetén, ahol magasabb a kockázata a gyermekkori halálozásnak). A kutatás kezdetén, 1950-ben egyetlen egy ország sem volt ilyen helyzetben.

Elértük azt a vízválasztó vonalat, hogy az országok felében a születési szám nem éri el a reprodukcióhoz szükséges szintet. Tehát amennyiben a születési szám nem növekedik, a populáció csökkeni fog ezekben az országokban. Ez egy történelmi jelentősségű változás.


- mondta Christopher Murray, a Washingtoni Egyetem népességkutatással foglalkozó professzora.

Melyek a veszélyeztetett országok?

A legtöbb gazdaságilag fejlett ország, így Európa legtöbb országa, az Egyesült Államok, Dél-Korea, Japán és Ausztrália esetén is alacsony születési számról beszélhetünk. Ezen országok esetén akár egy generációba is telhet, míg a népességváltozás visszafordul pozitívba. Murray szerint hamarosan elérkezünk ahhoz a ponthoz, ahol az országok legfőbb problémája a társadalmak zsugorodása lesz. Ez nem jelenti törvényszerűen azt, hogy az itt élő emberek száma csökken, a társadalom méretét ugyanis nem csupán a születési és halálozási arányszám határozza meg, de a migráció is.

A világ országainak felében egyelőre születik annyi gyerek, hogy a világ népessége növekedjen, de ahogy a fejlődő országok fejletté válnak, egyre több lesz a népességfogyással sújtott országok száma. A legveszélyeztetettebb ország Japán, mert bár Nyugaton szintén csökken a születési szám, azon országokban a bevándorlás ellensúlyozni képes a trendet. Világszinten azonban a migráció nem megoldás.

Már Kína is érintett. Bár a távol-keleti ország 1950 óta 1,4 milliárdra növelte népességét az akkori félmillióról, ma már ők is 1,5-ös születési számmal küszködnek, ami a kormányzatot az "egy gyermek politikájának" feladására késztette.

Magyarországon hatalmas a baj

Az európai születési arányszámok rendkívül alacsonyak, a magyar mutató viszont ezen belül is nagyon rossz. A KSH adatai szerint 2001 és 2007 között 400 ezerrel lett kevesebb a magyar népesség, ami azt jelenti, hogy 2070-re 6 millióra csökkenhet Magyarország népessége. Magyarországon ráadásul nem csupán a természetes fogyás, de a népvándorlás is nagy probléma - itthon a demográfiai tényezők szempontjából azonban nem a bevándorlás, hanem a kivándorlás jelenti a veszélyt.

Mi az oka a születések csökkenésének?

A születési arányszám nem biológiai okokkal magyarázható - mint például a meddőségek magasabb aránya. Az okok társadalmi jellegűek, a három kulcsfaktor pedig a következő:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • A kevesebb születéskori halálozás miatt a nők nem szülnek sok gyereket
  • A fogamzásgátló módszerek nagymértékben fejlődtek 1950 óta
  • Egyre több nő választja az egyetemet és a karriert a gyereknevelés helyett

Ez egyben ezt is jelenti, hogy a születési számok csökkenése mögött valójában a tudományos fejlődésnek és a társadalom magasabb fokú képzettségének okai állnak. Ebből a szempontból a társadalom fogyatkozása sikertörténetnek tekinthető.

Mi lesz mindennek a hatása?

A fogyatkozással sújtott társadalmak elkerülhetetlenül elöregednek, majd fogyatkozásnak indulnak. Az egyik megoldás erre a migráció lehet. A születési arányszám addig nem is probléma, amíg a társadalmak alkalmazkodni tudnak a nagymértékben megváltozó demográfiai viszonyokhoz.

A demográfai tényezők életünk minden aspektusát meghatározzák. Csak nézzük ki az ablakon az utcákra, házakra, a közlekedésre és a fogyasztásra - ezek működését mind a társadalom szerkezete határozza meg. A társadalom működése nem csak a népesség lélekszáma által meghatározott, de a kor szerinti megoszlás is jelentős

 - mondta Dr George Leeson, az Oxfordi Egyetem Népességkutató Intézetének elnöke.

Szerinte a munkahelyeknek is változatnia kell a filozófiájukon, és nyitni az idősebb munkavállalók iránt, mint ahogy a fogyatkozással sújtott országokban a nyugdíjkorhatár-emelés is elkerülhetetlen. A Global Burden of Diseases nevű intézet jelentése szerint az érintett országoknak meg kell barátkozniuk a migráció tényével, amely szinten tarthatja a népességet. Ellenkező esetben a nőket kell ösztönözni a gyermekvállalásra, hiszen ez jelenti a probléma gyökerét.

Amennyiben a jelenlegi tendencia fennmerad, a közeljövőben kevés gyermek és sok 65 év feletti ember lesz ezen társadalmakban, ilyen állapotok mellett pedig nagyon nehéz lesz fenntartanunk a jelenlegi társadalmi struktúrát. Ez azt jelenti, hogy pár éven belül több lesz a nagyszülő, mint az unoka

 - tette hozzá Murray.

A csökkenésnek viszont vannak pozitív hozadékai is: a társadalmak fogyása bár próbatétel elé teszi az egyes országokat, környezeti és fenntarthatósági szempontból előnyös lehet a változás

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem