2020. szeptember 19. szombat Vilhelmina
HR Centrum

Ennyit kaszálnak a magyar pincérek, szakácsok Ausztriában


A nyári szezonban tömegével hagyják el a magyar vendéglátósok az országot; a helyzet olyannyira súlyos, hogy a Balatonnál idén is komoly munkaerőhiánnyal küszködik az ágazat.  Mindez persze nem véletlen, Ausztriában vagy éppen Németországban ugyanis a hazai többszörösét is megkereshetik a pincérek, szakácsok.

Mint arról a Pénzcentrum korábban beszámolt, évek óta súlyos munkaerőhiánnyal küszködik a legtöbb balatoni vendéglátós. A probléma forrása persze a már unalomig ismételt tétel: annyira alacsonyak a bérek, hogy a szakképzett munkaerő tömegével hagyja el az országot.

Egyes szakmákban, egyes régiókban kritikus szintű, azaz a termelés, szolgáltatás színvonalát veszélyeztető a munkaerőhiány

- értékelte röviden a helyzetet még év elején Hárs Ágnes, a Kopint-Tárki Zrt. vezető kutatója.

A probléma forrását iparági forrásaink is alátámasztották. E szerint a Balatonnál (is) a felszolgálók keresnek a legjobban: ők a teljes szezon átlagában, az alapbért és a jattot is beleszámítva kb. 600-650 forintos órabérért róják a köröket. A pincéreket a szakácsok követik, nekik 450-500 forintos órabér üti a markukat; míg a legkarcsúbb, óránként 250-300 forintot tartalmazó borítékot a kisegítő személyzet (mosogatók, konyha-, és kézilányok) kapja. Mindezt javarészt feketén, a lakhatási és egyéb költségek levonása nélkül.

Ezzel szemben külföldön...

Az EURES, vagyis az uniós tagállamok, valamint Svájc és az Európai Gazdasági Térség országainak állami foglalkoztatási szolgálataiból álló információs és tanácsadó hálózat tapasztalatai szerint egyre többen döntenek úgy, hogy rövidebb, pár hónapos szezonális munkavállalás keretében folytatnak külföldön keresőtevékenységet.

A magyar munkavállalók tipikusan a német és osztrák vendéglátóiparban, illetve a német, dán, holland mezőgazdaságban próbálnak szerencsét, de nem ritka, hogy a több idegen nyelven is beszélő fiatalok a nyári szezonban animátorként dolgoznak a turisztikai ágazatban dél-európai országokban

- tudtuk meg a szervezettől.

A vendéglátósok persze nem véletlenül favorizálják az osztrák és német szállodákat, éttermeket. Egyrészt ezekben ugyanúgy érvényesül a szezonalitás, tehát lehetőség van 2-3 hónapos kint tartózkodásra; másrészt a bérek a hazai többszörösére rúgnak. Ez utóbbi tekintetében a Tiroli Gazdasági Kamara (WKO) bérajánlása lehet e leginkább mérvadó. E szerint végzettségtől, szakmai tapasztalattól, pozíciótól függően a bruttó bérek havonta, 40 órás munkahéttel számolva 1500-2000 euró között mozognak, és ebben még nincsenek benne a szintén szabályozott pótlékok.

Tehát a szakácsok, pincérek alaphangon is megkeresik a hazai fizetés ötszörösét, de pótlékokkal, túlórákkal még ennél is extrémebb lehet a differencia.

Ráadásul a kint munkát vállaló magyarok nem esnek el a TB-től sem. Tehát amennyiben valakit hivatalosan és bejelentetten foglalkoztatnak (Ausztriában és Németországban inkább ez a jellemző, nem úgy, mint Magyarországon), az ott eltöltött idő beszámít a későbbi ellátásokba, vagyis szolgálati időnek számít.

Mi lesz a magyar munkavállalókkal a briteknél?

Ugyan a legtöbb magyar vendéglátós az osztrák, német szállodákban, éttermekben vállal munkát, sok honfitársunk megy évről-évre Nagy-Britanniába is. Esetükben felmerül a kérdés, milyen változást hoz a Brexit. Az Index gyorstalpalója szerint azok a magyarok, akik már most a szigetországban dolgoznak, nekik nem kell jelentős változásoktól tartaniuk, ők megtarthatják jogaikat. Míg azoknak, akik most indulnának szerencsét próbálni, tudniuk kell, hogy várhatóan 2018 után szigorodni fognak a munkavállalás feltételei, de az angol kormány az elmúlt időben már több területen is korlátozást vezetett be. A mostani szabályok szerint a munkaerőhiánnyal küzdő szektorokban, másrészt a felsőfokú végzettséget megkövetelő és évi legalább 20 800 fontot fizető állásokra adható ki munkavállalói vízum.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
legacykft
2020. 09. 18. 09:00
Következetesség a fejlesztésben

Alapelveihez, elgondolásaihoz hű, azoknak megfelelően viselkedő, azokkal összhangban kommunikáló...

hrbonbon
2020. 09. 17. 12:01
A vezetők felelőssége - a tervezés fontossága

Mégis megérkezett, amit szerettünk volna elkerülni! Még bőven benne voltunk az első hullámban...

perfekt
2020. 09. 16. 11:28
A számlaszintű adatszolgáltatás változásai 1.

A számlaszintű adatszolgáltatás szigorítása két lépcsőben valósul(t) meg, első lépésként...

ajovomunkahelye
2020. 09. 15. 08:35
A járvány meghozta a változást: a digitalizáció áll a középpontban

A járványhelyzet nemcsak a mindennapi életünket, de a munka világát is véglegesen megváltoztatta....

hrdoktor
2020. 09. 14. 06:30
A balkezesek tényleg kreatívabbak?

Még mindig keveset tudunk a balkezességről, pedig az emberek minimum 8-10 százalékának ez az ügyesebb...

coachco
2020. 09. 05. 12:47
A kertműveléstől a szabad gondolkodásig

Tegnap vehemens kertészkedésbe kezdtem, kiástam a három bokor krumplimat, gazoltam, leszedtem a paradicsomot...

vezetoi-coaching
2020. 08. 23. 17:00
Az új „normálok” és az antifragilitás...

Nézzünk 3 egymástól elég távoleső, nagyon különböző területeket érintő mintát, patternt...

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

Tesco

Tanévkezdés
08.18-09.20
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.