2021. január 26. kedd Vanda, Paula
HR Centrum

Ennyit kaszálhatsz a BKV-nál: érettségi sem kell hozzá


A BKV Zrt. is munkaerő-problémákkal küzd, jelenleg 130 betöltetlen állás van fizikai, 111 járművezető és 26 szellemi munkakörben. A társaság közlése szerint az elvándorlások miatt trolibuszvezető tanulók felvételét tervezik.

Jelenleg 10 300 főállású, teljes munkaidőst foglalkoztat a BKV. Évente 600-700 fő megy el a cégtől, fele azért, mert nyugdíjba vonul, de nagy gondot okoz a társaságnak a kiesett munkaerő pótlása. 

Az elmúlt években történt munkaerő-piaci változások és a növekvő számú külföldre kivándorló miatt egyre markánsabb hiány alakult ki bizonyos ágazatokban, régiókban, ami miatt nagy és egyre fokozódik a verseny a jól képzett munkaerőért, amely a társaságunkat is jelentős mértékben érinti"

- közölte a BKV.

További negatív tényezőként említették, hogy a cég létszáma főleg az idősebb korosztályokból tevődik össze, ugyanis a fiatal munkavállalók egyre része még viszonylag korán kilép. A legfiatalabb korosztály igényei is átalakultak és egyre kevesebben érdeklődnek a társaságnál jellemző nehéz fizikai munkával járó munkakörök és a sok szakmában alacsonynak számító keresetek iránt.

Mit kér, és mit ad

Jelentős a bérek közötti különbség, mivel igen sok szempontot vesz figyelembe a cég a fizetéseket illetően. A bérek függnek:

  • a munkakörtől és a munka tartalmától (adatrögzítő, üzemmérnök, betanított munkás, szerelő, stb.),
  • az elvárt iskolai végzettségtől,
  • a speciális képzettségtől (pl. gázautó-szerelői, vagy emelőgép-kezelői végzettség),
  • és a speciális tapasztalatoktól is (járműdiagnosztikai, klímakarbantartói tapasztalat).

A fizikai munkakörökben óránként ezer forint az alapbér, és erre jönnek rá a pótlékok, amik függnek az imént felsorolt kritériumoktól, a társaságnál eltöltött időtől, a vállalt műszaktól, és a túlóráktól is. Mindezt figyelembe véve az alap órabért plusz (bruttó) 50-700 forintos óránkénti pótlék egészíti ki.

A sofőrök bére ettől a szisztémától abban tér el, hogy a vállalt műszak és a túlóra mellett kiegészül még azzal a kritériummal is, hogy milyen típusú járműveket vezet, és mindez még kiegészülhetnek a minőségi munkavégzés, a jegyellenőrzés, a jegyértékesítés miatti fis óradíjas pótlékokkal. Mindez plusz 10-40 százalékos pótlékot jelent a sofőröknek. Az alapbérükről azonban nem kaptunk pontos információt.

Béren kívüli juttatás is van

A cafeteria keret éves összege idén 164 ezer forint, és 10 elem közül választhatnak a jogosultak. Valamit két, közös háztartásban élő családtagja (ez a Kollektív Szerződésben részletesen szabályozott) díjtalanul utazhat a BKV járatain.

Ahol a legnagyobb a gond

Három fő hiányszakma-kategóriát különít el a cég: mérnök, szakmunkás, sofőr. A többi szakmába, például forgalmi munkakörök, középfokú adminisztráció, satöbbi rendszerint nem okoz nehézséget az utánpótlás. A vállalat tájékoztatása szerint

a mérnökök ugyan nagy számban fellelhetők a munkaerőpiacon, a multik viszont a magasabb bérezés illetve a jobb munkakörülmények miatt jobb eséllyel tudják alkalmazni őket.

A szakmunkás munkakörök nem túl népszerűek a fiatalok körében, akik mégis ezen a területen szeretnének elhelyezkedni, náluk szakszervizekkel, multikkal és külföldi lehetőségekkel kell versenyeznie a BKV-nak. Emellett olykor még az is előfordul, hogy létszám- és bérgazdálkodási okokból nem tudja a végzős szakmunkásokat foglalkoztatni a társaság.

Kötött pályán közlekedő járművezetők esetében a hosszú, nehéz és költséges tanfolyam (6-9 hó) és az ez idő alatt adható alacsony fizetés (7 órás minimálbér) együttesen okozza a jelentős elvándorlást, és egyre kevesebben jelentkeznek, pedig alapfokú végzettség is elegendő a munkakör betöltéséhez.

"Autóbuszvezetőknél "C" kategóriás jogosítvány kell a munkakör betöltéshez, illetve a külső autóbusz szolgáltató és a teherfuvarozó Társaságok is konkurenciát jelentenek" - tudtuk meg a BKV-tól.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2021. 01. 25. 07:33
A szankciótörvényről - I.

A vállalkozások és a magánszemélyek szempontjából egyaránt lényeges jogszabályi változásokkal...

hrdoktor
2021. 01. 25. 06:45
Koronavírus: így enyhítsünk a szorongás új formáján

Természetes jelenség, hogy a COVID-19 járvány során aggódunk saját és szeretteink egészségéért....

coachco
2021. 01. 24. 15:10
Kiírni magunkból a családot

Az alcím friss könyvélményemre utal. És arra, amin sokat gondolkodom mostanában. Miért is annyira...

vezetoi-coaching
2021. 01. 24. 09:46
Széljegyzet egy bejegyzéshez... és a “mit lehetne tenni” örök kérdéséhez...

Oberfrank Zoltán blog-posztjához (“Miért vesznek fel a cégek munkatársakat”) a  Linkedin terjedelmi...

legacykft
2021. 01. 22. 20:00
4 érv a sokszínű csapatok mellett

Az nem kérdés, hogy a diverzitás témaköre mára már nagy népszerűségnek örvend a csapatok...

hrbonbon
2020. 12. 24. 00:05
Adventi ajándék egypercesek - 24. nap

2020-12-21 00:05 "„Ahogy a visszajelzéseknek, úgy az érdemek elismerésének is nagy szerepe van...

ajovomunkahelye
2020. 12. 18. 13:56
Globális Covid felmérés és Legjobb Munkahelyek Program a Liferaynél

2016-ban az egyik kereskedelmi tévé híradójában látta meg először a Liferay cég vezetése...

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked