2020. augusztus 5. szerda Krisztina
HR Centrum

Ennyit ér ma a diploma: kik viszik haza a legtöbb pénzt?


Továbbra is sokat számít a diploma: nemcsak kevesebb a frissen végzettek között a munkanélküliség, de már fiatalon is bőven az átlag felett keresnek. A legtöbbet az informatikus, műszaki és gazdasági területen diplomát szerzők vihetik haza. De vajon kik azok a frissdiplomások, akik 100 ezernél is kevesebbet keresnek, és mennyiben befolyásolja a későbbi fizetést a tanulmányi eredmény?


A felsőfokú végzettség munkaerő-piaci hozadéka továbbra is megmutatkozik. Egyrészt a frissdiplomások körében mért alacsony munkanélküliségi arány (5,8%) alatta marad a KSH által 25-54 évesek körében mért 9,6 százaléktól. Másrészt pedig a felsőfokú végzettség jövedelmi előnyt is jelent: az itthon dolgozó frissdiplomások nettó átlagjövedelme 168 ezer forint, ami közel 20 ezer forinttal magasabb, mint az átlagos nettó kereset - derül ki a Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) legfrissebb tanulmányából

Az adatok szerint legtöbbet az informatikus végzettségűek keresnek, átlagosan havi nettó 231 510 forintot,

a külföldön munkát vállaló friss diplomások pedig ennél is többet, havi nettó 248 050 forintot visznek haza. Ez csaknem 40 százalékkal magasabb az átlagos pályakezdő fizetésnél, és 18-19 százalékkal magasabb a műszaki (195 370 forint) és a gazdaságtudományi területen (193 450 forint) várhatónál. Jövedelmi hátrányt elsősorban a pedagógusképzéshez, a művészeti és bölcsészdiplomákhoz társíthatunk.

A legjobban jövedelmező frissdiplomás szakmának a szoftverfejlesztő számít egyébként, 258 ezer forintos nettó átlagjövedelemmel. Irodai adminisztrátorként vagy óvodapedagógusként a frissdiplomások havi nettó átlagkeresete 100 ezer forint alatt marad.

A magánszféra vállalatai által kínált jövedelmek lényegesen magasabbak (átlagosan 45 ezer forinttal), mint a közszférában mért átlagkereset. A magánszférán belül is a külföldi tulajdonú cégek alkalmazottai számoltak be a legnagyobb keresetről.

A férfiak többet keresnek, sokkal többet

Jelentős a jövedelmi különbség a nemek között: a frissdiplomás férfiak átlagosan havi 50 ezer forinttal keresnek többet a diplomás nőknél. Habár a különbségre nyilvánvalóan kihatással vannak az elhelyezkedés szakterületi eltérései (a legjobban fizetett informatikai vagy műszaki területeken általában férfiak dolgoznak), a legtöbb területen akkor is legalább 30 ezer forinttal kevesebb átlagbérről számolnak be a nők. A legkisebb különbség a bölcsészettudományi területen mérhető, de mértéke itt is megközelíti a húszezer forintos havi átlagot.

Mivel lehet még feljebb tornászni a kezdő fizetést?

A felsőfokú tanulmányok alatti munkavégzés során szerzett szakmai tapasztalat egyértelműen pozitívan hat a későbbi keresetre, addig a tanulmányok alatti nem szakmai munkavállalás esetében nem mértek jelentős jövedelmi eltéréseket a végzés utáni években.

Ezenfelül az átlagnál jobban teljesítők is magasabb jövedelemről jeleztek vissza frissdiplomásként. Azonban a relatíve gyengébb tanulmányi eredmény nem feltétlenül párosul alacsonyabb átlagfizetéssel:

a legalacsonyabb fizetési átlagokat az átlagos tanulmányi eredményűek között mérték.

Az adatok szerint azok a diplomások, akik külföldön is részt vettek például diákcsereprogramban, magasabb átlagjövedelemre számíthatnak. A külföldi tanulmányokat folytatók átlagos bértöbblete megközelíti a havi nettó 60 ezer forintot. A frissdiplomásoknak egyébként 6,2 százaléka dolgozott már külföldön, és további 6,6 százalék a megkeresés időpontjában is külföldi munkavégzésről számolt be. A külföldi munkavállalás leggyakoribb célországa Németország, ezt követi Ausztria, majd az Egyesült Királyság. Leginkább a művészeti, sporttudományi és műszaki képzési területek diplomásai mennek külföldre, viszont a jogi és pedagógiai szakokon végzettek közül kevesebben dolgoztak másik országban.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2020. 08. 03. 08:29
A saját tőke emelése

A saját tőke emelésére jellemzően két ok miatt kerül sor. Vagy kötelező a tőkeemelés,...

hrdoktor
2020. 08. 03. 05:01
Queen-hatás az irodában: ha sok erős egyéniség van összezárva

Egy átlagos munkahelyen is előfordul, hogy a Queen együtteshez hasonlóan több tehetséges, kreatív...

happyhunter
2020. 08. 02. 19:54
Kutyás kalandok az irodában

Kutyabarát munkahely vagyunk, a Jobsgarden már régóta nyitott arra, hogy az itt dolgozók magukkal...

legacykft
2020. 07. 31. 09:00
A delegálás 5 szintje

Egy tanulságos történet arról, hogy hogyan adhatunk bizalmat vagy áshatjuk alá a motivációt egy...

jobangel
2020. 07. 27. 12:56
Jobangel máshol...

Kedves Olvasóim! Egyelőre(?) itt, mostantól nem frissül tovább a Jobangel blog. Írásaim a jövőben...

vezetoi-coaching
2020. 07. 21. 13:19
“10-et letagadhatnál!”, “50 az új 30”, “70 az új 50”...

Nézzünk egy kicsit ezek mögé... “a letagadhatnál X évet”, ezt én magam is hallottam néha...

laskainelli
2020. 07. 19. 19:38
Bízhatok még benne, ha már egyszer megcsalt?

A tartós párkapcsolatokban gyakran előfordul, hogy a két fél sérüléseket szerez egymástól....

NÉPSZERŰ
FRISS