2019. július 20. szombat Illés
HR Centrum

Ennyit ér az érettségi a munkaerőpiacon: tényleg megéri lediplomázni?


A csak érettségivel rendelkezők 100 ezer forintos bérhátrányból indulnak azokhoz képest, akik diplomát szereztek, viszont a legtöbb álláshirdetés azt a réteget célozza, akiknek nincs felsőfokú képesítése. Természetesen ha szakképesítése is van valakinek, az előnnyel indul a munkaerőpiacon, viszont mire számíthat az, akinek csak érettségije van?

 Azok is boldogulnak, akik sem diplomával, sem szakmával nem rendelkeznek: különösen az autóipar, az adminisztráció, az építőipar és az értékesítés területén - írja a Magyar Nemzet. A családok életében mérföldkövet jelent a középiskolás gyerekek ballagása és érettségi bizonyítványának megszerzése, hiszen innen kinyílnak a kapuk a felsőoktatás és a munkaerőpiac felé is. Idén 111 ezer diák tesz érettségi vizsgát, még ezekben a hetekben is tartanak az írásbelik. 

A felsőoktatás előszobája, vagy belépő a munkaerőpiacra?

A felsőoktatási felvételi és az érettségi időszakában rengeteg diáknak kell meghoznia a jövőjét nagyban meghatározó döntést: milyen képzést, karrierutat válasszon. Sokak számára, akiknek nincs kialakult elképzelése, egy szakma megszerzése biztosítékot jelent, ugyanakkor a diploma mégis értékesebb papírnak számít. Sokan mennek úgynevezett büfészakokra, hogy egy diploma legyen 3 év múlva a kezükben, mégha nem is azon a területen akarnak majd elhelyezkedni. 

A jelenlegi statisztikák szerint a várható fizetések és elhelyezkedési esélyek még mindig diplomával a legjobbak.

A végzettek átlagkeresete 2017-ben bruttó 286 630 forint volt, és mindössze négy százalékuk maradt munka nélkül. Ficza János, a Workania.hu kommuniká­ciós menedzserének elmondása alapján jelenleg főiskolai vagy egyetemi diplomával már 400 ezer forint feletti átlagkeresetre lehet számítani. Aki csak érettségivel rendelkezik, az nagyjából 100 ezer forinttal kap kevesebb fizetést. Aki pedig érettségivel sem rendelkezik, az még átlagosan náluk is 40 ezer forinttal számíthat kevesebbre.

A Workania által működtetett Fizetések.hu felmérése alapján az érettségizett munkavállalók átlagkeresete bruttó 304 ezer forint, érettségi nélkül pedig bruttó 260 ezer forint. A különbség tehát 17 százalék 

- mondta el Ficza János. A meghirdetett állások között valamivel kevesebb a diplomát igénylő munka, ezért a legjobban fizető állásokat nehezebb megszerezni. Viszont diploma nélkül, érettségivel jó esélyeink vannak állást találni, ugyanis a legtöbb álláslehetőség - a Workania ajánlatainak mintegy harmada - érettségit igényel. Az ilyen állások nagyrésze a gépipar, az autóipar, a gyártás/termelés, az adminisztráció, az építőipar és ingatlan, a szállítmányozás és logisztika, valamint az értékesítés területén kínál elhelyezkedési lehetőséget.

A Fizetések.hu egy korábbi felméréséből kiderül, hogy az alacsonyan iskolázottak fizetése nagyobb mértékben emelkedett, mint a diplomásoké. A szakközépiskolát végzett munkavállalók fizetése 2013 és 2018 között bruttó 155 ezerről 233 ezerre nőtt, az érettségizett és OKJ-végzettségűek bére 270-280 ezer forint körül mozgott tavaly - 45 százalékos növekedés után. A főiskolát végzettek körében 25, egyetemi diplomásoknál 35 százalékos a növekedés.

A pályakezdők esetében az érettségi 240 ezer forintos fizetéshez elég, az OKJ-s szakma valamivel többet: 246 ezer forintot ér. A diplomás pályakezdők 332-339 ezer forint keresetre számíthatnak.

Az elhelyezkedési esélyek szintén egyenes arányban nőnek az iskolai végzettséggel: csaknem 279 ezer regisztrált álláskereső közül 16 ezren diplomások (ez az érintettek 5,7 százaléka), középfokú iskolai végzettséggel viszont nyolcszor annyian, majdnem 139 ezren keresnek munkát -derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) legfrissebb, 2019. márciusi jelentéséből. Az álláskeresők közül 124 ezren legfeljebb általános iskolát végeztek a márciusi adatok szerint. Az NFSZ szerint a 279 ezer regisztrált álláskereső  8,9 százalékát tették ki a pályakezdők. Legtöbben Borsodban és Szabolcsban keresnek munkát.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,75 százalékos THM-el, és havi 85 891 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 80 439 forintos törlesztőt ígér a 2,66 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,70 százalékos THM is alacsony, 80 631 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a OTP Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
laskainelli
2019. 07. 19. 22:04
7 gyakorlat, ami erősíti a párkapcsolatot

A párkapcsolatokban vannak közeledési és távolodási szakaszok. A távolodási szakaszban az egyének...

legacykft
2019. 07. 19. 09:00
Játszmatársam mondd, akarsz-e lenni?

Hogy mi a játszma? Kommunikációs aknamező, ahol – ha nem vagy elég éber – könnyen ráléphetsz...

vezetoi-coaching
2019. 07. 17. 23:36
Ja... megvan...

8 év kellett hozzá, pedig az eleje óta mondták a kurzusokon/tréningeken, írják a fejlesztőket...

hrdoktor
2019. 07. 17. 09:43
Ebéd a monitor előtt? Inkább ne!

Nagyon sokan rendszeresen feláldozzák az ebédidejüket is akár egy-egy sürgős munka kedvéért...

perfekt
2019. 07. 17. 09:03
Járulékos kérdések

2019. május 30-ától elérhető a Kormány által elfogadott Gazdaságvédelmi Akcióterv, amely 13+1...

y2ycoaching
2019. 07. 16. 22:34
A sarkkörön túl - a Lofoten-szigetek

Norvégiát kevesen pipálják ki a bakancslistájukon, pedig annál többeknek van rajta. Mert nagyon...

jobangel
2019. 07. 16. 13:00
Nem fogadtam el az állásajánlatot, mert…

Sok ilyen témájú gyűjtemény kereng manapság a közösségi tereken, és mivel tanulságos lehet...

NÉPSZERŰ
FRISS