11 °C Budapest

Ennyit bukik egy magyar család, ha leérettségizik a gyerek

Pénzcentrum
2016. június 13. 05:14

A családi kasszának is fontos változás, amikor a gyerek felnő, leérettségizik és továbbtanul. Amellett, hogy többnyire erősen megterheli a továbbtanulás a szülők pénztárcáját, kedvezményektől is eleshetnek. De nem minden esetben. Összeszedtük, hogyan érinti a családi pótlékot és a családi adókedvezményt a gyerek továbbtanulása.

Korábbi írásunkban azt számolgattuk, mekkora kiadást jelent, ha továbbtanul a gyerek. Most nézzük meg az, hogyan érinti a családi pótlékot és a családi adókedvezményt a középiskola befejezése.

A családi pótlék

A családi pótlék 2016-ban egy gyermek esetén 12200 forint, kettőnél 13300, háromnál vagy többnél 16 ezer forint gyermekenként. Ez a juttatás nem csak addig jár a családnak, amíg gyermeke el nem éri a felnőttkort, hanem egészen 20 éves koráig, ha továbbra is nappali tagozatos diák marad közoktatási intézményben. Ha egyetemre, főiskolára megy, vagy nem tanul tovább akkor viszont elesik a család a pótléktól.


A másik, amit érdemes körül járni, hogy hogyan változik a családi pótlék összege, ha két-, vagy háromgyermekes családnál a legidősebb után már nem kapnak a szülők családi pótlékot, tehát egyel kevesebb papíron az eltartottak száma. Ugye ilyenkor a két gyermekes családnál már csak 1 számít eltartottnak, a háromgyerekeseknél pedig 2. A támogatást viszont úgy alakították, hogy

ugyan nem jár a 20 év feletti után családi pótlék, de ettől ugyanúgy két, illetve három gyerekesnek számít a család.

Tehát ha már csak egy kiskorú gyermek marad a családban, utána továbbra is 13300 forintot, ha két kiskorú marad a három gyerekes családban, utánuk továbbra is gyermekenként 16000 forintot kapnak a szülők. Ezzel a kedvezménnyel viszont csak a nappali tagozaton, közoktatásban diákoskodó 20 év feletti családja élhet.

Családi adókedvezmény

A családi adókedvezmény szintén 20 éves korig vehető igénybe, ha közoktatásban tanul a fiatal.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kétgyermekesek családi adókedvezménye a kormány ígérete szerint 2019-re duplájára emelkedik. A kedden elfogadott 2017 évi adócsomagban 5 ezer forintos emelést hagytak jóvá. Jelenleg havonta 10 ezer forint jár nekik gyermekenként.

Tehát összességében elmondható, hogy abban az esetben, ha a fiatal közoktatásban tanul tovább, akkor 20 éves koráig a családi pótlék és a családi adókedvezmény is ugyanúgy jár a családnak, mint eddig. Ha viszont nem közoktatási intézményben tanul tovább, akkor nem minősül tovább eltartottnak, így ő utána a család se pótlékra, se adókedvezményre nem jogosult.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem