16 °C Budapest

Ennyiért gályáznak a Reál élelmiszerboltokban a kasszások, eladók

2018. május 17. 14:31

Az órabér konkrét megjelölésével keres XI. kerületi, illetve XIX. kerületi boltjába eladókat, kasszásokat a Reál Élelmiszer. A publikált kereseti adatok alapján megállapítható, hogy a lánc mindkét ajánlata bőven elmarad az élmezőnyben lévő versenytársaknál elérhető átlagfizetésektől.

XI. kerületi, illetve XIX. kerületi boltjába is eladókat, kasszásokat keres a Reál Élelmiszer - szúrtuk ki a Jófogás állásoldalán. A hirdetések tanúsága szerint mindkét esetben teljes munkaidős pozícióról van szó, eltérés viszont a végzettségre vonatkozó elvárás. A budai oldalon lévő "családias kisközértben" nem szükséges végzettség; a kispesti egységnél azonban gyakorlattal rendelkező, szakiskolát vagy szakmunkás képzőt végzett kollégákat keresnek.

Ahogy az a fenti képernyőképeken is látszik, a XI. kerületi kisbolt nettó 800 forintos, a XIX. kerületi egység pedig nettó 1000 forintos órabért kínál a leendő kollégáknak. Ez azt jelenti, hogy 40 órás munkavégzés esetén, egyéb műszakpótlékok nélkül, havi 128 ezer, illetve 160 ezer forint ütheti az új munkatársak markát. Azaz a Pénzcentrum kalkulációi szerint, ha adókedvezmények nélkül számolunk, ~195,5 ezer forintos, illetve ~240,5 ezer forintos bruttóról van szó.

Arról, hogy a kiskereskedelmi szektorban megcsíphető fizetéseknél megfigyelhető transzparencia csak reakció a jelenlegi munkaerő-piaci helyzetre, vagy a magyar társadalom érett meg a tabuk ledöntésére, órákat lehetne vitatkozni. Tóth Tamara, a Monster Magyarország Kft. operatív vezetője szerint a teljes transzparenciához az kellene, ha már kisiskolás korban elkezdődne az edukáció. Mint azt a Pénzcentrumnak adott interjújában elárulta, "általánosságban elmondható, hogy nemzetközi összehasonlításban mi magyarok nem szeretjük nyilvánosan kezelni a saját fizetésünket. Azt sem feltétlenül gondolom, hogy minden szektor fel van arra készülve, hogy nyilvánossá tegye a fizetéseit." A szakember szerint

ha teoretikusan nézzük, a totális transzparencia ma csak ott működhet, ahol kizárólag fizikai munkásokat alkalmaznak.

Nógrádi József, a Trenkwalder régióvezetője szerint az elmúlt egy évben alakult át annyira a piac, hogy azon cégek, amelyek nem bérrel hirdetnek, 50 százalékkal alacsonyabb mértékben tudják elérni a munkavállalókat a hirdetéseiken keresztül. Mint azt a Pénzcentrumnak adott interjújában elárulta, sok cég - főleg vezető vállalatok -, amelyek időben igyekeznek a piaci igényekre reagálni, a béremeléseiket már sajtónyilvánosság előtt jelentik be, pont azért, hogy kihasználva a médiaelőnyöket a lehető legtöbb jelöltet érjék el és képesek legyenek az adott régióban elszívni a többi versenytárs elől a munkavállalókat.

Azt látjuk, hogy míg korábban az egy nagyon szenzitív információ volt, hogy ki milyen javadalmazási mértékkel foglalkoztatja a munkavállalókat, addig mára átestünk a ló túloldalára, és kifüggesztve bérrel hirdetnek a cégek. Hasonló kampányok nap mint nap zajlanak az országban, ahol kifejezetten azt próbálják felmérni a cégek, hogy ki milyen bérért hajlandó váltani, mik azok a bérek, amiket a munkavállalók kívánatosnak tartanak egyes pozíciókban, egyes szektorokban

- fogalmazott Nógrádi József.

Csikós-Nagy Katalin, a HR Evolution fluktuációkezelés-szakértője is ugyanezt a trendet igazolta a Pénzcentrum megkeresésére. Mint elmondta, valóban történt egy változás, nem csak a multik és a nagy cégek, hanem sok termelővállalat is beleírja a hirdetésébe, hogy mekkora bért kínál.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez egyre fontosabb, hogy be tudja a cég csábítani a munkavállalókat, és a fizetés jó eszköz hozzá. A konkrétumok egyre vonzóbbak, nincs zsákbamacska a hirdetésben, ráadásul felesleges köröktől szabadul meg a munkáltató és a munkavállaló is, ha nyíltak közli a bért

- szögezte le Csikós-Nagy Katalin.

Egy azonban biztos, ma könnyedén össze lehet hasonlítani a hazai láncok fizetéseit, így könnyen meg lehet állapítani azt is, hogy a Reál nettó 800-1000 forintos órabérajánlata versenyképes-e. Legutóbb az ALDI jött ki az értékesítőkre, asszisztensekre, és gyakornokokra vonatkozó bértáblájával, míg korábban a Lidl tette közzé - épp a Pénzcentrumon - a bolti és raktári dolgozóik transzparens bérezését. De korábban bátran kommunikálta a Tesco és az Auchan is, hogy náluk mennyit lehet keresni.

A publikált adatok alapján tehát, ahogy az a fenti infografikánkon is látható, a Reál Élelmiszer erősebb ajánlata, még a havi átlagkeresetekhez képest is, csak a középmezőnyhöz volt elég; a gyengébb ajánlata viszont már bőven elmarad a versenytársaktól. Azt persze hozzá kell tenni, hogy az átlagbérekben a különböző műszakpótlékok is benne vannak.

Címlapkép: MTI/Kálmándy Ferenc

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem