Ennyi évet dolgozik egy munkahelyen az átlagmagyar: tudnak valamit?

Pénzcentrum2020. január 22. 14:30

Nem a magyarok a leghűségesebb munkavállalók az Unióban, viszont még mindig tovább maradunk egy munkahelyen, mint a svédek, észtek vagy a dánok. Az európai országok átlagosan egy évvel töltenek el több időt egy munkahelyen, mint a magyar dolgozók. Mutatjuk azt is lehet az oka, hogy nem maradunk meg átlagosan 10 évnél tovább egy munkahelyen, vagy hogy éppen miért nem váltunk, amikor lenne rá lehetőség.



Ma már rég meghaladott elképzelés, hogy az ember egész életében egyetlen munkahelyen dolgozzon, a fiatalok számára már sokkal természetesebb, hogy 3, 5, vagy 10 évenként úgyis váltani kényszerülnek majd. A statisztikákból kiderül, hogy a vizsgált országokban átlagosan 9,5 évet töltenek az alkalmazottak egy munkahelyen. Ennél a magyar átlag egy évvel kevesebb: 8,5 év.

Loading...

A listát Olaszország vezeti, ott 12,2 évig hűségesek átlagban az alkalmazottak a munkahelyükhöz, de Portugáliában, Szlovéniában és Belgiumban is legalább 11 évig maradnak egy munkahelyen a dolgozók. A magyaroknál is kevésbé hűek a munkahelyükhöz a lettek és a svédek, de a legkevesebb ideig Izlandon (7,6 év), Dániában (7,1 év), és Litvániában (6,7) maradnak átlagosan egy helyen a dolgozók.

A magyar fiatalok a hűtlenebbek?

Magyarországon a 25-54 éve korosztály átlagosan 7,9 évet tölt egy munkahelyen, míg az 55-64 éves korosztályban ez az átlag 14,2 év. A 20-as, 30-as generációról nehéz jól összevethető számokat mutatni, hiszen tagjai közül sokan most kerültek ki a munkaerőpiacra. Viszont a fiatal munkavállalókkal kapcsolatban gyakran hangoztatott vélemény, miszerint nehezen maradnak meg egy munkahelyen hosszabb ideig, állandóan igénylik a változást. Viszont egy nemrég készült országos, reprezentatív kutatásból az derült ki, hogy 

a fiatalok többsége éppúgy szeretne évekig ugyanazon a munkahelyen maradni, mint más kollégáik.

A gyakori sztereotípia a Z generáció tagjaival kapcsolatban, hogy nehezen maradnak meg egy munkahelyen, ebből következően munkáltatói szemszögből megbízhatatlanok lennének, vagy egyenesen "job-hopperek" tehát nem jellemző mindegyikükre, és sokszor csak a körülmények áldozatai. A Groupama Biztosító kutatásának eredményei alapján az átlag munkavállaló szeretne hosszabb ideig lehorgonyozni egy munkahelyen: a válaszadók 62 százaléka szerint jobb minél tovább, de legalább 5-10 évig ugyanazon a helyen dolgozni. A legfiatalabb munkavállalók többsége sincs másként: 58 százalékuk gondolja ugyanígy, tehát nem sokkal kevesebben, mint az idősebb generáció tagjai. 

A válaszadók a viszonylag rövidebb időn belüli váltást akkor tartják indokoltnak, ha a fizetés emelésére vagy előmenetelre nem látnak esélyt. Ugyanakkor aktív évei alatt, majdnem minden munkavállaló életében elérkezik a pillanat, amikor fontolóra veszi a munkahelyváltást. Például akkor, ha egy másik munkáltató jobb előmeneteli lehetőséget vagy jobb fizetést ígér. Ilyenkor a döntés során számos kétség merülhet fel az emberben, visszatartó tényezők léphetnek működésbe.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A dolgozók háromnegyedét az tartja vissza a váltástól, hogy az új ajánlat alapján, kívülről nem ítélhető meg egy munkahelyi közösség minősége, pedig ez számukra fontos. Csaknem ugyanennyien azért döntenek a maradás mellett, mert nem szívesen válnának meg jelenlegi kollégáiktól. Ezektől minden generáció egyaránt tart, de a változástól való félelem például az 50-59-es korcsoportnál nagyobb súllyal esik latba. Ennek ellenére 

a fiatalok 57 százaléka is úgy nyilatkozott, nem szereti a változást.

Ha már a változásról van szó: sokan nem is a munkahelyüket hagynák ott nehezen, akkor a megszokott környezetüket, addigi otthonukat, lakóhelyüket. Egy az OTP Bank megbízásából készített felmérés szerint munkakereséskor kiemelten fontos szempont a dolgozóknak, hogy ne szakadjanak el túl messzire lakóhelyüktől. A válaszadók több mint felének fontos, hogy a megszokott környezetében maradjon, illetve hogy elérhető távolságban legyen következő munkahelye. Csupán minden tizedik válaszadó költözne másik településre, ha ott jobb álláslehetőséget kínálnak neki.

Friss felmérésünk szerint a magyar munkavállalók csaknem fele folyamatosan nyitott szemmel jár, hátha adódik egy-egy jobb álláslehetőség. A budapesti válaszadók körében ez az arány 10 százalékkal alacsonyabb. Vidéken is csökkenhet az állást váltani kívánók száma, ha a munkavállalók igényeinek megfelelőbb feltételeket biztosítanak a cégek

- nyilatkozta Bertalan Imre, az OTP Bank HR vezetője.

Címkék:
hrcentrum, munka, munkavállaló, állás, munkáltató, váltás, munkahelyváltás,