7 °C Budapest

Ennyi bolti dolgozó lett munkanélküli a járvány miatt: sokan még mindig részmunkaidőben vannak

2020. augusztus 21. 14:11

A koronavírus 23 ezerrel nyomta le a boltos foglalkoztatottak számát a második negyedévben. Közben megugrott a részmunkaidős foglalkoztatás. A boltokban ügyködők tizede vesztette el a munkáját, vagy annak egy részét abban az időszakban, amikor előbb zártak, majd újranyitottak a boltok. A májusi újranyitás után nem tudott minden boltos visszamenni a régi helyére.

2020 második negyedévében a foglalkoztatottak száma 23 ezerrel csökkent az első negyedévhez képest. A változás azt is mutatja, hogy a kényszerű áprilisi és május első felére áthúzódó iparcikkes boltzárat követően nem tudott mindenki rövid időn belül visszatérni a régi helyére a korábbi munkáját végezni. Ez a mutató - a foglalkoztatottak száma - az összes foglalkoztatott mutatószáma, tehát ebben mindenki benne van, aki bármit is ügyködik a boltokban (alkalmazott, vállalkozó, segítő családtag), a legapróbb, öt főnél kisebb vállalkozásokból is.

Pénzre van szükséged? Keress szuperolcsó pénzügyi segítséget kalkulátorunkkal!

A második negyedéves mutató három hónap (április, május, június) átlagát jelenti. Korábban megjelent olyan foglalkoztatási részadat is (heti monitor adatközlésben), mely nagyobb létszámzuhanást jelzett májusban a megelőző áprilishoz képest, de ez nincs ellentmondásban a jelenlegi mutatóval. Ebben a negyedévben már áprilisban is voltak nagyobb leépítések, de sokakat szabadságra is elküldtek, vagy részmunkaidőbe helyeztek, így próbálták a boltosok is kihúzni az előre nem látható távú válságot, hiszen az iparcikkes boltok zömét nem kereshette fel a vásárló a kijárási korlátozás miatt.

Májusban az áprilisihoz képest 19 ezer fővel csökkent a foglalkoztatottak száma, bár vidéken már 4-én újranyithattak a boltok.

A fővárosban viszont csak 18-án, és annyi leszűrhető volt, hogy mind a vásárlók, mind a boltosok óvatosak voltak az újranyitást követően, ráadásul a boltok egy kis része nem is tudta újrakezdeni. Márpedig a régiek visszavétele, a létszámbővítés akkor megy, ha van bevétele is a boltosnak, hiszen abból fizeti a bért. Végül úgy tűnik, júniusra már feljebb zárkóztak a boltok, létszámban is (a boltos forgalom ebben a hónapban az áprilisi 10%-os zuhanást követően már elérte az előző évi szintet).

A folyamatosan nyitva tartó élelmiszeres, drogériás boltokban a nagy spájzolási rohamok miatt nagyon is kellett a létszám.

Most fel is töltötték, de ne feledjük, a válság előtt is létszámhiánnyal küszködtek a boltosok. Az iparcikkes boltok többsége azonban még augusztusban is csak kapaszkodik kifelé a gödörből, bevétele elmarad a korábbitól. De összességében most több munkáskéz kell, mint a válság mélypontjait jelentő áprilisban és májusban. A legfontosabb, a válsághatást jelző foglalkoztatási mutató változása az alkalmazottak körében is azt jelzi, hogy az első negyedévhez képest a másodikban 23 ezerrel csökkent a boltokban a létszám:

2019 átlagához képest már kisebb a foglalkoztatotti létszámcsökkenés teljes mértéke, 16 ezer fő. Az alkalmazottak körében viszont hasonló, mint 2020 első és második negyedévének viszonylatában. Az éves változásokat ugyanakkor más okok is befolyásolhatják a járványhatás mellett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A járvány legkeservesebb pirulája a kiszámíthatatlanság. Március második felében 15 óráig lehetett az iparcikkes boltokat felkeresni (március 28-tól lépett be a teljes tilalom). Ebben a márciusi időszakban már esett is az iparcikkes boltok piaca, a korlátozott nyitvatartás mellett az egyik legkézenfekvőbb létszámgazdálkodási lépés a részmunkaidős foglalkoztatás volt. Ezzel tartani is lehetett a létszámot, bár voltak már ekkor is elbocsájtások, de csak kisebb számban (és persze szabadságolások is).

2020 első félévében végül harmadával nőtt előző évhez képest a részmunkaidős foglalkoztatás a boltos világban.

A negyedéves foglalkoztatotti adatokat erősíti a nagyobb (legalább öt főt foglalkoztató) boltos vállalkozások statisztikája, ami hasonló létszámcsökkenést jelez (azzal, amit már jeleztünk, hogy az élelmiszerboltosok és a drogériák feltöltötték a létszámot, más körökben viszont, kisebb boltokban is leépítések voltak).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem