21 °C Budapest

Elkészültek az adóbevallás-tervezetek: 100 ezren már meg is nézték

MTI
2017. március 17. 15:00

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) saját fejlesztésű e-szja rendszerének indulása óta, másfél napja már közel százezren nézték meg a bevallási tervezetüket.

A rendszerrel ügyfélkapuján keresztül 3,8 millióan érhetik el bevallásuk tervezetét. A csütörtök éjfélig beérkezett adatok alapján 611 ezer postázási kérelem érkezett az adóhivatalhoz - mondta Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkára. Az adózásban és adóztatásban is mérföldkőnek nevezte, hogy a magánszemélyeknek a NAV készíti el az adóbevallás tervezetét. Az e-szja az eddigi szemléletet gyökeresen alakította át azzal, hogy a 3,8 millió magánszemélynek, akinek a NAV ezt elkészítette, mindenképpen lesz érvényes bevallása. Az elkészült szja-bevallás tervezetét az, akinek van ügyfélkapuja - vagyis mintegy 2,5 millió magánszemély - már át is nézheti.

A péntek reggeli adatok szerint több mint 44 ezren elküldték a bevallásukat. A küldők több mint fele 23 674-an módosítás nélkül fogadta el az adóhivatal által összeállított dokumentumot. A reggeli adatok szerint több mint 17 ezer magánszemély nézegeti, szerkeszti a bevallását.

Csütörtökön éjfélig lehetett kérni a NAV-tól a bevallási tervezett postázását. A népszerűségi lista élén továbbra is az sms áll: a kérelmek több mint 60 százaléka, 344 ezer SMS-ben jött. Azoknak, akiknek van ügyfélkapujuk, a NAV kérelmük ellenére sem postázza a bevallást, hiszen ők a lehető legegyszerűbb módon, online - akár okostelefonon is - egyetlen kattintással elérik tervezetüket. Erről azonnal értesíti ügyfeleit a hivatal, sms esetén pár órán belül válaszüzenetet küld. Május 2-ig több mint félmillió magánszemélynek postázza majd a bevallási tervezetét az adóhivatal.

Ha kicsúsztál a határidőből

Ha postai úton szeretted volna megkapni a bevallásod tervezetét, de kicsúszol a március 16. éjféli határidőből, akkor sincs veszve minden. Ebben az esetben két lehetőséged van, az egyik, hogy nyitsz online egy ügyfélkaput, amihez ha segítségre van szükséged, a kormányablakokban néhány perc alatt megcsinálják az ügyintézők. Ügyfélkapun keresztül, függetlenül attól, hogy mikor nyitod, még május 19-én is meg tudod nézni a tervezetet (május 22. a bevallás leadási határideje!). Azért egyszerűbb elektronikusan intézni a bevallást, mert bele lehet írni és javítani a tervezetbe, ahol arra szükség van.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A másik lehetőség az, hogy bemész a NAV ügyfélszolgálatára, ahol kérheted a bevallásod tervezetét, és ott, helyben kinyomtatják neked, hazaviheted, áttanulmányozhatod. Ha viszont bármit javítani kell benne, akkor szükséged lesz a nyomtatványra.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem