15 °C Budapest

Elképesztő számok: ennyi ember hiányzik a magyar munkaerőpiacról

2018. június 8. 18:02

Már 80 ezer dolgozó hiányzik a magyar munkaerőpiacról a friss adatok szerint. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első negyedéves számai alapján egyre súlyosabb a helyzet az iparban és az építőiparban, de már a szállítással is komoly gondok vannak. Érdemben romlott a helyzet az infokommunikációs iparágban és a szolgáltató szektor is súlyos gondokkal küzd.

Soha nem látott magasságba emelkedett Magyarországon a betöltetlen álláshelyek száma és aránya.

A KSH szerint 79 400 munkahely állt üresen az idei első negyedévben, ami 19 500-zal magasabb szám, mint az előző év azonos időszakában.

Mindez jól mutatja, hogy a munkaerőpiacon egyre komolyabb feszültségek rajzolódnak ki: a foglalkoztatottak száma folyamatosan emelkedik, a munkanélküliség csökken, és a közfoglalkoztatottak közül is egyre többen találják meg a helyüket a vállalati szférában, mindez azonban nem elég ahhoz, hogy kielégítse a jelentkező munkaerőigényt.

A KSH hosszú idő után most először nem közölte, hogy miképpen oszlik meg a munkaerőigény a vállalati szféra és a költségvetési szektor között. A Portfolio kalkulációja szerint (azzal számolva, hogy jelentősen nőtt az állami szféra munkaerőigénye is) a vállalati szférában már 59-61 ezer betöltetlen álláshely lehetett.

Számosságát tekintve legnagyobb problémával a feldolgozóipari cégek néztek szembe (24 ezer fő), arányaiban azonban az adminisztratív, szolgáltatást támogató tevékenység nemzetgazdasági ág küzd a legnagyobb kihívással (4,7% az üres álláshelyek aránya), de szintén nagy a gond az az információ-kommunikációban és az egészségügyben (3,6% mindkét ágazatban).

Erőteljesen "jön fel" az építőipar is a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatok versenyében, ami nem csoda, hiszen egyre többször lehet hallani arról, hogy az ingatlanpiaci boom közepette a tervekhez képest komoly késéssel készülnek el a lakások, miközben a munkaerőhiány kikényszerített már tervezett építkezések elhalasztását/lemondását. A szektorban a hivatalos adatok szerint 4 200 munkavállaló hiányzik, ugyanakkor szakmai szervezetek ennek a többszöröséről beszélnek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egy másik nagy súlyú, szintén fontos ágazatban, a szállítás-raktározásban is komoly gondok vannak, egy év alatt 1400-zal, 3600-ra nőtt az üres álláshelyek száma. A szektornak szerepe van abban, hogy a többi ágazat egészségesen tudjon növekedni.

Ami az állami szférához közelebb álló szektorokat illeti, az oktatásban inkább kisebb csökkenést láthattunk éves szinten az üres álláshelyek számában (3450, ami 350-es esés) és arányában, miközben a humán egészségügy-szociális ellátásban érdemi emelkedést tapasztalhattunk. Utóbbi szektorban 8 ezer dolgozó kellene azonnal, ami csaknem 1000-rel magasabb, mint tavaly január és március között - írja a Portfolio.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm