2018. november 20. kedd Jolán
HR Centrum

Elismerték: életük végéig adómentességet élvezhetnek a háromgyerekes anyák


Először ismerte el kormányzati illetékes azt, hogy létezik egy olyan kormányzati elképzelés, amely szerint a három- vagy annál több gyermekes édesanyák élethossziglan tartó mentességet kapnának a személyi jövedelemadó megfizetése alól - írja a Magyar Időkre hivatkozva a Portfolio. Az intézkedés mintegy 170 ezer anyát érintene, de az Emberi Erőforrások Minisztériuma a költségvetési következményekről még nem egyeztetett a Pénzügyminisztériummal.

A minap elindult nemzeti konzultáció negyedik kérdése is tartalmazza már azt a felvetést, hogy a legalább három gyermeket felnevelő és emellett munkát is végző édesanyák erőfeszítéseit valamilyen élethosszig tartó támogatással ismerjék el. Emellett az ötödik kérdés a legalább négy gyermeket nevelő édesanyáknál a főállású anyaság intézményének elismerését is feszegeti.

Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma családpolitikáért felelős helyettes államtitkára egy tegnapi sajtórendezvényen mindkét témáról beszélt és azt mondta:
jó néhány, a kormány által egyébként is tervezett lépés szerepel a konzultációs kérdések között és ezek közé tartozik a fiatalok életkezdési lehetőségét segítő speciális hitel is (a konzultáció 5-10 milliós kamatmentes hitelt említ lehetőségként).

A helyettes államtitkár az élethosszig tartó szja-mentesség fontolgatása mellett azt is jelezte, hogy a valós főállású anyaság bevezetését is fontolgatja a kormányzat a négy- vagy több gyermekes családokban élő édesanyáknak és mindezekről a tervek már el is készültek.

Az élethosszig tartó szja-mentesség kapcsán Beneda Attila azt mondta: az intézkedés tényleges költségvonzatáról a Pénzügyminisztériummal még nem egyeztettek, ám az nagyon fontos, értékalapú segítése lenne a nagycsaládosoknak. Ha a gazdasági helyzet engedi, s most úgy látjuk, hogy engedi, akkor a bevezetését meg fogjuk oldani - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

A Portfolió elemzői véleménye szerint érdekes, hogy költségvetési tétel bejelentése/belengetése esetén a javaslatot kidolgozó minisztérium nem egyeztet előzetesen a költségvetésért felelős Pénzügyminisztériummal. Ahogy legutóbbi elemzésükben ezzel kapcsolatban is rámutatnak: nem mindegy, hogy a rendszert hogyan vezetik be. Ha az szja-mentességet "nem felmenő" rendszerben vezetik be, hanem minden olyan nőt megillet, akik már most három gyereket nevelnek, vagy neveltek a múltban, akkor annak demográfiailag jelentős hatása nem lesz, viszont komoly mértékben megterheli a büdzsét, így a végső, népesedési célokkal való összeegyeztethetősége is megkérdőjeleződik.

Kihúzna a bajból 1 000 000 forint?

Padlón vannak a kamatok, most fillérekért vehetsz fel személyi kölcsönt. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum kalkulátora szerint a Cofidisnél 1 millió forintot, 3 éves futamidőre már havi 30 788 forintos törlesztővel hazavihetsz. De nem jársz sokkal rosszabbul a K&H Banknál sem, ahol havi 31 102 forintos törlesztővel kalkulálhatsz, a CIB Banknál 31 280 forintos, míg az MKB Banknál 31 292 forintos törlesztőt ígér ugyanez a konstrukció. Érdemes persze megnézni a többi bank ajánlatát is – ehhez keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
hrdoktor
2018. 11. 19. 11:01
Őszi agyturbó

A napsütéses órák számának csökkenésével mintha figyelmünk is egyre inkább beszürkülne....

perfekt
2018. 11. 19. 09:02
Mire is kell ajánlatot tennünk?

... avagy a közbeszerzési műszaki leírás jelentősége 2. rész [...] Bővebben!

jobangel
2018. 11. 18. 19:06
Személyes konfliktusok a munkahelyen, avagy a mobbing anatómiája

Prológus: Figyelem! Ez nem útmutató kezdő szociopatáknak a mobbing tökéletes kivitelezésére! ---- A...

laskainelli
2018. 11. 18. 17:22
A megcsalt fél 5 leggyakoribb kérdése

A mi kultúránk hűtlenség esetén leosztja a lapokat jó emberre és rossz emberre. A megcsalt fél...

legacykft
2018. 11. 16. 09:00
Miért csalódunk az új módszerekben?

Számos szervezet felismerte, hogy ha a jövőben is sikeresek akarnak maradni, nem mehetnek tovább...

hrbonbon
2018. 11. 15. 12:15
Hogyan „tágul ki” a munka világa?

  Néhány hete a HR Fest konferencián jártam, és ennek kapcsán az erősödött bennem, hogy mennyire...

icoachu
2018. 11. 12. 13:27
Vajon hogyan tanulnak a sikeresen nyelvtanulók?

Nyelvtanuló vagy? Esetleg nem úgy haladsz, ahogyan azt szeretnéd? Vagy úgy érzed jó lenne hatékonyabbá...

NÉPSZERŰ
FRISS