2021. január 26. kedd Vanda, Paula
HR Centrum

Elfogyott a türelem: sztrájkkészültség a makói gumigyárban


A cégvezetés nyáron egyoldalúan felmondta a kollektív szerződést, s így kontroll nélküli mértékben emelheti a túlmunkát. Önmagában már ez is felér egy hadüzenettel, ám a szakszervezet mostanáig várta, valóra váltja-e a munkakörülmények javítására - is - tett kecsegtető ígéreteit a cégvezetés. Nem tette. A helyi szakszervezet felmérése szerint a gyár dolgozóinak nagy többsége annyira belefáradt a körülményekbe, hogy nyilatkozott: bármikor kész egy komoly figyelemfelkeltő tiltakozó akcióra - olvasható a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) közleményében.

Elfogyott az emberek türelme a makói gumigyárban, ahol a szakszervezet és a munkáltató négy hónapja tárgyal, mégsem jutott el a megegyezésnek, a munkabékét némileg garantáló kollektív szerződés újrakötésének még csak a közelébe sem - állítja Radics Gábor. A Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnöke úgy látja, az ott dolgozó embereknek végképp elegük lett a cégnél tapasztalt áldatlan állapotokból (egyebek között a járvány első hullámában végtelenül lecsökkentett létszám), és az előre kiadott pihenők, szabadságok miatti rengeteg túlmunkából.

És elegük van abból is, hogy a vezetőség semmibe veszi a munkavállalókat, egyebek között azzal, hogy a nyáron egyoldalúan felmondta a kollektív szerződést. Ezt a helyi szakszervezet szerint azért - is - tette a munkáltató, hogy 2021 december 31-éig egyoldalúan kitolhassa a munkaidőkeretet. A célja az volt, hogy így kontroll nélküli mértékben és gyakorisággal ledolgoztassa a járvány miatti tavaszi leállás idején kiesett munkaidőt. Így a cég gyakorlatilag a munkavállalóira terheli a korábbi gazdasági kiesést.

A makói módszer iskolapéldája annak a kedvezőtlen munkáltató gyakorlatnak, amelyre korábban Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke is felhívta a figyelmet, s amely miatt már alkotmánybírósági vizsgálat folyik. Ez ügyben egyébként a Makói Gumiipari Szakszervezet is eljárást kezdeményezett a kormányhivatal munkaügyi szakhatóságánál

-írta Radics Gábor, aki szerint a makói gumigyáriak a végletekig elfáradtak, hiszen a járvány tavaszi hullámában sok munkavállalót elküldtek a cégtől, s most az itt maradt jóval kevesebb munkást dolgoztatják a végletekig. A GSZSZ elnöke határozottan állítja: annak ellenére, hogy a menedzsmentnek kötelező feladata a létszámhoz igazítani a munkamennyiséget, Makón a munkavállalók átirányításával, túlterhelésével próbálják oltani a tüzet, így a cég az ott dolgozók kárára próbál rugalmasan működni.

Ráadásul, az itt maradt lojális munkatársaknak nemcsak szabadságuk nincs már - hiszen az év elején ki kellett venniük szinte mindet -, 2 hónapig jelentősen csökkentették a bérüket és a béren kívül juttatásukat, utólagos tájékoztatással időarányosították a megmaradt szabadságot is, ami tovább csökkentette azt.  A munkáltató a kollektív szerződéssel együtt a munkabékét is felrúgta - szögezte le Radics. Ez azért is különösen bosszantja az ott maradt dolgozókat, mert azokat, akik tavasszal nem vállalták az új, nehezített feltételeket, s közös megegyezéssel távoztak a cégtől,  az akkor még érvényes kollektív szerződés alapján fizették ki úgy, mintha a munkáltató mondott volna fel nekik. Azok, akik itt maradtak akkor sem fogják már ezt megkapni, ha felmond nekik a munkáltató - szögezte le a szövetség vezetője.

Időhúzásnak tűnik

A szakszervezet hónapok óta követeli a helyzet rendezését, ám a cégvezetés rendkívül lassú és sok időt felemésztő tárgyalássorozattal húzza az időt, nehezítve a megegyezést, így egyebek között a bértárgyalások megkezdését is - olvasható a közleményben. A munkáltató viszont állítja, a korábbinál is jobb szerződést szeretne, ezért készen áll a rendezésre. Ennek azonban teljesen ellentmond az, hogy a cégvezetés eddig mindössze egy, a szakszervezet szerint értékelhetetlenül gyenge javaslatot tett az asztalra, egyébként pedig teljesen abszurd dolgokkal lassítja a folyamatot. Emellett a munkáltató többször kinyilatkozta, nem akar a kollektív szerződésben kötelezettséget vállalni, mert attól tart, hogy ha azt nem tartja be, a makói szakszervezet be fogja perelni.

A makói gumigyár dolgozói nem látják a jövőt, azt sem tudják, emeli-e a bérüket a munkáltató, s ha igen, akkor mennyivel több munkabért remélhetnek jövőre

- szögezi le Radics. A szakszervezet felmérte, hogy az ott dolgozók közül mennyien vennének részt tiltakozó demonstrációkon.  A szövetség vezetője leszögezte: a szakszervezetnek nem célja sztrájkolni, de nem veti el ennek a lehetőségét, ha annak jogszerű feltételei fennállnak. Az ezernél több megkérdezett munkatárs túlnyomó többsége írásban kijelentette: kész részt venni tiltakozó megmozduláson.

Frissítés! 2020. 11. 05.

Cikkünk megjelenése után az alábbi állásfoglalást juttatta el a Pénzcentrum szerkesztőségének Hornyacsek Zoltán, a Continental Hungaria Kft. Országos vállalati kommunikációs vezetője; a közleményt változtatás nélkül közöljük:

"Folytatjuk a kollektív szerződés egyeztetését, nem kaptunk tájékoztatást sztrájkkészültségről

2020.11.04- én a GSZSZ (Gumiipari Szakszervezeti Szövetség) ismét a közvéleményhez fordult a tárgyalóasztal helyett a Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. makói gyárának kollektív szerződése kapcsán, melyre ezúton kívánunk reagálni.

Az GSZSZ több téves állítást tett a közleményében, mellyel kapcsolatban vizsgáljuk a jogi lépések szükségességét, egyúttal ezek közül két témában szeretnénk tényszerű tájékoztatást adni.

  • 1. A vállalat vezetése a két héttel ezelőtti szakszervezeti közleményt követően sem kapott tájékoztatást sztrájkbizottság alakulásáról vagy annak követeleseiről sem.
  • 2. Cégünk makói telephelyén is jelentős mértékben megnövekedtek a vevői igények, jelenleg azok magas minőségű és megfelelő mennyiségű kiszolgálására koncentrálunk. Most ez a közös érdekünk, hogy a vállaltunk fenntartható működését és stabil jövőjét biztosítsuk.

Munkatársainknak köszönjük az együttműködését és elkötelezettségét, hogy partnereink a jelenlegi helyzetben is.

Természetesen mindezek mellett folytatni kívánjuk a kollektív szerződés véglegesítését, bízunk benne, hogy a szakszervezet megjelenik az egyeztetéseken és egy előre mutató, fenntarható kollektív szerződést sikerül aláírnunk."

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2021. 01. 25. 07:33
A szankciótörvényről - I.

A vállalkozások és a magánszemélyek szempontjából egyaránt lényeges jogszabályi változásokkal...

hrdoktor
2021. 01. 25. 06:45
Koronavírus: így enyhítsünk a szorongás új formáján

Természetes jelenség, hogy a COVID-19 járvány során aggódunk saját és szeretteink egészségéért....

coachco
2021. 01. 24. 15:10
Kiírni magunkból a családot

Az alcím friss könyvélményemre utal. És arra, amin sokat gondolkodom mostanában. Miért is annyira...

vezetoi-coaching
2021. 01. 24. 09:46
Széljegyzet egy bejegyzéshez... és a “mit lehetne tenni” örök kérdéséhez...

Oberfrank Zoltán blog-posztjához (“Miért vesznek fel a cégek munkatársakat”) a  Linkedin terjedelmi...

legacykft
2021. 01. 22. 20:00
4 érv a sokszínű csapatok mellett

Az nem kérdés, hogy a diverzitás témaköre mára már nagy népszerűségnek örvend a csapatok...

hrbonbon
2020. 12. 24. 00:05
Adventi ajándék egypercesek - 24. nap

2020-12-21 00:05 "„Ahogy a visszajelzéseknek, úgy az érdemek elismerésének is nagy szerepe van...

ajovomunkahelye
2020. 12. 18. 13:56
Globális Covid felmérés és Legjobb Munkahelyek Program a Liferaynél

2016-ban az egyik kereskedelmi tévé híradójában látta meg először a Liferay cég vezetése...

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked