2020. november 29. vasárnap Taksony
HR Centrum

Elfogyott a türelem: sztrájkkészültség a makói gumigyárban


A cégvezetés nyáron egyoldalúan felmondta a kollektív szerződést, s így kontroll nélküli mértékben emelheti a túlmunkát. Önmagában már ez is felér egy hadüzenettel, ám a szakszervezet mostanáig várta, valóra váltja-e a munkakörülmények javítására - is - tett kecsegtető ígéreteit a cégvezetés. Nem tette. A helyi szakszervezet felmérése szerint a gyár dolgozóinak nagy többsége annyira belefáradt a körülményekbe, hogy nyilatkozott: bármikor kész egy komoly figyelemfelkeltő tiltakozó akcióra - olvasható a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) közleményében.

Elfogyott az emberek türelme a makói gumigyárban, ahol a szakszervezet és a munkáltató négy hónapja tárgyal, mégsem jutott el a megegyezésnek, a munkabékét némileg garantáló kollektív szerződés újrakötésének még csak a közelébe sem - állítja Radics Gábor. A Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnöke úgy látja, az ott dolgozó embereknek végképp elegük lett a cégnél tapasztalt áldatlan állapotokból (egyebek között a járvány első hullámában végtelenül lecsökkentett létszám), és az előre kiadott pihenők, szabadságok miatti rengeteg túlmunkából.

És elegük van abból is, hogy a vezetőség semmibe veszi a munkavállalókat, egyebek között azzal, hogy a nyáron egyoldalúan felmondta a kollektív szerződést. Ezt a helyi szakszervezet szerint azért - is - tette a munkáltató, hogy 2021 december 31-éig egyoldalúan kitolhassa a munkaidőkeretet. A célja az volt, hogy így kontroll nélküli mértékben és gyakorisággal ledolgoztassa a járvány miatti tavaszi leállás idején kiesett munkaidőt. Így a cég gyakorlatilag a munkavállalóira terheli a korábbi gazdasági kiesést.

A makói módszer iskolapéldája annak a kedvezőtlen munkáltató gyakorlatnak, amelyre korábban Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke is felhívta a figyelmet, s amely miatt már alkotmánybírósági vizsgálat folyik. Ez ügyben egyébként a Makói Gumiipari Szakszervezet is eljárást kezdeményezett a kormányhivatal munkaügyi szakhatóságánál

-írta Radics Gábor, aki szerint a makói gumigyáriak a végletekig elfáradtak, hiszen a járvány tavaszi hullámában sok munkavállalót elküldtek a cégtől, s most az itt maradt jóval kevesebb munkást dolgoztatják a végletekig. A GSZSZ elnöke határozottan állítja: annak ellenére, hogy a menedzsmentnek kötelező feladata a létszámhoz igazítani a munkamennyiséget, Makón a munkavállalók átirányításával, túlterhelésével próbálják oltani a tüzet, így a cég az ott dolgozók kárára próbál rugalmasan működni.

Ráadásul, az itt maradt lojális munkatársaknak nemcsak szabadságuk nincs már - hiszen az év elején ki kellett venniük szinte mindet -, 2 hónapig jelentősen csökkentették a bérüket és a béren kívül juttatásukat, utólagos tájékoztatással időarányosították a megmaradt szabadságot is, ami tovább csökkentette azt.  A munkáltató a kollektív szerződéssel együtt a munkabékét is felrúgta - szögezte le Radics. Ez azért is különösen bosszantja az ott maradt dolgozókat, mert azokat, akik tavasszal nem vállalták az új, nehezített feltételeket, s közös megegyezéssel távoztak a cégtől,  az akkor még érvényes kollektív szerződés alapján fizették ki úgy, mintha a munkáltató mondott volna fel nekik. Azok, akik itt maradtak akkor sem fogják már ezt megkapni, ha felmond nekik a munkáltató - szögezte le a szövetség vezetője.

Időhúzásnak tűnik

A szakszervezet hónapok óta követeli a helyzet rendezését, ám a cégvezetés rendkívül lassú és sok időt felemésztő tárgyalássorozattal húzza az időt, nehezítve a megegyezést, így egyebek között a bértárgyalások megkezdését is - olvasható a közleményben. A munkáltató viszont állítja, a korábbinál is jobb szerződést szeretne, ezért készen áll a rendezésre. Ennek azonban teljesen ellentmond az, hogy a cégvezetés eddig mindössze egy, a szakszervezet szerint értékelhetetlenül gyenge javaslatot tett az asztalra, egyébként pedig teljesen abszurd dolgokkal lassítja a folyamatot. Emellett a munkáltató többször kinyilatkozta, nem akar a kollektív szerződésben kötelezettséget vállalni, mert attól tart, hogy ha azt nem tartja be, a makói szakszervezet be fogja perelni.

A makói gumigyár dolgozói nem látják a jövőt, azt sem tudják, emeli-e a bérüket a munkáltató, s ha igen, akkor mennyivel több munkabért remélhetnek jövőre

- szögezi le Radics. A szakszervezet felmérte, hogy az ott dolgozók közül mennyien vennének részt tiltakozó demonstrációkon.  A szövetség vezetője leszögezte: a szakszervezetnek nem célja sztrájkolni, de nem veti el ennek a lehetőségét, ha annak jogszerű feltételei fennállnak. Az ezernél több megkérdezett munkatárs túlnyomó többsége írásban kijelentette: kész részt venni tiltakozó megmozduláson.

Frissítés! 2020. 11. 05.

Cikkünk megjelenése után az alábbi állásfoglalást juttatta el a Pénzcentrum szerkesztőségének Hornyacsek Zoltán, a Continental Hungaria Kft. Országos vállalati kommunikációs vezetője; a közleményt változtatás nélkül közöljük:

"Folytatjuk a kollektív szerződés egyeztetését, nem kaptunk tájékoztatást sztrájkkészültségről

2020.11.04- én a GSZSZ (Gumiipari Szakszervezeti Szövetség) ismét a közvéleményhez fordult a tárgyalóasztal helyett a Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. makói gyárának kollektív szerződése kapcsán, melyre ezúton kívánunk reagálni.

Az GSZSZ több téves állítást tett a közleményében, mellyel kapcsolatban vizsgáljuk a jogi lépések szükségességét, egyúttal ezek közül két témában szeretnénk tényszerű tájékoztatást adni.

  • 1. A vállalat vezetése a két héttel ezelőtti szakszervezeti közleményt követően sem kapott tájékoztatást sztrájkbizottság alakulásáról vagy annak követeleseiről sem.
  • 2. Cégünk makói telephelyén is jelentős mértékben megnövekedtek a vevői igények, jelenleg azok magas minőségű és megfelelő mennyiségű kiszolgálására koncentrálunk. Most ez a közös érdekünk, hogy a vállaltunk fenntartható működését és stabil jövőjét biztosítsuk.

Munkatársainknak köszönjük az együttműködését és elkötelezettségét, hogy partnereink a jelenlegi helyzetben is.

Természetesen mindezek mellett folytatni kívánjuk a kollektív szerződés véglegesítését, bízunk benne, hogy a szakszervezet megjelenik az egyeztetéseken és egy előre mutató, fenntarható kollektív szerződést sikerül aláírnunk."

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Fontos változás a sárga csekkeknél: hamarosan véget érhet egy korszak Magyarországon?
Aki ragaszkodik a csekkes megoldáshoz, az is sokszor már telefonon fizeti be.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

AKI VÁLASZOL...
HRBLOGGER
vezetoi-coaching
2020. 11. 28. 12:45
Siker és kudarc energetikai alapon... kvalitatív hipotézis...

Hipotézis, magyarázó elmélet, nem kell elfogadni, inkább gondolati keret, de helyesen használva...

coachco
2020. 11. 27. 16:39
Nézzünk ki a köd mögül!

Napok óta ül rajtunk a köd. És most nem csak képletesen. "Őszi reggel járok a szabadban,De hiába...

legacykft
2020. 11. 27. 08:52
Teremts kapcsolatot kíváncsisággal!

Az emberek közötti kapcsolatteremtés legkézenfekvőbb és legközvetlenebb módja a beszélgetés....

perfekt
2020. 11. 25. 06:50
Hogyan változott a könyvvizsgálatról szóló törvény?

Az Országgyűlés 2020. november 17-én elfogadta az őszi adócsomagot, mely tartalmazza a Magyar Könyvvizsgálói...

hrdoktor
2020. 11. 23. 04:59
Veszélyes betegséget is jelezhet a horkolás

Sokan gondolják úgy, hogy a horkolás ártalmatlan, inkább zavaró jelenség. Ez azonban nem igaz...

hrbonbon
2020. 11. 09. 18:58
365 üzleti történet közül az egyik a miénk

A napokban jelent meg a 365 üzleti történet című kiadvány, melyben Simonyi Judit ügyvezetőnk...

ajovomunkahelye
2020. 09. 15. 08:35
A járvány meghozta a változást: a digitalizáció áll a középpontban

A járványhelyzet nemcsak a mindennapi életünket, de a munka világát is véglegesen megváltoztatta....

NÉPSZERŰ
FRISS