7 °C Budapest

Életmentő tippek, ha nem győzöd a napi feladatokat, és hulla vagy estére

2017. január 28. 13:01

Ha folyamatosan elúszol a feladatok tengerében, és nap végén még próbálsz minden lemaradást behozni, de már csak vánszorogsz, akkor valami nagy gond van azzal, ahogy beosztod az idődet és az energiádat. Egy kis átszervezés csodákra képes.

Mindenkinek ismerős lehet az érzés, hogy nem jut idő, vagy energia arra, hogy az adott napra betervezett összes feladatot elvégezze. Pedig reggel még egészen tarthatónak tűnt a lista. A Bright Side életmód magazin összegyűjtött 15 technikát, amivel sokkal hatékonyabban lehet elvégezni az egy napra tervezett feladatokat, és az ígéret szerint még időt is spórolhatunk vele.

1. Döntsd el, hogy mi igazán fontos. Ez azért lényeges, mert öt éves intervallumot nézve a napi teendők 80 százaléka nem hoz semmilyen nagy fordulatot, vagy változást az ember életében, csak csinálja. Csak elfoglaltság, de nem jár haszonnal.

2. Alvással, helyes táplálkozással és a mozgással megtriplázhatod az eredményességedet. Ennek oka, hogy növelik a koncentrációt, a motivációt, és szinten tartják az zenergiádat.

3. Két perces szabály: ha meg tudsz csinálni valamit két perc alatt (egy e-mail megválaszolása, valamilyen házimunka), akkor csináld meg most. Csak olyan dolgokat tervezz, vagy tegyél későbbi időpontra, ami legalább 5 percet igénybe vesz.

4. Öt perces szabály: a halogatás ellen az egyik legjobb módszer, ha a nagy, ijesztő, "mumus" feladatot nem akarod egyszerre megcsinálni. Csak tűzd ki, hogy 5 percet dolgozol rajta. Aztán amikor belemerülsz, úgyis több lesz öt percnél, de ez a szabály sokat segít, hogy ne húzz a végtelenségig nem szeretett feladatokat. Ha csak öt percet kell rááldoznod, akkor könnyebben ráveszed magad.

5. Ne terheld feleslegesen az agyadat. Még ha fantasztikus memóriával vagy megáldva, akkor sem kell mindent a fejedben tárolni. A teendők listáját írd le egy papírra, vagy alkalmazásba, vagy bárhova, ami nálad működik.

6. Tervezés. Minden reggel tervezd meg a napodat, írj egy rövid listát a fontos dolgokról. Ez segít, hogy ne veszítsd szem elől a legfontosabb teendőidet, és temérdek haszontalan, "út közben beeső" feladattól is megkímél.

7. Idődoboz. Legyen 30 perc, amíg csak az adott feladatra koncentrálsz. Ne foglalkozz semmi mással, nincs telefon, nincs e-mail, se Facebook. Nincs semmi más, csak a feladat.

8. Legyen rajtad fejhallgató. Nem kell, hogy zenét hallgass, de egy nagyon jó módszer arra, hogy az arra járó kollégák ne szólítsanak meg, és zökkentsenek ki a feladatból, ha éppen koncentrálsz.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

9. Soha ne kezdd e-mailekkel a napot, és este se olvasd el őket. Próbáld ki, hogy naponta háromszor nézel rá az e-mailekre, délelőtt 11 órakor, valamint délután 2-kor és 5-kor. Így kevesebb dologra kell figyelni egyszerre.

10. Ugyanez érvényes a telefonálásra is. Ha a munkaköröd megengedi, nem kell, hogy mindig elérhető légy. Némítsd le a telefonodat, és amikor az időd és a feladataid engedik, akkor telefonálj, és hívd vissza, aki keresett.

11. Állíts fel fontossági sorrendet. A feladataidat rendszerezd úgy, hogy mi a legfontosabb, amit muszáj megcsinálnod, mi az, amit mindenképp meg kellene csinálni, és mi az, ami jó lenne, ha beleférne a napodba, de annyira nem sürgős. A reggelt kezd a legfontosabb teendővel.

12. Limitáld az erőfeszítéseidet. Nagyon sok olyan feladat van, ami automatikusan is megy, az akaraterődet és az erőfeszítéseidet inkább tartogasd a fontos döntésekre, különben nap végére teljesen kimerülsz.

13. A nyomás csodákra képes. Főleg akkor, ha belülről, saját magunktól érkezik, és nem valaki mástól. Tűzz ki napközben is apró célokat, és jutalmazd magad.

14. Ütemezett halogatás. Az agynak is szüksége van néha egy kis pihenésre, és erre muszáj időt szakítani. Ha beiktatsz egy kis szünetet, és egy picit eltolod a következő feladatot, azzal valójában csak javítasz a hatékonyságodon. De fontos a mérték.

15. Töröld, mondj nemet, hagyd figyelmen kívül. Nem kötelező a menetrend, improvizálj, ha jónak látod. Engedd meg magadnak a spontaneitást, szinten tartja a kreativitásodat.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm