8 °C Budapest

Eldőlni látszik a Corvinus Egyetem sorsa

MTI
2019. április 24. 11:31

Célegyenesbe fordult a Budapesti Corvinus Egyetem modellváltása. Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter szerdán Budapesten bejelentette: benyújtja a Maecenas Universitas Corvini Alapítvány alapító okiratát a cégbíróságnak - írja az MTI.

A fenntartói jogköröket gyakorló tárcavezető bemutatta az alapítvány vezető testületének leendő tagjait. A kuratórium elnökének Hernádi Zsoltot, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatóját kérte fel, a testület további tagjai Csák János üzletember, címzetes egyetem tanár, Lánczi András, a Corvinus rektora, Martonyi János jogász, egyetemi tanár, volt külügyminiszter és Palotai Dániel, az MNB ügyvezető igazgatója. A felügyelőbizottság tagjai Bártfai Béla jogász, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség vezérigazgatója, Chikán Attila, az egyetem professor emeritusa, volt rektora, egykori gazdasági miniszter és Jánoskuti Levente, a McKinsey and Company irodavezető partnere lesznek. Az alapítvány vagyonellenőre Bogdán Tibor ügyvéd - ismertette a miniszter, aki szerint a kuratórium kiváló munkát fog végezni.

Palkovics László - utalva az átalakítás folyamatára - felidézte, hogy a Corvinus kikerül az állami fenntartásból és idén július 1-jétől alapítványi fenntartásba kerül át. Az új modellhez az állam biztosítja azokat eszközöket, amelyek az intézmény finanszírozáshoz szükségesek. A miniszter megjegyezte: ezzel olyan területre merészkednek, aminek eddig nem voltak hagyományai Magyarországon.
Megerősítette: az a cél, hogy a felsőoktatási intézmény a világ 200 és Európa 100 legjobb egyeteme közé kerüljön be. Ha jól sikerül a modellváltás, azt más egyetemeknél is szeretnék megvalósítani a jövőben - jelezte Palkovics László.

Lánczi András rektor arról beszélt, szeretnék, ha egy új fejlődési szakaszba lépne az egyetem. Azon dolgoznak, hogyan csináljanak egy még jobb felsőoktatási intézményt a Corvinusból. A modellváltást a rektor lehetőségnek nevezte, és azt mondta, azért kell változtatni, mert egyébként lemaradnának. A legjobb hallgatókat itthon kell tartani, és ehhez olyan egyetemek kellenek, amelyek a feltételeket biztosítani tudják - hangsúlyozta.

Hernádi Zsolt, a kuratórium elnöke kiemelte: egy kisebb csoda tanúi lehetnek, a gazdasági képzés "fellegvárát" átadta az állam, hogy alakítsák át egy még versenyképesebb intézménnyé.
Kiváló egyetem, kiváló lehetőségekkel - értékelt, hozzátéve: ezentúl a kuratóriumnak kell biztosítania a kiszámítható és fenntartható fejlődését az egyetemnek. Ezt ugyan az állam is biztosította, de óriási kockázatok voltak - mondta a Mol elnök-vezérigazgatója. Most az egyetem egy teljesen új pályára áll a versenyképesség, a kiválóság és a tehetséggondozás jegyében - ígérte Hernádi Zsolt, hangsúlyozva: biztos benne, hogy egy sikertörténet első lépését tették meg.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem