2020. május 30. szombat Janka, Zsanett
HR Centrum

Ekkora különbségek vannak az eladói bérekben: nagyon nem mindegy, ki hol kasszázik


A bolti eladók (fizikai dolgozók, eladók, pénztárosok, árufeltöltők, raktárosok) havi bruttó átlagkeresete 251 ezer forint volt 2019-ben, a legutóbbi statisztika szerint. A nemzetgazdaság átlagához képest kisebb lett az olló a korábbiaknál, a különbség 20 ezer forint alá csökkent. A boltok között azonban maradtak a különbségek, a legjobban fizető illatszerbolt 290 ezer forintot adott az eladójának az éves átlagot nézve, az utolsó helyen a zöldségesbolt viszont csak 186 ezer forintot. 

Év közben az egyes hónapok közt nagy lehet a mozgás a bérek terén, januárhoz képest decemberre csaknem minden boltban feljebb mentek a havi bruttó keresetek. Kivétel persze mindig akad, most éppen az élelmiszeres piacok, ahol csökkent év végére a havi keresetek átlaga.

A könyvesboltoknak jól mehetett az év vége, november, december, mivel az utolsó hónapban 400 ezer forint feletti bruttót tudtak adni (a boltos világban van forgalom utáni juttatás is, ez természetes). Az illatszerboltokban a november volt a bércsúcs hónapja, 382 ezer forinttal. De hát a nagyobb élelmiszeres boltokban is voltak hónapok, amikor 310 ezerre tudták feltolni az eladók pénzét az átlagot nézve, és a bútorosok is 300 ezer felett kerestek októberben. Az elektromos háztartási készülék boltos eladóknak is volt jó hónapjuk, a december, 314 ezer forintos havi bruttóval.

A kisebb juttatásokat adó boltok körében a rangsor vége felé voltak azok, ahol 180-200 ezer forint között voltak számos hónapban az eladók havi bruttó átlagkeresetei, így a halas, zöldséges, pékáru és a húsboltokban, valamint a ruhás piacokon. A webáruházak, a kiknek fő tevékenysége az elektronikus kereskedelem, nem tudnak nagyobb béreket adni. De azok a boltok sem, ahol árukörükben a web súlya erős, ilyen például a híradástechnika.

A boltosok legnagyobb munkaerőpiaci gondja az eladók boltról-boltra vándorlása. A vándorbotját sűrűn forgató eladóhad sok fejfájást okoz a boltosoknak, de hát nekik van miből válogatniuk, főleg egy 104 ezer forintnyi bérolló mellett. 2019-ben mindössze három boltcsoport fizetett jobban az eladóinak a nemzetgazdasági szinten mért átlagánál, további három a boltos átlagnál. Azért ehhez tegyük hozzá, hogy a boltosok is 10% felett emelték a béreket, de hát az is költség, az ár része, és a vásárló - hiába több a pénze - nagyon is nézi az árakat. És sok esetben az árubeszerzés költsége nagyot ugrott az alapanyagok drágulása miatt, ilyen volt a zöldség, vagy a sertéshús. A forintgyengülés is felfelé tolta a beszerzési költségeket, az import iparcikkek körében.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Foghatják a fejüket a pesti autósok: júniustól erre sokan ráfizetnek
Komoly pénzekbe kerül, ha valaki kocsival váltaná ki a tömegközlekedést.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
ajovomunkahelye
2020. 05. 29. 10:53
Munkavállalói élmény a járvány utáni világban

Hogyan változtatta meg a járvány a munkavállalói élményt? Ezt vizsgálja 2020-ban a Kincentric...

legacykft
2020. 05. 29. 09:00
Kritikai gondolkodás – micsoda?

Elgondolkodtál valaha már azon, hogyan gondolkodsz? Mi jellemzi a te gondolkodásmódodat? A World...

coachco
2020. 05. 28. 09:05
Hogy vigyük magunkkal tovább megszerzett tudásainkat?

Ez a néhány hét mindannyiunknak beégett az emlékezetébe, erős hatással volt ránk. És még tart...

vezetoi-coaching
2020. 05. 27. 17:36
Aki önmagával elégedetlen...

Egy érdekes megfejtési “kulcsra” találtam bizonyos emberekhez: ”...Aki önmagával elégedetlen...

perfekt
2020. 05. 27. 09:14
Pénzmosási törvény módosulása - III. rész

Ebben a részben a pénzmosási törvény alapján elkészítendő belső szabályzattal, a szabályzathoz...

hrbonbon
2020. 05. 26. 11:46
HOGYAN VÁLHATOK JÓ RECRUITERRÉ?

Nem is olyan régen még arról volt szó, hogy dúl a háború a tehetséges, kivételes képességű...

jobangel
2020. 05. 26. 07:26
A Nők Lapja botrány karrierszempontból (is): Mikor kell kirúgni valakit?

Hangos a net a Nők Lapja botrányától. Röviden összefoglalva, egyik rovatukban lelki támogatást...

NÉPSZERŰ
FRISS

Auchan

05.28-06.03
Országos

Tesco

05.28-06.03
Országos

Aldi

05.28-06.03
Országos

Lidl

05.28-06.03
Országos

Praktiker

04.02-07.31
Országos

  Ajánlatunk