13 °C Budapest

Egyre több cég hirdet ilyen állást: te jelentkeznél rá?

2019. július 11. 19:28

Megugrott a hazai munkaerőpiacon az egészségügyi helyekre jelentkezők száma. A másik figyelemre méltó fejlemény, hogy a részmunkaidős álláshirdetések számában is markáns növekedés látszik.

Jelentősen nőtt az álláskeresők száma 2019 második negyedévében az elmúlt év ugyanezen időszakához képest - derül ki a Profession.hu 2019 második negyedéves összeállításából. A hazai munkaerőpiacot érintő friss jelentés szerint a jelentkezők számában 10 százalékosos bővülés tapasztalható, míg a beadott pályázatok száma 15 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. Ebből az is kirajzolódik, hogy a munkát keresők immár jellemzően több állásra adnak le jelentkezést, mint korábban.

Az egészségügy munkaerő gondjainak enyhülésére utalhat, hogy az álláskeresők pályázatainak száma az ágazatban növekedett a legnagyobb mértékben, mintegy 33 százalékkal. A fejlődés ugrásszerű ütemét jelzi, hogy a második legnagyobb növekedés mutató mérnök és a szakmunkák esetében is számottevő előrelépést tapasztaltak, ám ennek mértéke "csak" 23-23 százalék volt. A Profession.hu adatbázisa szerint, ha a hirdetésszámokat vesszük alapul, akkor a mérnöki, a szakmunkák, a pénzügy és a vendéglátás területén látszik a legnagyobb bővülés.

Megnőtt részmunkaidős álláshirdetések száma

Az adatokat vizsgálva egyértelmű előrelépés látható a részmunkaidős foglalkoztatás terén. Az ilyen álláshirdetések száma ugyanis jelentősen, 36 százalékkal bővült. Mindez a teljes hirdetési állományon belül is érdemi eltolódást mutat, hiszen a részmunkaidős állások 2019 második negyedévében már a közzétett állások 7 százalékát jelentették. Ezzel szemben tavaly ugyanebben az időszakban a részmunkaidős álláshirdetések még csak a teljes állomány 5 százalékát tették ki. Ezek közül is két terület az, ami látványos előrelépést mutat: az értékesítői állások esetében a bővülés extrém ütemű, 174 százalékos, de a szakmunkák terén is ritkán látható, 92 százalékos növekedést mértek.

Bár összességében a jövedelmet is tartalmazó álláskeresések száma csupán 1 százalékkal gyarapodott, mégis akadnak olyan szektorok, ahol meredeken nőtt az ilyen hirdetéseknek aránya. A bolti eladók esetében például a fizetést is ismertető álláskeresések száma megháromszorozódott. Ehhez az is hozzá tartozik, hogy komoly fejlődés látszik a kínált bér esetében is, hiszen tavaly ilyenkor még 135 000 forintos átlagot regisztráltak, ami a most vizsgált időszakra 180 000 forintra kúszott fel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mozgásban Hajdú-Bihar megye

Az egyelőre nem jelenthető ki egyértelműen, hogy az új BMW-gyár Magyarországra települése már érzékelhető lenne a munkaerőpiacon, ám kétségtelen érdekes változások látszanak Hajdú-Bihar megyében. Az első negyedévben több fronton is élénkülést tapasztaltunk a régióban, ami a második negyedévben is folytatódott. A hirdetésszám 3 százalékkal emelkedett, ám a mérnöki állásoknál ez már 32, míg a gyártás, termelés terén pedig 33 százalékot tett ki.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem