16 °C Budapest

Egyre nagyobb az igény ezekre a magyarokra a munkaerőpiacon: nehéz őket becserkészni

2019. október 4. 13:30

Kétszázmilliárd forint árbevételt termelt az atipikus foglalkoztatási szektor az év első nyolc hónapjában, ennek egynegyedét a diák- és a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek - derül ki a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége és a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége első közös kutatásából.

A Portfolio november 20-i konferenciáján a munkavállalóbarát szervezet és környezet kialakítása lesz fókuszban. Részletes program, jelentkezés itt: Big Office HR Brand Day

Az átfogó felmérés további tapasztalata, hogy 2019 első nyolc hónapjában több diák dolgozott, mint a tavalyi év azonos időszakában, és hogy a közérdekű nyugdíjas szövetkezeteknél január és szeptember között több tagi jövedelem keletkezett, mint tavaly, működésük első teljes pénzügyi évében.

A 90-es évektől az iskolaszövetkezeti szektor elindulása mellett folyamatosan fejlődött a munkaerő-kölcsönzési iparág. A 2008-2012 közötti gazdasági válságból az a vállalkozás került ki megerősödve, amely szaktudásával, megbízhatóságával, állandóságával - cégnév, telephely, tulajdonosok, kapcsolattartók - hiteles tudott maradni. A többéves munkaviszony után leépített emberek számára hasznos és megkerülhetetlen eszköz lett a munkaerő-kölcsönzés, amely visszasegítette őket a munka világába, ezzel biztosítva megélhetésüket. "A hiányszakmák köre bővül. Ma már nemcsak szakképzett, de szakképzetlen munkaerőhiányról is beszélhetünk - fogalmaz Dénes Rajmund Roland, a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnöke.

"Nyáron a diákok körében leginkább a strandos munkák, a turisztikai, idegenforgalmi lehetőségek voltak népszerűek. De persze akadt olyan is, aki az egész évben elérhető palettáról választotta az árufeltöltést, a pénztári, az egyszerű fizikai és pakolós vagy irodai munkát, mint a szkennelés, adatrögzítés - hangsúlyozza Majzik Nándor, a Magyar Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének főtitkára.

Dolgos Attila, a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekvédelmi Szövetségének alelnöke szerint a szövetkezetek előnye, hogy a nyugdíjasoknak rugalmas, a saját időbeosztásuknak és kompetenciájuknak megfelelő lehetőséget biztosítanak. Továbbá olyan szociális teret is létrehoznak számukra, ahol új kapcsolatokat építhetnek, és számukra érdekes programokon vehetnek részt a közösségi alap segítségével. A vállalkozásoktól pedig rengeteg adminisztrációt, toborzást, szervezést, bejelentési kötelezettséget átvállalnak, továbbá olyan adatbázisból dolgoznak már, amelynek segítségével bármilyen igényre van megoldás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Atipikus foglalkoztatásban dolgozik, aki ideiglenes munkát végez, napi, heti, havi vagy akár hosszabb ideig - a diákok az iskolaszövetkezetek, a felnőttek a munkaerő-kölcsönzés, a nyugdíjasok pedig a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek keretei között. Utóbbiak kialakítására a több mint három évtizedes múltra visszatekintő diákszövetkezeti rendszer szolgált jól működő mintául. Különböző lehetőségeket kínálnak, különböző feltételek mellett és jogi környezetben tevékenykednek, de egyazon piacon bizonyítják létjogosultságukat.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem