2020. október 26. hétfő Dömötör
HR Centrum

Egy hétköznapi nő, aki a pápát, Obamát és Zuckerberget is legyőzte


Nem filmsztár, nem politikus, de mégcsak nem is híresség, aki idén a lista legmagasabb fokán áll. Obamát, a pápát, és a dalai lámát is megelőzte Anja Ringgren Lovén az Ooom Magazin A világ száz leginspirálóbb embere listáján. Ő az a dán segítő, aki idén februárban megmentette egy haldokló nigériai kisfiú életét, a kollégája kamerával megörökítette ezeket a pillanatokat, és azóta már az egész világot bejárta a kép. A magazin szerint emberek millióinak adtak hitet, és inspirációt azok az emberek, akik felkerültek az idei listára.

Az Ooom Magazin top100 leginspirálóbb ember listája:

1. Anja Ringgren Lovén

Ha valaki adna nevet a bátorságnak, akkor az Anja Ringgren Lovén lenne. 2016 elején történt az a sorsfordító találkozás, ami a dán önkéntes és a nigériai kisfiú életét örökre megváltoztatta. A találkozást Martin Nilsson fotója tette hallhatatlanná. Ez az ikonikus kép történelmi dokumentummá vált, bejárta az egész világot, és mindenki, aki csak látta érzelmek egész skáláját élte át, hitetlenséget, haragot, bánatot. Megmutatta a világ nyers, szörnyű és tragikus valóságát, ahol csendben és észrevétlenül halnak meg emberek teljesen feleslegesen. Lován állt a piszkos utcán, előtte az éhező kisfiú. A "boszorkány-gyermeket" elhagyta a családja, elkerülték, és elutasította a falu közössége is. Szinte csoda, hogy életben maradt.


Forrás: Anja Ringgren Lovén/Facebook

Nigériában évente több ezer gyermeket hagynak magára ősi babonák miatt, és sok esetben megverik, megkínozzák, vagy meg is ölik az ilyen gyerekeket.

Amikor Lovén meglátta a kisgyereket vizet adott neki, és egy kis ételt. Magával akarta vinni a kisfiút, aki túl gyenge volt ahhoz, gyalogoljon. Lovén gyorsan takaróba bugyolálta a haldokló kisfiút, és elvitte kocsival a legközelebbi állomásukra. "Abban a pillanatban ráeszméltem, hogy bármit megtennék, hogy ez a kisfiú életben maradjon" - mondta Lovén. A kisfiú túlélte a megpróbáltatásokat, és Lovén örökbe fogadta.

2. Obama

Az USA 44. elnöke egyben az első afro-amerikai elnök is. Segített a világgazdaságnak talpra állnia a válság után, csökkent a munkanélküliség az Egyesült Államokban (15 millió munkahelyteremtésben is közreműködött). Valós intézkedéseket kezdeményezett a klímavédelem érdekében, és 16 millió amerikai jutott egészségügyi biztosításhoz. Voltak persze bosszantó hibák is, és még sok befejezetlen üzleti ügye maradt. 

3. Charlize Theron

"Mi lehetünk az a generáció, amely véget vet az AIDS-járványnak" - mondta Charlize Theron, aki az elmúlt 10 évben az Africa Outreach Project keretében tanítja a fiatalokat, hogyan védhetik meg magukat a fertőzéstől. Az ENSZ Békenagykövete és Oscar-díjas színésznő sok időt tölt Afrikában, és közvetlenül koordinálja a helyi segélyszervezeteket. Az új fertőzések aránya folyamatosan csökken. Sokakat inspirál a színésznő.

4. Ferenc pápa

Világszerte millióknak adott egy újfajta vallást és reményt. Nem kér a luxusból, szerényen él, és a "pápamobillal" közlekedik hatalmas autók helyett.

5. DiCaprio

A Before the Flood (magyarul: Az özönvíz előtt) című éghajlatváltozással foglalkozó dokumentumfilmje nemzetközi szinten is nagy visszhangot keltett. A filmsztár zöld ikonná vált, az ökotudatosság igazi hősévé.

6. Dalai Láma

Ő az inspiráció megszemélyesítője. Amikor Európába utazik a tibetiek lelki vezetője, több ezren indulnak útnak, hogy meghallgasság bölcs szavait. 

7. Mark Zuckerberg

A következő 10 évben 3 millió dollárt adományoz majd olyan kutatásoknak, amelyekkel halálos betegségekre keresik majd a gyógymódokat. 

8. Malala Yousafzai

Csak 14 éves volt a pakisztáni lány, amikor a tálibok fejbe lőtték, és próbálták megölni, mert arról beszélt, hogy a lányok is járhassanak iskolába. Csodával határos módon túlélte a támadást, később Nobel-békedíjat kapott és az UNESCO-val közösen létrehozták a Malala Alapítványt. Gyermekjogi aktivistaként segít, hogy iskolába járhassanak a gyerekek szerte a világon.

9. Bob Dylan 

Ő a 20. század egyik legbefolyásosabb zenésze és írója. Valószínűleg sosem gondolt az irodalmi Nobel-díjra (amit idén megkapott), annak ellenére, hogy klasszikussá vált dalaival generációkat inspirált. Egy élő legenda.

10. Elon Musk

Ő az élő bizonyíték arra, hogy tényleg nem kell sokat érteni egy területhez, hogy azt forradalmasíthassa. Musk nem sokat tud az elektromos autókról, vagy a rakétákról. Mégis megalkotta ezen a területen a két legfontosabb globális szereplőt, a Teslát és a SpaceX-et.

A 100 leginspirálóbb ember listáján továbbá olyanok is helyet kaptak, mint Ellen Degeneres (12.), George Clooney (18), Oprah Winfrey (21), Angela Merkel (35), Bill Gates (36), Bono (41), Jamie Oliver (43), Stephen Hawking (46), vagy épp Meryl Streep (51).

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
vezetoi-coaching
2020. 10. 25. 10:33
Ki miért választ coachot és miért (és mennyit fizet érte...)?

No, van egy új, érdekes magyar felmérés  (a Business Coach Kft a készítő) a coachingról, ennek...

perfekt
2020. 10. 22. 10:36
A tagok, vezető tisztségviselők tartozásokért való felelőssége - 3.

A cikksorozat második részében a Cstv. 33/A[1].§-a alapján történő igényérvényesítéssel...

hrdoktor
2020. 10. 19. 09:51
Munkavégzés a menstruáció ideje alatt

Vannak nők, akiknél a menstruáció olyan erős tünetekkel jelentkezik, hogy akadályozza a munkavégzésüket...

legacykft
2020. 10. 16. 19:19
7 tipp, hogyan őrizd meg a belső békéd

Emlékszel még arra, amikor értetlenül hallgattad a felnőtteket a rohanó - őrült? - világról...

coachco
2020. 10. 16. 16:57
Mikor stoppoltál utoljára?

Nem tudom, a mai fiataloknak milyen arányban lehet stoppos élményük, közülük kik azok, akik még...

hrbonbon
2020. 10. 08. 13:45
A vezető tudatossága – amikor te magad vagy a megoldás egy problémára, és amit ez elárul rólad

Miért lettél vezető? James Bond kényszerített? Nem gondolom! Egy interjún a Megbízó regionális...

ajovomunkahelye
2020. 09. 15. 08:35
A járvány meghozta a változást: a digitalizáció áll a középpontban

A járványhelyzet nemcsak a mindennapi életünket, de a munka világát is véglegesen megváltoztatta....

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó