7 °C Budapest

Egy hétköznapi nő, aki a pápát, Obamát és Zuckerberget is legyőzte

2016. december 12. 14:10

Nem filmsztár, nem politikus, de mégcsak nem is híresség, aki idén a lista legmagasabb fokán áll. Obamát, a pápát, és a dalai lámát is megelőzte Anja Ringgren Lovén az Ooom Magazin A világ száz leginspirálóbb embere listáján. Ő az a dán segítő, aki idén februárban megmentette egy haldokló nigériai kisfiú életét, a kollégája kamerával megörökítette ezeket a pillanatokat, és azóta már az egész világot bejárta a kép. A magazin szerint emberek millióinak adtak hitet, és inspirációt azok az emberek, akik felkerültek az idei listára.

Az Ooom Magazin top100 leginspirálóbb ember listája:

1. Anja Ringgren Lovén

Ha valaki adna nevet a bátorságnak, akkor az Anja Ringgren Lovén lenne. 2016 elején történt az a sorsfordító találkozás, ami a dán önkéntes és a nigériai kisfiú életét örökre megváltoztatta. A találkozást Martin Nilsson fotója tette hallhatatlanná. Ez az ikonikus kép történelmi dokumentummá vált, bejárta az egész világot, és mindenki, aki csak látta érzelmek egész skáláját élte át, hitetlenséget, haragot, bánatot. Megmutatta a világ nyers, szörnyű és tragikus valóságát, ahol csendben és észrevétlenül halnak meg emberek teljesen feleslegesen. Lován állt a piszkos utcán, előtte az éhező kisfiú. A "boszorkány-gyermeket" elhagyta a családja, elkerülték, és elutasította a falu közössége is. Szinte csoda, hogy életben maradt.

Forrás: Anja Ringgren Lovén/Facebook

Nigériában évente több ezer gyermeket hagynak magára ősi babonák miatt, és sok esetben megverik, megkínozzák, vagy meg is ölik az ilyen gyerekeket.

Amikor Lovén meglátta a kisgyereket vizet adott neki, és egy kis ételt. Magával akarta vinni a kisfiút, aki túl gyenge volt ahhoz, gyalogoljon. Lovén gyorsan takaróba bugyolálta a haldokló kisfiút, és elvitte kocsival a legközelebbi állomásukra. "Abban a pillanatban ráeszméltem, hogy bármit megtennék, hogy ez a kisfiú életben maradjon" - mondta Lovén. A kisfiú túlélte a megpróbáltatásokat, és Lovén örökbe fogadta.

2. Obama

Az USA 44. elnöke egyben az első afro-amerikai elnök is. Segített a világgazdaságnak talpra állnia a válság után, csökkent a munkanélküliség az Egyesült Államokban (15 millió munkahelyteremtésben is közreműködött). Valós intézkedéseket kezdeményezett a klímavédelem érdekében, és 16 millió amerikai jutott egészségügyi biztosításhoz. Voltak persze bosszantó hibák is, és még sok befejezetlen üzleti ügye maradt. 

3. Charlize Theron

"Mi lehetünk az a generáció, amely véget vet az AIDS-járványnak" - mondta Charlize Theron, aki az elmúlt 10 évben az Africa Outreach Project keretében tanítja a fiatalokat, hogyan védhetik meg magukat a fertőzéstől. Az ENSZ Békenagykövete és Oscar-díjas színésznő sok időt tölt Afrikában, és közvetlenül koordinálja a helyi segélyszervezeteket. Az új fertőzések aránya folyamatosan csökken. Sokakat inspirál a színésznő.

4. Ferenc pápa

Világszerte millióknak adott egy újfajta vallást és reményt. Nem kér a luxusból, szerényen él, és a "pápamobillal" közlekedik hatalmas autók helyett.

5. DiCaprio

A Before the Flood (magyarul: Az özönvíz előtt) című éghajlatváltozással foglalkozó dokumentumfilmje nemzetközi szinten is nagy visszhangot keltett. A filmsztár zöld ikonná vált, az ökotudatosság igazi hősévé.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

6. Dalai Láma

Ő az inspiráció megszemélyesítője. Amikor Európába utazik a tibetiek lelki vezetője, több ezren indulnak útnak, hogy meghallgasság bölcs szavait. 

7. Mark Zuckerberg

A következő 10 évben 3 millió dollárt adományoz majd olyan kutatásoknak, amelyekkel halálos betegségekre keresik majd a gyógymódokat. 

8. Malala Yousafzai

Csak 14 éves volt a pakisztáni lány, amikor a tálibok fejbe lőtték, és próbálták megölni, mert arról beszélt, hogy a lányok is járhassanak iskolába. Csodával határos módon túlélte a támadást, később Nobel-békedíjat kapott és az UNESCO-val közösen létrehozták a Malala Alapítványt. Gyermekjogi aktivistaként segít, hogy iskolába járhassanak a gyerekek szerte a világon.

9. Bob Dylan 

Ő a 20. század egyik legbefolyásosabb zenésze és írója. Valószínűleg sosem gondolt az irodalmi Nobel-díjra (amit idén megkapott), annak ellenére, hogy klasszikussá vált dalaival generációkat inspirált. Egy élő legenda.

10. Elon Musk

Ő az élő bizonyíték arra, hogy tényleg nem kell sokat érteni egy területhez, hogy azt forradalmasíthassa. Musk nem sokat tud az elektromos autókról, vagy a rakétákról. Mégis megalkotta ezen a területen a két legfontosabb globális szereplőt, a Teslát és a SpaceX-et.

A 100 leginspirálóbb ember listáján továbbá olyanok is helyet kaptak, mint Ellen Degeneres (12.), George Clooney (18), Oprah Winfrey (21), Angela Merkel (35), Bill Gates (36), Bono (41), Jamie Oliver (43), Stephen Hawking (46), vagy épp Meryl Streep (51).

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 17:16
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm