Ebben az iskolában tanul a főváros krémje: nincs tandíj, 10-szeres a túljelentkezés

2018. június 17. 17:30

Rengeteg rövidebb-hosszabb anyag jelenik meg hetente a Pénzcentrumon. Ha lemaradtál volna valamelyikről, most szerencséd van, mert összeszedtük neked a hét legolvasottabb, legérdekesebb cikkeit.

Évek óta ígérgetik, hogy felújítják a hazai gyakorlóiskolákat, de konkrét lépés eddig nem történt az ügyben. Ezek az intézmények nemcsak diákjaiknak, hanem a pedagógus hallgatóknak is magas színvonalú képzést biztosítanak, így kiemelt szerep hárul rájuk az oktatási rendszerben. Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnáziumban már-már kritikus a helyzet, van, hogy a szennyvíz önti el az alagsort, de olyan is előfordult már, hogy kigyulladt az elektromos hálózat. Az iskola és a magyar oktatási rendszer problémáiról, valamint a Radnótiban alkalmazott speciális oktatási módszerekről is beszélt a Pénzcentrumnak adott interjújában dr. Molnár Katalin, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola igazgatója.

Hivatalosan is kezdetét vette a nyári szünet, úgyhogy az elkövetkező két hónapban rengeteg magyar család indul útnak vakációzni. Az autósoknak azonban nem árt majd résen lenniük, hiszen bár az Európai Unió területén jogharmonizáció van a közlekedést illetően, rengeteg eltérés mutatkozik a különböző tagországok közlekedési szabályait illetően. Olyannyira, hogy egy-egy kevésbé ismert szabály be nem tartásáért akár 700 ezer forintos büntetést is perkálhatnak a magyar autósok.

A munkaerőhiány kezelését szolgálhatja az, hogy a kormány élénkíti majd a nyugdíjasok foglalkoztatását - mondta el a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kormány tagja részleteket is elárult: egy fontos korlátozást eltöröl majd a kormány. Tényleg jön a sírig tartó munka?

Többször írtunk már arról, mennyire aggasztó a helyzet Magyarországon a daganatos megbetegedéseket illetően. Egy rák diagnózis pedig önmagában nagyon sokkoló, nem csak az érintettnek, de a beteg hozzátartozói számára is. Megváltozik az élet, a betegek a kezelések során kieshetnek a munkából, anyagilag is nehéz helyzetbe kerülhetnek - gondolhatjuk. Kíváncsiak voltunk, így van-e, anyagilag mennyire megterhelő rákkal élni. Erről egy 36 éves lány beszélt nekünk, akivel négy évvel ezelőtt közölték a hírt: áttétes mellrákja van.

A MoneyGram és a Tesco ma bejelentette új együttműködési megállapodását, ami lehetőséget biztosít a magyarországi ügyfeleknek arra, hogy nemzetközi készpénz átutalási tevékenységet végezzenek közel 100 hazai Tesco áruházból. Mutatjuk, mennyibe kerül, és mit érdemes inkább választani helyette.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az elmúlt napokban az E.ON ügyfélszolgálatára új típusú visszaélési kísérletekről szóló jelzések érkeztek. A bejelentések szerint az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. nevével visszaélve, számítástechnikai termékek értékesítésére vonatkozó ajánlattal és - valójában fiktív - számlára (díjbekérésre) hivatkozva próbálják ismeretlenek elérni, hogy különböző összegeket átutaljanak számukra.

"Elgondolkodtató, hogy Szlovákiában május 1-jétől kötelező minden egyes álláshirdetésben feltüntetni a bruttó alapbért. Ha a szlovák piac megérett már erre a lépésre, akkor lehetséges, hogy a magyarnak is meg kellene ezt lépni" - vélekedett, a bértranszparencia kapcsán, a Pénzcentrumnak adott interjújában Motesicky Tamás. A Workania country menedzserével többek között a "kirakatba rakott" bértáblákról;a számos szektort érintő, ágazati szintű munkaerőhiányról; illetve a termelési folyamatok automatizációjáról beszélgettünk.

Gyakorlatilag hetekkel ezelőtt megkezdődött a strandszezon, így a balatoni kereskedők és vendéglátósok gyorsan fel is készültek a turistaáradatra. Úgy tűnik azonban, hogy a 3 hónap alatt meggazdagodni akaró vállalkozó képe egyre inkább a múlté: terjednek az egész évben működő éttermek, üzletek és diszkontláncok a tó körül. Utóbbiak teljesen átformálják a balatoni kereskedelmet, amivel a vásárlók különösen jól járnak: minden helyben elérhetővé vált, a diétás termékektől a friss zöldségekig, az ásványvíz és a sör pedig szinte fillérekbe kerül.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm