13 °C Budapest

Ebben a szakmában rommá kereshetnéd magad: kár, hogy itthon nem is létezik

2019. március 25. 21:00

A további építőipari technológiai fejlesztéseket ma már akadályozza a digitális eszközök ismeretének hiánya a magyar szakemberek körében. Az építőipari digitalizáció egyre dinamikusabban fejlődik a nemzetközi piacon, amihez Magyarországon is minden szoftvertermék és szolgáltatás elérhető, ám a technológiák bevezetését komolyan hátráltatja a megfelelően képzett szakemberek hiánya. Tavaly 3899 műszaki diplomás végzett a hazai egyetemeken, de közülük senki sem kapott BIM szakirányú minősített képzést, pedig az ilyen szaktudású alkalmazottakat kifejezetten keresik a magyar építőipari vállalatok és tervezőirodák.

Az építőipari digitalizáció új szintre emelkedik azáltal, hogy várhatóan két éven belül elkészül az európai közös BIM (épületinformációs modell) szabályozás. A GRAPHISOFT, mint az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) tagja, a magyar építőipari digitalizáció elkötelezett támogatója és szolgáltatója, emiatt idén megújította és továbbfejlesztette saját BIM Classes képzési rendszerét - írják közleményükben. A GRAPHISOFT nemzetközi tapasztalatai alapján úgy látja, hogy az iparági technológiai fejlesztést ma már kimutatható mértékben akadályozza a digitálisan képzett magyar diplomás szakemberek hiánya. A BIM-alapú felsőoktatási képzés hiánya sajnos az ambiciózus magyar munkaerő külföldre vándorlását is fokozhatja.

Magyarország előnyös helyzetben van a technológiát tekintve, hiszen a magyar alapítású cég fejlesztette ki a világpiac első BIM alapú szoftverét (ARCHICAD), és 2016-tól a vállalat tulajdonosi cégcsoportjával létrehozta a teljes építőipart lefedő BIM szoftverkínálatot. Az építőipari digitalizáció az évtized végére Európában is felgyorsul, sőt az előrejelzések szerint a BIM technológiák EU forgalmi értéke meghaladja majd az USA-ét.

2021-re az USA-ban 2,85 milliárd euró, míg Európában 3,1 milliárd euró lesz a BIM technológiai piac mérete, ami mindkét piac esetén öt év alatt 11 százalékos bővülést jelent. 2021-re a prognózisok szerint a globális BIM-piac mérete 8 milliárd euró lesz (forrás: Cambashi BIMDesign Observatory and Internal Research). A BIM technológia ilyen gyors ütemű terjedése várhatóan a mainál erőteljesebb versenykülönbségeket eredményez az egyes országok szereplői között.

A GRAPHISOFT nemzetközi tapasztalata alapján azt mondhatjuk, hogy a modernizáció elterjedésének egyik eleme a jól képzett szakember, de ennél is nagyobb hajtóerőt jelentenek a sikeresen megvalósított BIM-alapú projektek. Ezek ugyanis a gyakorlatban bizonyítják be a technológia előnyeit. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a tervező, beruházó, kivitelező és üzemeltető cégek a digitális modernizálással a hibalehetőségek és a beruházások időigényének redukálásával átlagosan 20 százalékkal csökkenthetik építési költségeiket. A technológia rendelkezésre áll, de hatékony alkalmazásához képzett szakemberek kellenek.

- nyilatkozta Reicher Péter, a GRAPHISOFT SE regionális igazgatója.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fejlett EU-tagállamok közül Nagy-Britannia, Finnország, Norvégia és Ausztria már megalkotta saját nemzeti szabványait és beemelte az üzleti élet mindennapjaiba illetve a szakemberképzésbe a BIM technológiát és tudást. Tavaly 3899 műszaki diplomás végzett a hazai egyetemeken (forrás: Oktatási Hivatal), de közülük senki sem kapott BIM- szakirányú minősített képzést. Ha magyar cégek digitális tapasztalatokkal keresnek munkatársat, akkor vagy kiképzik saját maguk, vagy külföldi munkavállalót alkalmaznak.

A BIM rendszerek további előnye, hogy a teljes építőipari vertikumot képesek digitálisan összekötni, és akkor válnak hatékonyság szempontjából maximálisan kihasználhatóvá, ha a beruházásban részt vevő vállalatok mindegyike alkalmazza a technológiákat. Általában az építészirodák és a kivitelező cégek ismerik fel elsők között a modernizáció versenyképességi előnyeit és alkalmazzák az új technológiákat. Az elmúlt években szórványosan készített magyar felmérések azt mutatják, hogy a BIM fejlesztés nem minden hazai cégnek aktuális, de a fejlesztést későbbre halasztók is úgy vélekednek, hogy 4 év múlva a fejlesztés halogatása már piaci hátrányt fog jelenteni számukra.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem