16 °C Budapest

Ebben a szakmában a gyakornokok is 20 ezret visznek haza naponta

Pénzcentrum
2017. december 30. 07:00

A magyar filmipar történetében sosem volt még annyi pénz, mint jelenleg. Az elmúlt néhány évben számos nemzetközi szemlén is hatalmas sikert arattak a magyar filmek. Az iparág népszerűsége miatt is sokan kedvet érezhetnek ahhoz, hogy ebben a szektorban építsenek karriert. Ugyanakkor ez egy nagyon zárt világ, ahová elég nehéz bekerülni. Utánajártunk, hogyan lehetséges.

Helyi tévénél dolgoztam egy kis ideig, egy barátommal videó klippeket és koncertfelvételeket készítettünk, tulajdonképpen mindig a műszaki dolgok és a mozgókép vonzott. Majd elvégeztem a HSC Stábiskolában a segédoperatőr képzést, az ottani tanáraim hívtak gyakornoknak különböző munkákhoz, és az elmúlt években szinte az összes Magyarországon forgatott nagy filmen dolgoztam

- mondta a Pénzcentrumnak Sitkei Szabolcs, aki többek között Bruce Willissel és Mila Kunissal is dolgozott együtt.

Idén tavasszal kerestek statisztákat Nemes Jeles László új filmjébe, a Sunsetbe. Facebookon láttam a hirdetést, és elmentem a castingra, ahol felírták az adataimat, ruhaméretet vettek és készítettek egy-két fotót. Meglepődtem mikor először nem is oda, hanem egy amerikai gyártású sorozatba hívtak, de mivel érdekesnek találtam a sztoriját és a színészek, a rendezők és az operatőrök is elég ismertek nemzetközi viszonylatban, így elvállaltam. Úgyhogy első alkalommal egy abszolút hollywoodi hangulatú és színvonalú forgatásba csöppentem. Aztán egyre többször hívtak oda, és más filmekbe, sorozatokba

- mondta Gergő, aki idén több filmben és sorozatban is dolgozott statisztaként. Ahogy Szabolcs és Gergő példája is mutatja, nem lehetetlen bekerülni a filmiparba, és nem csak színészekre, rendezőkre és operatőrökre van szükség. Egy stáb összetételét nagyban befolyásolja a film költségvetése, mérete, témája és műfaja is.

Költségvetés szempontjából úgy szoktuk mondani, hogy vannak a vonal feletti emberek, akiket jogdíj is megillet, valamint a vonal alattiak, akik szakmunkát végeznek, és többnyire napidíjasok. Utóbbiak is nagyon fontos munkát végeznek, ide tartoznak azok, akik a rendező keze alá dolgoznak, a gyártási asszisztensek, a segédoperatőrök, a sminkesek, a világosítók, a kaszkadőröktől a sofőrökig, tehát rengeteg alfeladatra osztódik a gyártási folyamat. Ez az egész tulajdonképpen egy nagy falu, amely együtt mozog a filmmel, és mindenkinek megvan a pontos feladata

- mondta a Pénzcentrumnak Novák Emil, operatőr, filmrendező, a HSC Stábiskola alapítója.

A filmgyártás során a legtöbb feladat igen nagy szaktudást is igényel. Ezek többségét OKJ-s képzéseken lehet elsajátítani. A szakember szerint azok az iskolák jelentenek előnyt, amelyekben kombinált oktatás folyik, csapatok jönne létre, kreatív közösség kovácsolódik, és abból születik egy mű. Így a tanulmányok alatt gyakran elkészül olyan film, amellyel díjakra lehet pályázni, de legalábbis kialakul egy olyan alkotói közösség, amely a későbbiekben is együtt tud majd dolgozni. Elmondása szerint azok az oktatási formák, ahol magányos farkasokat tanítanak, nincsenek meg ezek a közösségek, külön tanítanak operatőrt, rendezőt, és ez nem forr össze egységbe, a végzett hallgatók közül nagyon sokan elvesznek, mert nem tudnak hová becsatlakozni.

Illés Györggyel, a Magyar Operatőrök Társaságának (HSC) elnökével a szervezeten belül kezdtük el ezt az oktatási formát. Itt segédoperatőr, rendezőasszisztens volt az első csapásirány, ezeket a szakmákat oktattuk, azzal a feltétlen céllal, hogy ezek az emberek nem operatőrként vagy rendezőként fognak dolgozni, hanem azokat fogják kiszolgálni. Ez egy jó kereseti lehetőséget biztosít, de nagyon kemény munka és nagyon oda kell figyelni, mert nagy pénzekről és nagy felelősségekről van szó. Itt egy év alatt mindenki megtanulja azt az alapot, amellyel be tud lépni a filmiparba. Ezt segíti a Nemzeti Filmalap által létrehozott gyakornoki program is, amelyben a mi diákjaink is részt vesznek

- mondta Novák Emil.

Valójában, ha valaki szeretne a filmiparban dolgozni, akkor a gyakornoki programokon illetve a képzések során kialakult alkotói közösségekkel tudnak belépni a piacra. A másik lehetőség, ha valakinek van filmes ismerőse, és rajta keresztül munkához tud jutni. Filmes álláshirdetésekkel nem igen lehet találkozni (statiszta munkák kivételével). Kizárólag a kapcsolatrendszer számít, a szaktudás, hogy korábban milyen filmeken dolgozott, hányszor került fel a stáblistára, és az akkori kollégák mennyire voltak elégedettek a munkájával.

Ez is egy olyan iparág, ahol mindig a legjobbakra van szükség, ugyanakkor folyamatos utánpótlás kell, mivel a legjobbakat elviszik a jól fizető külföldi produkciók. Ennek következtében a filmiparban is megfigyelhető munkaerőhiány.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kevesen tudják, pedig óriási lehetőség

Kevesen tudnak róla, de például a világosító szakmában hatalmas lehetőségek vannak. Nemzetközi produkciókban is tudnak dolgozni, és nincs szükség magas szintű nyelvismeretre sem, mivel utasítás alapján dolgoznak. Folyamatos munkával nagyon jó pénzeket lehet keresni, és lehet előrelépni. A világ legjobb eszközeivel dolgozhatna, de ez elmondható a kamera körüli segítőkre is.

Csodaország és a kemény valóság

Ne legyenek illúziók, a filmipar szakemberi 12-16 órákat dolgoznak napi szinten - ezt több filmes szakember is megerősítette. Kemény, fizikai munka, bármilyen időjárási viszonyban teljesíteni kell a feladatot. Ráadásul, amíg a forgatás tart, a film az első és legfontosabb a stáb életében. Nincs szabadnap, se táppénz, nem lehet kiesni semmilyen indokkal egyetlen napra sem.

Tény, hogy nem való mindenkinek ez az iparág, mert ugyan a filmkészítés igazi szerelem lehet, és mivel rengeteg időt tölt együtt a stáb, csapatban dolgoznak, gyakorlatilag hónapokig együtt élnek, szorosabb kollegális kötelékek alakulnak ki, mint általában a munkatársak között. Épp ezért a filmiparban dolgozóknál nagyon fontos a személyiség. Azzal jó együtt dolgozni, akivel könnyű szót érteni, alázatos, jó természete van, és igényes a munkájára. Utóbbi azért is nagyon fontos, mert például amikor egy segédoperatőr odamegy a kölcsönző céghez, és 300 milliós eszközöket bíznak rá, akkor fontos a megbízhatóság, az odafigyelés, a precizitás.

Milyen pénzeket lehet megkeresni?

Hivatalos adat nincs arról, hogy mennyit keresnek a filmipar szakdolgozói. Próbáltunk utánajárni, hogy legalább körülbelüli összeget megtudjunk, de általában arra hivatkoztak a megkérdezettek, hogy a legtöbb esetben a bér a producerrel való egyéni tárgyaláson múlik. Annyit sikerült megtudni, hogy a filmes szakmunkák napi díjának a legalja (gyakornoki szint) 20 ezer forintnál kezdődik, magasabb szinten azonban ennek a többszörösét lehet megkeresni naponta. Ez függ a film költségvetésétől, a tapasztalattól, a szaktudástól és az egyéni tárgyalási készségektől is.

Más a helyzet a statisztáknál, ők fix napidíjakat kapnak, ügynökségeken keresztül szerződnek, és tény, hogy aki szaktudás nélkül, csak azért vállalna munkát filmben, hogy belekóstoljon ebbe a világba, annak ez a legegyszerűbb módja, hogy bekerüljön egy moziba. Ügynökségi információk szerint a statiszták napidíj általában 7 és 15 ezer forint körül mozog, több tényező is befolyásolja.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem