2017. március 22. szerda Beáta, Izolda
Hírek » Karrier

Drasztikusan emelkedik a külföldi egyetemre jelentkező magyarok száma

Töretlen népszerűségnek örvend a külföldi továbbtanulás a magyar fiatalok körében. A becslések szerint már 10 ezernél is többen tanulhatnak elsősorban nyugat-európai és amerikai egyetemeken. A Brexit egyelőre nem érezteti a hatását, továbbra is nagy az érdeklődés az Egyesült Királyság egyetemei iránt. De egyre többen mennek Amerikába és Dániába is.


Egyre több fiatal tartja Magyarországot a legjobb helynek, ahol élni szeretne

- mondta el tegnap Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a kormány megbízásából készített Magyar Ifjúság 2016 című tanulmánya bemutatásakor.

A teljes tanulmány elolvasása után azonban már nem tűnik annyira rózsásnak a magyar fiatalok helyzete. A 15-29 év közötti fiataloknak az egyharmada menne külföldre tanulni vagy dolgozni. Közülük pedig a 83 százalék több évet szeretne külföldön dolgozni, ebből 45 százalék pedig külföldön is szeretne letelepedni. Más nemzetközi felmérések szerint ráadásul Magyarország vezeti az uniós listát, a kutatás alapján ugyanis a magyar 18-24 év közötti fiatalok 46 százaléka próbálna szerencsét külföldön.

Emelkedett a külföldön tanulók száma

A fenti adatokat támasztja alá az Engame Akadémia lapunk számára küldött kutatása is, amelyből kiderült, hogy az elmúlt évben növekedett a külföldön tanuló diákok száma.

A legtöbb célországban általában 5-15 százalékkal nőtt a magyar tanulók száma.

Bár sok országból nem állnak rendelkezésre pontos statisztikák, a külföldi továbbtanulásra felkészítő szervezet becslései szerint jelenleg is több mint 10 ezer magyar diák tanul elsősorban nyugat-európai és amerikai egyetemeken.

A legnépszerűbb továbbtanulási célországok közül továbbra is Ausztriában, Németországban és az Egyesült Királyságban tanul a legtöbb magyar egyetemista. A felmérések szerint minden vizsgált országban nőtt a magyar tanulók száma 2015-höz képest. De jelentős emelkedés Dániában volt megfigyelhető, hiszen 2015-ben még csupán 560-ra volt becsülhető az ott tanuló diákok száma, 2016-ban pedig ez a szám már 1000 főre emelkedett.

Milyen hatása lehet a Brexitnek?


A brit Universities and Colleges Admissions Service (UCAS) adatbázisának adatai szerint a 2015-ös évhez képest tavaly 11 százalékkal nőtt a brit egyetemekre jelentkező magyarok száma.

A fenti adatokból is látszik, hogy az Egyesült Királyság egyetemei iránt egyelőre az elmúlt évek tendenciáihoz hasonlóan magas az érdeklődés, a Brexit körüli bizonytalanság azonban az elkövetkező években más népszerű célországok felé irányíthatja az UK-beli felsőoktatás iránt érdeklődőket

- tudta meg a Pénzcentrum az Engame Akadémiától.

Amerika egyre népszerűbb

Bár a népszerűségi listában Dánia előretörése miatt csak a 4. helyet szerezte meg az USA, a statisztikák azt mutatják, hogy az elmúlt években számottevően növekedett az USA-ban tanuló magyar diákok száma.

A 2015/16-os tanévben összesen 773 magyar diák tanult az Egyesült Államok valamely felsőoktatási intézményében (alapszakon, mesterszakon vagy doktori képzésben). Ez pedig 7 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

Külföld, de miért?

Az akadémia korábbi kutatása szerint a diákok leginkább a magasabb fizetés és a karrierlehetőségek miatt szeretnének külföldön tanulni, míg a szülők az oktatás magas színvonala miatt tartják vonzónak a külföldi egyetemeket.

A diákok jelentős többsége kifejezetten hiányolja a magyar oktatásból a kritikus gondolkodásra való nevelést, a készségek fejlesztésére irányuló foglalkoztatásokat és a kreativitást. A tananyagból a legtöbben a gyakorlatias elemeket és ezek közül is leginkább a pénzügyi ismereteket hiányolják.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Sorra szűnnek meg a pontgyűjtő kártyák, utalványok
Hivatalos: a Tesco és a Meki is bedarálja a kedvezményeket.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Nyaralni indulsz? Ennyibe kerül a szállás egy éjszakára fejenként

Amikor utazni indulunk sokszor felvetődik a kérdés, hogy milyen szállást válasszunk, nagyjából mekkora árakkal kalkulálhatunk. Egy friss térkép szerint viszont nem kell tippelgetnünk akkor, ha Airbnb-t...
 

Tuti tipp: így többé nem esik le a ragtapasz

Ha neked is mindig gondot okoz az ujjadon lévő sebek leragasztása, akkor van egy jó hírem: egy szuperegyszerű trükköt kell csak bevetned és többé nem lesz gond azzal, hogy leesik a ragtapaszt. ...
NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

kert
03.23-04.20
Országos

Lidl

03.23-03.29
Országos

Aldi

03.23-03.29
Országos

Spar

03.23-03.29
Országos

Interspar

03.23-03.29
Országos

Auchan

03.23-04.12
Országos

Auchan

03.23-03.29
Országos

Lidl

deluxe
03.20-03.23
Országos

  Ajánlatunk