12 °C Budapest

Drasztikusan visszaesett a nyelvtanulók száma: ezt érték el az intézkedésekkel

2020. július 13. 09:01

Optimista becslések szerint a nyelvtanulók létszáma a kétharmadát éri el annak, amennyit tavaly ilyenkor mértek. A március-májusi időszak tekinthető nyelvvizsgák szempontjából a főszezonnak, ez év tavaszán azonban feleannyi diák sem tett nyelvvizsgát és tanult nyelviskolában, mint korábban. Kezd normalizálódni a helyzet, de 20-30 ezer diákot biztosan elveszített a piac amiatt, hogy idén nyelvvizsga-bizonyítvány nélkül is mindenki megkapta a diplomáját, a korábban bennragadtakat is.

A járványhelyzet miatti korlátozások a nyelviskolák és vizsgaközpontok piacát is erősen érintette - mondta Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke. Bár az enyhítések óta fokozatosan térnek vissza a diákok, a létszám egyelőre meg sem közelíti a március eleji szintet - írja a Világgazdaság. Az online oktatás a korlátozások enyhítésével nem szűnt meg, és vélhetően a későbbiekben sem fog, mivel a segítségével az iskolák az egész országra kiterjeszthetik a piacukat.

A veszélyhelyzet alatt a nyelviskolák csak az előzetesen tervezett tanfolyamok és órák 10-50 százalékát tudták online megtartani - fejtette ki Berényi Milán, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke. A szakember szerint az enyhítések óta mintegy 20 százalékkal élénkült a piac. De a tanfolyamok 10-20 százaléka a későbbiekben is online marad, mivel ez sok tanuló és iskola számára ad olyan lehetőségeket, amelyek a területi távolságok miatt offline képzéssel nem érhetők el.

Visszatekintve, a legnagyobb problémát az okozta márciusban, hogy nagyon gyorsan kellett cselekedni. Akkor választották ki az iskolák a lehetséges platformokat, és alakították ki a digitális munkaszervezést is. A járvány második hulláma esetén azonban ezek megléte miatt már sokkal gördülékenyebb lehet az átállás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem