Drasztikus átalakulás jön a magyar munkahelyeken: indul a teljes újratervezés

Pénzcentrum2021. február 24. 11:02

A vírus előtti időszak otthon-irodában töltött aránya korábbi megszokott formájában véget ért, és már többé nem fog visszarendeződni ugyanarra az arányra. Teljesen új szemléletmódra van szükség a csapatok (újra)építéséhez a covid utáni időszak új világában. Ezt a témát járta körbe a Pénzcentrumnak írt szakértői anyagában Hudecz Annamária HR-tanácsadó, coach.

Világunk radikálisan és visszafordíthatatlanul, az egyik pillanatról a másikra 360 fokos fordulatot vett immár 10 hónapja, és azóta próbáljuk a fejünket a víz felett tartani. Sokszor alábukva, kétségbe esetten, a feneketlen mélység rémületétől való rettegéstől borzongva próbálunk újra erőt meríteni olyan tartalékokból, amelyek létezéséről talán mi magunk sem tudtunk korábban.

Az otthonunk vált a munkahelyünkké és a korábban régóta vágyott, vagy éppen rettegett homo-office lehetősége már erőltetett kényszermegoldás érzetét adja mindennapjainkban, amelyből sokan fejvesztve szeretnénk menekülni. A vírus előtti időszak otthon-irodában töltött aránya korábbi megszokott formájában véget ért, és már többé nem fog visszarendeződni ugyanarra az arányra.

Teljesen új szemléletmódra van szükség a csapatok (újra)építéséhez a covid utáni időszak új világában.

Az életünk minőségét meghatározó home-office kereteinek fellazulásával a korábbi irodai környezetünk válik a jövő legjelentősebb közösségformáló helyszíneivé. Az irodai és közösségi terek az első olyan szimbólumok egyike számomra, amelynek az az üzenete, hogy "Visszatérünk az életbe!". Mi lenne, ha ezzel a lehetőséggel úgy élnénk, mintha ebben a kivételes helyzetben az első pozitív benyomást szeretnénk megteremteni dolgozóink számára, mintha az új belépőink lennének?

Mennyire hangzik megdöbbentőnek az a tény, hogy akár már most, az online térben tudatosan előkészíthetjük a csapat (újra)építést a covid utáni időszakra? A lehetőségek tárháza talán még nem annyira evidens, mint amennyi eszköz véleményem szerint már most elérhető az online térben, az online csapatépítő-, a csapatkohéziót erősítő virtuális tréningek, a vezetői szerepet újradefiniáló-, megerősítő tréningek eszköztárain is messzemenően túl.

Erről a témáról is szó lesz május 13-án a Portfolio HR Revolution 2021 konferencián. Ne maradj le, regisztrálj már most az exkluzív rendezvényre. További részletek ITT!

A ’csapat’ újradefiniálásának a lehetősége is itt van most a kezünkben. A irodai, közösségi, pihenő terekre annak nélkülözhetetlen és szerves eszközeiként is tekinthetünk. Kivételes lehetőségünk van már most elkezdeni az egyén és a csapat ’lelkét’ a fizikai munkahelyen túl újra egymáshoz is kötni oly módon, hogy az irodai létbe való visszatérést a legtöbb lehetőség kiaknázásával, proaktívan a vállalati kultúra elemeinek újradefiniálásával vagy annak megerősítésével tegyük vezetőként, akár a csapat egy tagjaként.

A csapat (újra)építés személetmód ösztönös része, hogy az empátia dimenziójában is még jobban nyissunk egymás felé, a dolgozóink, a csapataink felé. Nagyon is szükség van erre a mindennapokban, még annál is jobban, mint gondolnánk.

El kell fogadnunk azt tényt, hogy a home-office az életünk része marad, csupán annak mértéke fog változni. Lehetőségünk van már most előre megtervezni 2-3 hetet, amikor 1-2 csapat számára tudatosan előkészítjük és megvalósítjuk a csapat (újra)építést. Időnk van bőven gyakorolni, és erre úgy tekintek, mintha a versenyszám előtt futnánk a bemelegítő köröket. A startvonalhoz csakis a legfelkészültebben állhatunk oda, mert tartozunk ennyivel magunknak, és másoknak!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A közösségi terek adta csapat(újra)építésen túl, elengedhetetlen egy további gondolati szál végigfuttatása, egy adott vállalat új növekedési pályára állításának elengedhetetlen részeként. Ezek az elemek a szervezeti igények feltérképezése, összehangolása, hiszen csakis ezek ismerete mentén lehet építkezni már messzemenően túl a csapat(újra)építésének fázisán, hogy tudom a választ arra a kérdésre, hogy miért és milyen irányba építem a csapatomat?

A mi döntésünk, hogy belső erőforrásból vagy külső, professzionális partner, cég szolgáltatásait vesszük igénybe. A bemelegítő körök után, így még hatékonyabban haladhatunk az elkötelezettség, a lojalitás, az inspiráció, a csapat újra(építés) új minőségén át az emberi érték menedzsment világába vezető úton, amely garantálja a növekedési pályát számokban is mérve.

Mindezeken túl még azzal is tisztában kell lennünk, hogy a stratégiánk részeként rendelkezzünk "A, B, C, D" tervek mellett még "ZS" tervvel is. Bizony, bizony ott van az, csak még nem látunk rá. Ezért fontos, hogy a lehető legmagabiztosabban álljunk rá arra a bizonyos a jövőbeli növekedési pályára, vagyis a legfelkészültebben lépjünk oda ahhoz a bizonyos rajtvonalhoz. Pontosan még nem tudjuk, hogy mikor kezdődik az a bizonyos verseny, de azt már most tudjuk, hogy lesz!

Címkék:
hr, karrier, home office, munka, munkaerőpiac, portfolio, virtuális pénz, revolut, portfolio konferencia,