2021. január 26. kedd Vanda, Paula
HR Centrum

Dolgozók százainak megélhetése került ismét veszélybe: túl vaskalapos a szabályozás?

  • Népszava
  • 2020. szeptember 4. péntek 09:29

Napról-napra nő a feszültség az osztrák-magyar határon, mert ingázók sokaságát hozza nehéz helyzetbe a szeptember 1.-től bevezetett határátlépési szigorítás. E szerint ugyanis csak azoknak az ingázóknak nem kell karanténba menniük munkából hazatérve, akik a határ 30 kilométeres körzetében élnek és a másik országban nem távolodnak el a határtól 30 kilométernél jobban. Ebből következően sok olyan ingázóra nem vonatkozik a mentesség, aki a határtól távolabb lakik vagy ennél nagyobb távolságra jár át dolgozni. A statisztikák szerint 98000 magyar dolgozik Ausztriában, közülük 40-41 ezren ingáznak.

Sokak szerint a szigorított szabályok nem elég átgondoltak, Ausztriába átjáró dolgozók százait lehetetlenítik el - írja a Népszava. "Elárulva, diszkriminálva, megszégyenítve érzik magukat" szigorított határátlépési szabályok miatt az Ausztriában élő, dolgozó magyarok - a lap információi szerint tömegesen érkeznek ilyen és ehhez hasonló panaszok a Külgazdasági és Külügyminisztériumba. Minderről pedig már belső kormányzati dokumentumok is készültek.

A bécsi magyar nagykövetséget több esetben is dühös magyarok hívták fel azzal: munkáltatójuk már jelezte, hogy ha nem tudnak folyamatosan dolgozni, akkor elbocsájtja őket.

A lap forrásai szerint felháborodott osztrák munkáltatók is keresték a bécsi követséget, hogy tiltakozzanak a szabályok miatt, de volt, aki már azt is felvetette: a magyarok helyére könnyen találnak szlovák munkaerőt.

Nem csak a munkavállalók, hanem a kisvállalkozások is nehéz helyzetbe kerültek. Nyugat-Magyarországon rengeteg olyan vállalkozó dolgozik, akik számára nélkülözhetetlenek az osztrák partnerek, megrendelők. Ráadásul, ha ők nem tudják teljesíteni a szerződéseiket, akkor akár kötbért is fizettethetnek velük. A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VMKIK) szeptember 1. óta naponta több tucat megkeresést kap bajba jutott vállalkozóktól. A beérkezett jelzések és kérések alapján

jelentős a mikro- és kisvállalkozások piacvesztése elsődlegesen Ausztria és Németország relációjában.

A szeptembertől hatályos rendelkezések végképp ellehetetlenítették a szerződésben vállalt kötelezettségek határidőre történő teljesítését, a garanciális javítások elvégzését, amelynek következményeként a szektorból többen is azt jelezték, hogy teljes egészében felfüggesztik az eddig meghatározó bevételi forrásukat jelentő, határon átnyúló szolgáltatásokat - írta a kamara.

A munkavállalás mellett az élet legkülönbözőbb területein okoz nehézséget az Ausztriában élő-dolgozó magyaroknak a határzár. Aki nem minősül ingázónak, temetésre, esküvőre, más családi eseményekre sem tud hazamenni, de nem megoldott az elvált és a határ két oldalán dolgozó szülők gyermekeinek láthatása. Bizonytalanok azok a magyar szülők is, akik osztrák iskolába járatják gyerekeiket.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2021. 01. 25. 07:33
A szankciótörvényről - I.

A vállalkozások és a magánszemélyek szempontjából egyaránt lényeges jogszabályi változásokkal...

hrdoktor
2021. 01. 25. 06:45
Koronavírus: így enyhítsünk a szorongás új formáján

Természetes jelenség, hogy a COVID-19 járvány során aggódunk saját és szeretteink egészségéért....

coachco
2021. 01. 24. 15:10
Kiírni magunkból a családot

Az alcím friss könyvélményemre utal. És arra, amin sokat gondolkodom mostanában. Miért is annyira...

vezetoi-coaching
2021. 01. 24. 09:46
Széljegyzet egy bejegyzéshez... és a “mit lehetne tenni” örök kérdéséhez...

Oberfrank Zoltán blog-posztjához (“Miért vesznek fel a cégek munkatársakat”) a  Linkedin terjedelmi...

legacykft
2021. 01. 22. 20:00
4 érv a sokszínű csapatok mellett

Az nem kérdés, hogy a diverzitás témaköre mára már nagy népszerűségnek örvend a csapatok...

hrbonbon
2020. 12. 24. 00:05
Adventi ajándék egypercesek - 24. nap

2020-12-21 00:05 "„Ahogy a visszajelzéseknek, úgy az érdemek elismerésének is nagy szerepe van...

ajovomunkahelye
2020. 12. 18. 13:56
Globális Covid felmérés és Legjobb Munkahelyek Program a Liferaynél

2016-ban az egyik kereskedelmi tévé híradójában látta meg először a Liferay cég vezetése...

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked