13 °C Budapest

Depresszió lehet a munkahelyi viszony vége: megnémultak a magyar vállalatok

2017. január 26. 05:30

Szorongáshoz és depresszióhoz is vezethet egy izgalmasnak induló munkahelyi kapcsolat. A pszichológus azt mondja, hiába érezzük úgy, hogy nincs választásunk, a valóság ezzel szemben az, hogy sokszor van. A magyar munkáltatók egy részének lakat kerül a szájára, amint munkahelyi kapcsolatról vagy szexuális zaklatásról kérdezzük őket. Mutatunk mindemellett pozitív példát is.

Év elején foglalkoztunk egy női magazin cikke nyomán a munkahelyi szex témájával. Arra voltunk kíváncsiak, hogy

  • káros-e általánosságban a munkahelyi szex,
  • milyen hatással van a nők illetve a férfiak karrierjére,
  • valamint, hogy mitől válik a munkahelyi szex zaklatássá.

KATTINTS! Munkahelyi szex: jól gondold meg, mielőtt ágyba bújsz a főnököddel

Ebben a korábbi cikkünkben idéztünk egy tanulmányt, mely alapján úgy láttuk, elővigyázatosnak kell lenni a munkahelyi intim kapcsolatokkal. Nemcsak a karrierünk bánhatja ugyanis az ilyen helyzetet, hanem néha azt is nehéz eldönteni, mi számít szexuális zaklatásnak.

Nem értek egyet ezzel a radikális állásponttal

- mondta el a Pénzcentrumnak Klettner Anikó klinikai szakpszichológus, szexuálpszichológus. A szakember arra a kérdésünkre nyilatkozott így, hogy igaz-e, hogy a nők általános munkahelyi elnyomása miatt, még a látszólag beleegyezésen alapuló szexuális viszonyok is szexuális zaklatásnak minősülnek a férfiak részéről.

A pszichológus azzal párhuzamosan alakította ki álláspontját, hogy hangsúlyozta, munkájából adódóan, szinte csak problémás esetekkel találkozik, ha munkahelyi szexről van szó.

Meglepetés nincs, probléma van

Szerinte egyébként nincs abban semmi meglepő, hogy a dolgozók a munkahelyeiken ismerkednek, hiszen életük meghatározó részét töltik ott. A legtöbb, munkahelyen kezdődő intim kapcsolattal egyébként nem is fordulnak pszichológushoz a felek, a kapcsolat halad a maga természetes útján.

Két problémás viselkedéstípust azonban ki tud emelni a szakember, ami kifejezetten a munkahelyi kapcsolatokra jellemző.

  • Problémákhoz vezethet, ha az egyik fél nem vállalná fel a kapcsolatot a munkatársak előtt, a másik viszont igen.
  • A másik jellemző probléma, ha egy vezető a beosztottjával alakít ki intim viszonyt.

Az első szituáció, ha a helyzet elhúzódik, tartós szorongáshoz vezethet. A főnök-beosztott viszonyhoz mindemellett egy ígéret is párosul legtöbbször, mely szerint a jellemzően házas, férfi vezető, el fogja hagyni családját a beosztottja miatt, amely ígéret sokszor csak üres hitegetésnek bizonyul.

Ez azért lehet veszélyes, mert egy ilyen viszonyban a nő beleszerethet a főnökébe, és amikor rájön, hogy az soha nem fogja érte otthagyni a feleségét, depresszióba is eshet.

A pszichológus még egy tényezőre hívta fel a figyelmet. Egy intim módon közeledő kolléga vagy vezető esetén többször érzik úgy a nők, hogy nincs más választásuk, mint belemenni a viszonyba. Sokszor azonban ez nincs így, és ez az érzés csak azt mutatja, hogy a nők így élik meg saját helyzetüket. Fontos azonban a megélést elkülöníteni a valóságtól. Tudatában kell lennie a nőknek, hogy szerencsére a legtöbb esetben van lehetőségük nemet mondani.

A szakember is fontosnak tartja ugyanakkor megjegyezni, hogy vannak olyan helyzetek, amikor egy nő végletekig ki van szolgáltatva a munkahelyén, és esetleg kényszerből megy bele egy ilyen viszonyba. Ilyen esetekben azonban érdemes bátornak lenni és a megfelelő munkahelyi fórumokhoz illetve a hatóságokhoz fordulni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Klettner Anikó arra is felhívta a figyelmünket, hogy fontos, ne ítélkezzünk elsőre. Azt is el kell tudni fogadni, ha valakinek a sajátunktól eltérő az értékrendje.

Mindig lesznek olyanok, akiknek a tiszta lelkiismeretnél fontosabb a gyors munkahelyi előrejutás

- mondta el a pszichológus a Pénzcentrumnak.

Ciki volt a kérdés?

Megkérdeztünk a témával kapcsolatban több magyarországi munkáltatót is. Arra voltunk kíváncsiak, hogy vannak-e irányadó szabályaik olyan esetekre, ha a munkavállalóik között intim viszony alakul ki illetve milyen lehetőségei vannak egy munkavállalónak, ha szexuális zaklatás áldozatává válik.

Nos, nagyon úgy tűnik, hogy a témát több cég is tabunak érezte. A Magyar Villamosművek (MVM) nem reagált megkeresésünkre, a GE Magyarország pedig PR ügynökségén keresztül közölte, hogy nem kíván állást foglalni a témában.

MOL válasza alapján arra következtethetünk, hogy meglehetősen emberséges állapotok uralkodnak a vállalatnál. A Pénzcentrum kérdésére megírták, hogy tiszteletben tartják a dolgozók magánszféráját és a cég nem foglalkozik a munkatársak intim kapcsolataival. Ha azonban alá- és fölérendeltségi vagy ellenőrzési viszonyba kerül két családtag, akkor a helyzet feloldása már a munkáltató feladata.

A munkahelyi szexuális zaklatással kapcsolatos ügyek kezelésére is van kidolgozott stratégiájuk.

A MOL etikai bejelentő rendszert üzemeltet, amelyhez bárki (akár munkavállaló, akár külsős személy is) fordulhat, ami alapján a Compliance & Etika szervezet, illetve az érintett leányvállalat helyi etikai megbízottja kivizsgálja a panaszokat. Ezt követően a MOL-csoport integrált Etikai Tanácsa - munkaszervezettől független testület, amelyet külső elnök vezet, felső vezetőkből és munkavállalói delegáltból áll - dönt az esetleg szükséges intézkedésről

- írta meg a cég válaszában.

Címlapkép forrása: Shutterstock

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem