14 °C Budapest

Csóróból lett a világ leggazdagabb embere a ravasz mexikói: így csinálta

2017. július 9. 13:01

Bill Gates nem mindig volt egyeduralkodó a világ leggazdagabb embereinek listáján. 2010-ben ugyanis letaszította a trónról egy olyan szorgos üzletember, aki már 10 éves kora óta építgette vagyonát. Ugyan mára már nem Carlos Slim a leggazdagabb, azonban folyamatosan növekvő befektetései miatt valószínűleg még sokáig bérelt helye lesz a legtehetősebb emberek között. Megmutatjuk, hogyan szedte össze a vagyonát.

Carlos Slimet a világ leggazdagabb emberei között tartják számon, sőt, 2011 és 2013 között a Forbes listája szerint ő volt a legvagyonosabb ember a Földön. Jelenleg egyébként 54,5 milliárd dollárra becsülik a vagyonát, ami 14,6 ezer milliárd forintnak felel meg, ez megközelíti Magyarország éves össz hazai termelését (GDP-jét).

Sok gazdag emberhez hasonlóan nem szegénysorba született, azonban ahhoz, hogy ő legyen a világ leggazdagabb embere, többet kellett dolgoznia, mint azt sokan gondolnák.

Gyerekmunkásként kezdte

A kis Carlos már korán érdeklődni kezdett az üzleti élet iránt, apja már egészen fiatal korában is pénzügyi és üzleti ismereteket és könyvelést tanított neki, tőle elsajátította el azokat az üzleti alapelveket, amiket a mai napig magáénak vall.

Már korán besegített apja vállalkozásába, amiért pénzt is kapott, ezt pedig nem költötte el, hanem azonnal befektette. Az első kötvényeit és részvényeit 11, illetve 12 évesen vette meg. Elsőként egy mexikói bank részvényeit vásárolta, amely három év alatt a legnagyobb pénzintézet lett az országban.

Az érettségi után építőmérnöknek tanult tovább az egyetemen, de közgazdasági matematikával foglalkozó tantárgyakat is felvett, aminek később igen jó hasznát vette az üzleti életben.

Azonnal beindult a karriere

Alig végzett az egyetemen Carlos, máris beindult a karriere, ugyanis kereskedőként helyezkedett el egy brókercégnél. Persze ahhoz, hogy ténylegesen sikeres lehessen két műszakot vállalt, napi 14 órát dolgozott. A kitartó szorgos munkájának köszönhetően négy év alatt már kész vagyont halmozott fel, nagyjából 400 ezer dollárja volt eddigre, ő azonban nem elégedett meg ennyivel. A felhalmozott megtakarításainak köszönhetően megalapíthatta saját brókercégét, és emellett más vállalkozásokat is megvásárolt,

így két év alatt megszázszorozta a vagyonát.

A 70-es évek elejére már számos iparágban meghatározó vállalata volt:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • építőiparban,
  • üdítőital-iparban,
  • ingatlanban,
  • palackozásban és
  • bányászatban

egyaránt fontos pozíciói voltak. Ahogy korábban sem elégedett meg ennyivel, úgy ekkor sem ült a babérjain és további iparágakat vont be a cégbirodalmába, autóalkatrész-gyártásba, alumíniumiparba, légitársaságba, vegyiparba, dohányiparba, telekommunikációba és számos más iparágba is beszállt ekkor. 1981-re már övé volt Mexikó legnagyobb dohányipari cége.

A 80-as évek elején a mexikói vállalatok kisebb válságba kerültek, ami Carlos Slim tőkeerős cégeit nem érintette (vagy legalábbis kevésbé). A megroggyant, ám jóreményű cégekbe viszont olcsón tudta bevásárolni magát, amiből a válság végével többszörös haszonnal tudott kiszállni.

Ezzel írta be magát a történelemkönyvekbe

A sikeres üzletember azonban a történelemkönyvekbe a Telmex nevű telekommunikációs cég megvásárlásával és fejlesztésével írta be magát. A vállalat privatizálása után kezdett Slim vagyona elképesztő méreteket ölteni. 2006-ra az ország telefonvonalainak 90 százaléka a kezében volt, és a mobil előfizetések 80 százaléka is nála összpontosult. Ez azt jelentette, hogy gyakorlatilag egyeduralkodó volt a mexikói telekommunikációban. Persze emellett sem hagyta abba a terjeszkedést, újabb és újabb iparágakat hódított meg,

így 2011-re akkora vagyont halmozott fel, amivel a világ leggazdagabb emberévé vált, megelőzve Bill Gates-t is.

Ehhez 74 milliárd dollárt kellett felhalmoznia. Ugyan mostanra már visszacsúszott a listán, azonban még mindig a világ tíz leggazdagabbja között tartják számon, ráadásul a vagyona tovább nőt. A listán való visszaesését a "versenytársak" gyorsabb vagyonosodása okozta.

Címlapkép: MTI/EPA/Alex Cruz

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem