2021. január 22. péntek Vince, Artúr
HR Centrum

Csavar az adatokban: a közöltnél több munkanélküli lehet Magyarországon?


Nagyjából 250 ezer magyarról nem tudni pontosan, honnan szerzi hivatalosan bevételeit. Közöttük lehetnek eltartottak, vagy olyan személyek, akik feketemunkából szerzik a megélhetésüket. De, ez az információ hiány is jól mutatja, hogy szükséges lenne a munkaerő felmérések újragondolására, pontosabbá, részletesebbé tételére.

Ha a magyar munkanélküliségi helyzetről szeretnénk tájékozódni, akkor több forrásból is megtehetjük ezt, de ezek zavaró módon eltérnek egymástól. A KSH havi munkaerő felmérési adatai szerint 2019 negyedik negyedévében 155 ezer munkanélküli volt Magyarországon, ez nemcsak a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adataival (235 ezer fő), hanem saját, másik adatközlésével a Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvétellel (288 ezer fő) is ellentétben áll. Ez utóbbi felmérésben (2015-2019 között) 110-150 ezer fővel több volt a munkanélküli, a havi munkaerő felméréshez képest. Ilyen jelentős mértékű eltérésre módszertani okok nem adnak kielégítő magyarázatott, mivel mindkét felmérést a KSH végzi, az NFSZ pedig a szolgálatnál regisztrált munkanélküliek számát közli - írják a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb elemzésében.

Az NFSZ által mért, regisztrált munkanélküliek száma az aktívan munkát kereső munkanélküliek körében megbízható. Ennek oka, hogy míg a fentebb említett két KSH által mért adat becsült összeg, addig az NFSZ a szolgálatnál regisztrált álláskeresők számát közli. Továbbá az is igaz, hogy a KSH munkaerő felmérés alapján közölt hivatalos munkanélküliségi adatok jelentősen alul becsültek, mivel az itt közölt adatok jelentősen alacsonyabbak, mint az NFSZ által közölt regisztrált munkanélküliek száma.

Viszont a valós munkanélküliség mérésére, az NFSZ adati sem igazán alkalmasak, mivel azon passzív munkanélküliek, akik bár alkalmazhatóak lennének, de reménytelennek látják a munkába állásukat, nincsenek a szolgálat látókörében. A KSH munkaerő felmérése alapján 2019-ben 43 ezer passzív munkanélküli volt. A két adatot egymással kiegészítve látható, hogy a valóságban közel 300 ezer, vagy még annál is több munkanélküli lehetett 2019-ben Magyarországon. Ez közel megegyezik a KSH Háztartási költségvetési felmérés alapján közölt adatokkal.

A munkanélküliség alakulását több tényező is befolyásolta az elmúlt évek során. Az egyik ok a külföldre kivándorló több százezer magyar munkavállaló volt. Ezek egy része (aki itthon foglalkoztatott volt) álláshelyeket szabadított fel, egy része (aki pedig munkanélküli volt) közvetlenül csökkentette a munkanélküliséget. A másik ok a gazdasági fellendülés volt, ez a vizsgált időszakban jelentős munkaerőhiányt eredményezett néhány ágazatban (pl. ipar, építőipar, egyes szolgáltatások), és 2015 óta 300 ezer fővel növelte a foglalkoztatottságot. Harmadrészt szerepet kapott a közmunka is, amely 2015-ben 200 ezer fővel, de még 2019-ben is 90 ezer fővel apasztotta a munkanélküliek táborát, s ennyivel növelte a foglalkoztatottak körét. Valójában ők közmunka nélkül munkanélküliek lennének.

A munkanélküliség terén tehát jelentős javulás volt, de a valóságban a helyzet rosszabb, mint amit a statisztika sugall. Ennek oka, hogy a munkanélküliségből való kijutás kritériumai alacsonyak (mindössze heti 1 óra munka szükséges hozzá). Továbbá a közfoglalkoztatottak gazdasági teljesítménye nagyon alacsony, emiatt piaci alapon nem tudnának munkát találni. Ezenfelül pedig van egy közel 400 ezer fős egyéb inaktív réteg (ebbe már nem tartoznak bele a nyugdíjasok, a fogyatékosságuk vagy egészségügyi állapotuk miatt munkaképtelenek, illetve a tanulók), akik száma az elmúlt 5 év folyamán stagnált.

Ez még akkor is sok, ha ebből kb. 140 ezer főt a GYES-en tartózkodó szülők tesznek ki. Ez azt jelenti, hogy van 250 ezer olyan inaktív személy ma Magyarországon, akiről nincs információnk, hogy miből van megélhetése. Közöttük lehetnek eltartottak, vagy olyan személyek, akik feketemunkából szerzik a megélhetésüket. De, ez az információ hiány is jól mutatja, hogy szükséges lenne a munkaerő felmérések újragondolására, pontosabbá, részletesebbé tételére.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Hiába van kanyarban az orosz vakcina: a magyarok köszönik, nem kérnek belőle
13 ezer fő töltötte ki a Pénzcentrum nagy covid-vakcina kutatását.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2021. 01. 20. 07:19
Ilyen lesz a mérlegképes képzés! Felmentési lehetőségek! - III. rész

A gazdaságtudományi képzési területen – természetesen elsősorban a pénzügy és számvitel...

vezetoi-coaching
2021. 01. 19. 07:50
Mi lenne, ha megnéznénk a szociopata viselkedést az önzetlen-önző skála szempontjából?

Mindennapi notion-jaink, beszélgetéseink/reagálásaink egyértelműen besorolják az önzést a rossz...

hrdoktor
2021. 01. 18. 04:16
Fejfájástípusok

Sajog, szorít, görcsöl vagy lüktet a homlok mögött, a halántékon vagy a tarkótájon? Az emberek...

legacykft
2021. 01. 15. 16:37
A csapat érzelmi intelligenciája – a jó csapatműködés egyik sikertényezője

Meglepő, hogy a csapatnak is van érzelmi intelligenciája, ugye? Pedig bizony van. De hogy pontosan...

coachco
2021. 01. 14. 18:09
A legfontosabb dolgok, amiket eddig megtanultam

Ha meg kellene röviden fogalmazni, mi a legfontosabb, amit megtanultam eddigi karrierem során (közgazdászi...

hrbonbon
2020. 12. 24. 00:05
Adventi ajándék egypercesek - 24. nap

2020-12-21 00:05 "„Ahogy a visszajelzéseknek, úgy az érdemek elismerésének is nagy szerepe van...

ajovomunkahelye
2020. 12. 18. 13:56
Globális Covid felmérés és Legjobb Munkahelyek Program a Liferaynél

2016-ban az egyik kereskedelmi tévé híradójában látta meg először a Liferay cég vezetése...

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked