2020. augusztus 15. szombat Mária
HR Centrum

Brutál bérnövekedés: ezek a magyarok 135 ezerrel keresnek többet, mint egy hónapja


A KSH legfrissebb, ma reggel közzétett kereseti adatait vizsgáltuk. Ezekből kiderül, hogy Magyarországon 2020. májusában a nettó átlagjövedelem 265 ezer forint volt, de fény derült arra is kik voltak a hónap legnagyobb nyertesei és legnagyobb vesztesei.

2020. májusban a nettó átlagkereset Magyarországon kedvezmények nélkül 265 188 forint volt, ez valamivel kevesebb, mint egy hónappal korábban, akkor ugyanis 266 125 forint volt (2020. április). Ezt leszámítva folyamatos emelkedés tapasztalható, ha összevetjük az előző évek azonos időszakában mért számokkal, akkor a következő kép rajzolódik ki:

Meredek az emelkedés, ám ha a havi adatokat nézzük, akkor már vegyesebb a kép. Ahogy a második grafikonon is látszik, az utóbbi hónapokban csökkenést mutatnak a számok: márciusban 266 257 forint volt az átlagkereset, áprilisban 266 125 forint, májusban pedig 265 188 forint. Ez nyilván nem egy jelentős összeg, de ha megnézzük a 2019-es évet a grafikonon, akkor március és április között egy jelentős emelkedést, április és május között viszont meredek visszaesést látunk.

A február és március közti meredek, minden évben tapasztalható emelkedésben minden bizonnyal közrejátszanak az éves béremelések: sok helyen ez csak az év harmadik havában jelentkezik a fizetésekben.

A nyugati bérszínvonal csak álom?

A magyarországi bérnövekedés folyamata tehát egyértelműen pozitív, jelentős a néhány év alatt bekövetkezett változás. Egy hazánkhoz hasonló, közepesen fejlett gazdaságban a bérek aktív alakítása a hosszú távú fejlődésre is pozitív hatással lehet. A bérek és a termelékenység növekedése között szoros, belső összefüggések vannak, ezért a hosszabb távon a kínálati feltételek javításával együtt a bérek folyamatos emelése is nélkülözhetetlen. Ez természetesen nem a hazai béreknek a gyors, a fejlettebb országok szintjére történő emelését jelenti. Hosszú távon azonban ez lehet a feladat - olvasható A bérmegállapodások hatása a gazdasági növekedésre, az államháztartás egyensúlyára című tanulmányban.

A legnagyobb nyertes, a legnagyobb vesztes

Érdemes azonban nemzetgazdasági ágankét is megvizsgálni a nettó átlagjövedelmek alakulását. Ebből kiderül, hogy 2020. májusában a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás (és itt a hangsúly a lékondícionáláson van) nemzetgazdasági ágakban dolgozóknak volt a legmagasabb az átlagjövedelmük: 535 095 forint, ami 135 238 forinttal magasabb volt, mint egy hónappal korábban. Ez százalékban kifejezve 37,6 százalékot jelent. Ebben nyilván közrejátszanak szezonális hatások is, hiszen nem csak magánemberek, de cégek, irodaházak is készültek a nyárra az éves karbantartással. Ha nem is ilyen nagy mértékű, de egy 50 ezer forintos átlagjövedelem emelkedés az előző évben is tapaszatalható volt ebben a nemzetgazdasági ágban április és május között.

De nem csak nagy nyertese, nagy vesztese is volt a májusnak: a pénzügyi, biztosítási tevékenységben dolgozóknak még ennél is nagyobb mértékben zuhant az átlagjövedelmük: ők 137 057 forinttal kerestek kevesebbet, mint az előző hónapban. Igaz esetükben ez csak 23,3 százalékos csökkenést jelent, hiszen áprilisban még 587 339 forint volt az átlagjövedelmük.


A grafikonok a főbb nemzetgazdasági ágakban mért átlagjövedelmek változását jelenítettük meg 2020. áprilisa és májusa között.

Címlapkép: Getty Images

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
legacykft
2020. 08. 14. 09:00
Minek neked szélesebb vezetői eszköztár?

A vezetőfejlesztés gondolata gyakran akkor merül fel valaki kapcsán, amikor kihívásai támadnak...

ajovomunkahelye
2020. 08. 13. 08:50
Erős munkavállalói élménnyel zárjuk a járvány első hullámát

Világszerte elégedett munkavállalók és eltökélt, fejlődni vágyó vállalatok – kimagaslóan...

vezetoi-coaching
2020. 08. 12. 08:55
Útban a Plan C-hez... Az egészség dimenzió egy megközelítése...

Plan C… Mi is az a Plan C? Nos, az élet egésze, nem csak a munka, nem csak a magánélet, hanem...

perfekt
2020. 08. 12. 07:41
Nyugdíjasként közszolgálati jogviszonyban

Az új Tbj. (2019. évi CXXII.) törvény hatályba lépésével valamennyi munkavégzésre irányuló...

coachco
2020. 08. 10. 15:01
Madarat tolláról... egy barátság története

Amikor szaporodnak a baráti társaságban a hatvanas születésnapok, akkor az már komoly. [...] Bővebben!

hrdoktor
2020. 08. 10. 06:33
Hogyan hat a kék fény az alvásunkra?

Az irodai dolgozók gyakorlatilag egész nap valamilyen monitort néznek és munka után is kijelzőről-kijelzőre...

happyhunter
2020. 08. 02. 19:54
Kutyás kalandok az irodában

Kutyabarát munkahely vagyunk, a Jobsgarden már régóta nyitott arra, hogy az itt dolgozók magukkal...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.