2020. július 6. hétfő Csaba
HR Centrum

Boltos bérrangsor: itt már nem álom a 300 ezres fizetés


A boltosok egyik legnagyobb gondja az eladóvándorlás. A legjobban és a legrosszabbul fizető boltok között 130 ezer forint a bérkülönbség. A kisboltok közül a benzinkutas, a nagyboltok közül az élelmiszerboltok adják a legtöbb bért. De a kisboltok között is 20 ezer felett van a bérkülönbség, a nagyok között pedig 120 ezer.

A munkaerőhiányt alaposan megfejeli, hogy az eladók, pénztárosok, árufeltöltők, raktárosok nem restek több fizetésért odébbállni - írja közleményében a blokkk.com. És most nem is a határokon túlra kacsintgatunk, bár lehetne, hiszen az uniós foglalkoztatási portálon Németországban 35 ezer, Ausztriában 5 ezer eladót keresnek, hanem csak azt a mindennapi mozgást, a munkaügyesek rémálmát toljuk előrébb, amikor az eladó az egyik boltban felmond és a másikba megy dolgozni. Több pénzért, persze.

A boltos világ bérrangsora jelzi a bérkülönbségeket (a havi bruttó átlagkeresetek alapján). Most különválasztottuk a boltos vállalkozások létszáma alapján a kisboltokat (5-9 fő foglalkoztatott alapján) és a nagyobbakat. Utóbbiaknál, mivel az egyes szakmákban eltérő a nagyobb az árukör jellege miatt is a létszám, az adott árukörre jellemző legnagyobb létszám mellett kerestük a legnagyobb és a legkisebb béreket. Például a halas, vagy a zöldséges szakmákban csak kisvállalkozások vannak, tehát csak ezen a körön belül lehet különbségeket vizsgálni, de akadt így is egy kevés.

A legszembetűnőbb azért továbbra is a legkisebb és a legnagyobb bér közötti különbség, a legnagyobb és a legkisebb boltos vállalkozásokat egy kalapba öntve. Így az élelmiszerboltosokat alaposan felhúzó diszkonték révén az átlagkereset ebben a körben a legnagyobb, 300 ezer forintot túllépve. A legrosszabbul a kisboltos könyvárus keres, 170 ezer forintot, a különbség 130 ezer forint. A kisboltosok bérrangsorában a benzinkutas az első, 193 ezer forintos átlaggal. A nagyboltosok között a nagyobb zöldségesek (akik kisvállalkozások) csak 180 ezer forintot fizetnek az eladóknak.

Természetesen más-más sorrend alakult ki a kisboltosok és a nagyboltosok között, amire példa, hogy a kicsik között az autókereskedés a mezőny vége felé kullog 174 ezer forintos bérekkel, addig a nagyobbak körében 300 ezer forinttal a második a rangsorban. Persze, nem mindegy, hogy milyen autót árul az autókereskedés, hiszen egy szalonban és a használtautó kereskedésben azért mások a körülmények, a pénzügyi lehetőségek. Hasonló a helyzet a ruhás piacos árusokkal, akik a kicsik között a jobbak, a nagyok között viszont már csak a bérben hátul kullogók között találhatók meg, gyakorlatilag ugyanazzal a bérszinttel.

És a kisboltosok körében továbbra sincs 200 ezer forint feletti átlagkereset, miközben a nagyboltos szakmák kétharmada már felette mozog. Ez főleg abban a megközelítésben fontos kérdés, hogy a bolti fizikai dolgozók több mint fele (a 144 ezer főből 81 ezer fő, 56 százalék) a kis- és középvállalkozásoknál keresi meg a kenyérre valót. A kereseti lehetőségeket számos tényező befolyásolja. A boltosok egy év alatt 14 százalékkal emelték a fizikai dolgozók havi bruttó átlagkeresetét, de ez csak a létszám megtartásához volt elég (a nagyságrendet nézve). De a bért ki is kell fizetni valamiből, az pedig a bevétel, amiből persze sok más kiadást is fedezni kell. Számít a szakképesítési követelmény (élelmiszer eladó például csak szakképzett lehet, a könyvesboltinál már ez nem előírás), a részmunkaidő aránya, a nyitvatartás hossza (főleg vasárnap, amikor egyébként a boltok többsége zárva tart, de aki nem, az fizethet vasárnapi pótlékot).

A munkaerő piaca is piac, így a boltos is, az eladó is mérlegelheti a boltos munka nehézségét. Van ilyen, sokat számít, például mennyi árut kell emelgetni, mennyi a vásárlószám, tehát sok boltba betérővel kell-e foglalkozni (nyilván ez más egy élelmiszerboltban, vagy egy autószalonban). És döntő az is, hol helyezkedik el a bolt, kis-, vagy nagytelepülésen, az eladóknak milyen állásválogatási lehetőségeik vannak, mit engedhetnek meg maguknak és mit vállalhatnak. Ha nem így lenne, akkor - túlzással persze - mindenki diszkontban dolgozna.

És a bérrangsor sok minden másról is árulkodik, például az élelmiszerboltok közötti 120 ezer forintos bérkülönbség mellett arról is, hogy az alapvető élelmiszerek áfacsökkentése nagyon kellett a boltos piacnak, mert a feketézés legalább ezekben az árukörökben visszaszorult, ami azért kínált némi mozgásteret a költséggazdálkodásban: a halárus például a kisboltosok között a második legjobb bérfizető, ez is az ő igazi viszonylata, a nagyokhoz mérve viszont már nem az utolsó, mint régen. És a nagy baj, a nagy gond a versenyképesség oldaláról a kicsik körében van, bár mindenhonnan hiányzik a munkaerő, azért az ő vonzerejük a munkaerőpiacon vándorlásra ösztönzi az eladókat:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
hrdoktor
2020. 07. 06. 08:50
Betegségek, amiket a légkondi terjeszthet

A nem megfelelően működtetett klíma többet árt, mint használ: betegségek okozója lehet. De milyen...

perfekt
2020. 07. 06. 08:42
Fontos változás a fejlesztési tartalék képzésében

A TAO tv. 7.§ -ának f) pontját módosította a 2020. évi XLVI. törvény, amely az egyes adózási...

vezetoi-coaching
2020. 07. 03. 16:36
A kritikai gondolkodásról...

A kritikai gondolkodás, ha nincs is kiveszőben, ritka... az nem kritikai gondolkodás, ha senkinek...

legacykft
2020. 07. 03. 09:00
A mondat, ami mindenféle szerepedben gátol

Van egy mondat, amit ha eleget mondogatsz magadnak, meggátolhat abban, hogy sikeresen töltsd be a számodra...

jobangel
2020. 06. 30. 15:30
A fizetési igényről másképp: tárgyalj róla!

Ez sajnos rendszeres „taktika”, és nagyon rossz taktika: az álláskeresők kétségbeesésükben...

ajovomunkahelye
2020. 06. 29. 14:44
Új feladatok és nehézségek várnak a vezetőkre

A koronavírus-járvány az FMCG (Fast-Moving Consumer Goods), vagyis a gyorsan forgó fogyasztási cikkek...

tippekafejvadasztol
2020. 06. 19. 11:23
Álláskeresés karantén után

Nem kérdés, hogy jelen helyzetben azok is állást kereshetnek, akik eddig teljesen biztosnak hitték...

NÉPSZERŰ
FRISS