2020. április 6. hétfő Vilmos, Bíborka
HR Centrum

Betelt a pohár a MÁV-nál: ez lesz a bértárgyalás következő lépése


Akár önállóan, a többi szakszervezet nélkül is kollektív munkaügyi vitát kezdeményez az érintett munkáltatóknál a Vasutasok Szakszervezete, amennyiben záros határidőn belül nem tesznek korrekt bérajánlatot. Az elnökség a sztrájk előszobájának számító nyomásgyakorlásra azért adott felhatalmazást az elnöknek, mert a bértárgyalásokon "kialakult helyzet nem szolgálja a tagok érdekeit" - írja közleményében a VSZ.

Megelégelte a Vasutasok Szakszervezete az érdemi bértárgyalások halogatását, az érdekvédők hónapok óta hiába várják a munkáltatók béremelési ajánlatát. Az elnökség ezért úgy döntött: felhatalmazza az elnököt, Meleg Jánost, hogy egyeztessen a többi érdekelt szakszervezettel, s kezdeményezzenek közösen kollektív munkaügyi vitát az érintett munkáltatónál. A VSZ elnöksége azonban még ennél is továbbment: felkérte az elnököt, hogy ezt a nyomásgyakorlást akár önállóan, a többi érdekvédő nélkül is kezdeményezze. Mint ismert, a kollektív munkaügyi vita a sztrájk előszobájának, de mindenképpen az első hatásos nyomásgyakorlásnak számít, amellyel a szakszervezet hivatalosan is jelzi a munkáltatónál, hogy elfogyott a türelem. 

Az elnökség erről azt követően döntött, hogy értékelte a MÁV - csoport és a Rail Cargo Hungaria 2020. évre vonatkozó bértárgyalásait, s megállapította, hogy "a tárgyalásokon kialakult helyzet nem szolgálja tagjaink érdekeit". Értsd: nincs ajánlat - mondta Meleg János. Az elnök emlékeztet: a több tételből álló, összesen kétszámjegyűre kalkulált szakszervezeti követelés jó ideje ismert a munkáltatók előtt, hiszen arról a vasútnál működő nagy szakszervezetek írásban közösen tájékoztatták a cégvezetést, amely érdemben még arra sem reagált. Igaz, szóban minden illetékes elismerte, megérdemlik a vasutasok a kétszámjegyű emelést, s a súlyos gondot okozó elvándorlást is csak méltányos bérekkel lehet megakadályozni, a tulajdonos eddig mégsem tett ajánlatot.

A kollektív munkaügyi vita az első jelentős nyomásgyakorlás, amelynek sikertelensége esetén már a sztrájkról, s a munkabeszüntetés idejére biztosított elégséges szolgáltatás részleteiről lehet tárgyalni. Azzal kapcsolatban, hogy a törvény által előírt mérték nem lehet kevesebb 66 százaléknál, Meleg megjegyzi: van néhány olyan törvényes eszköz, amellyel meg lehet bénítani az egész ország vasúti közlekedését. Ezeket azonban az elnök nem részletezte, mert -mint mondta - nem lenne célszerű előre kijátszani a lapokat.

Címlapkép: Getty Images

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

  • száraz köhögés
  • láz
  • gyengeség, fáradékonyság
  • légzési nehézségek
  • légszomj
  • hasmenés
  • torokfájás (ritkábban)
  • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
vezetoi-coaching
2020. 04. 05. 14:00
Egy post csak cinéphileknek!

Előhang: ez a post ezen a blog-flow-n off-topic, filmkészítőkről szól, nagyjából, akiket érdekelnek...

schrammelivett
2020. 04. 04. 18:09
Online Mindfulness Tréning

Néha az élet rákényszerít, hogy megálljunk a már – már megszokottá vált rohanásban és befelé...

legacykft
2020. 04. 03. 09:00
Hogyan legyél pálma?

Dél-Amerikában létezik egy olyan pálmafa, amely a talaj erodálására reagálva szépen lassan vándorol...

hrdoktor
2020. 04. 03. 08:45
Ne engedje, hogy az ülőmunka tönkre tegye a derekát! – Tanácsok home office idejére is

A világjárvány okozta szigorító biztonsági intézkedések – részben a munkahelyek kényszerű...

hrbonbon
2020. 04. 02. 21:51
Home office vagy iroda? Valóban jó otthonról dolgozni?

Kazup Annamária vagyok, Researcherként dolgozom irodánkban. Munkámban, mint sokakéban, nagyon fontos...

perfekt
2020. 04. 01. 09:05
Változott a pénzmosási törvény - I. rész

A 2017. évi LIII. a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról...

jobangel
2020. 04. 01. 09:00
Álláskeresés válságban: könnyebb lesz, mint 2008-ban volt!

A vírushelyzet meghozta a kedvezőtlen változást, van már magyarországi nagyváros, ahol naponta...

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

  Ajánlatunk