7 °C Budapest

Beteg a gyerek? Így kaphatsz pluszpénzt és szabit is az ápolásra

2016. január 30. 07:00

Sok szülő nem is tudja, hogy pontosan mennyi pótszabadság jár a gyerekek után, illetve milyen feltételekkel maradhat otthon, ha a gyerek beteg lesz.  A Pénzcentrum most összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

A legtöbb szülő nem igazán van tisztában azzal, hogy pontosan mennyi pótszabadság jár a gyerekek után, illetve milyen feltételekkel maradhatnak otthon, ha a gyerek beteg lesz. A Pénzcentrum összeszedte, mennyi pótszabadság jár a szülőknek, mit lehet tenni, ha már nincs több kivehető szabadnap, és milyen feltételekkel kaphatunk pénzbeli ellátást akkor is, ha a gyereket betegség miatt kell otthon ápolni.

Kinek mennyi pótszabadság jár?

A szabadság alap- és pótszabadságból áll. Az alapszabadság mértéke húsz munkanap, a pótszabadságokat, illetve azok mértékét pedig több dolog is befolyásolja, többek között az életkor, és a gyerekek száma.

Életkor után járó pótszabadság először abban az évben illeti meg a munkavállalót, amikor a szükséges életkort betöltötte, a gyermekek után járó pótszabadság pedig először a gyermek születésének évében, utoljára pedig abban az évben jár, amikor a gyermek betölti a tizenhatodik életévét.

A gyerek után járó pótszabadság mindkét szülőt megilleti, egy gyermek nevelése esetén mindkét fél 2-2 nap pótszabadságra jogosult.

Az apának is jár a szabadság

Az apának gyermeke születése esetén öt munkanap jár pótszabadságként, amit legkésőbb a születést követő második hónap végéig, a kérésének megfelelő időpontban kell kiadnia a munkáltatónak.

Abban az esetben, ha ikrek születnek, hét munkanapot vehetnek ki ilyen jogcímen az apukák. Fontos tudni, hogy a munkaidő-kedvezmény tartamára távolléti díj jár, amit a költségvetés térít meg a munkáltatónak, a szabadságot pedig abban az esetben is ki lehet adni, ha a gyermek halva születik.

A születésért járó plusznapokért cserébe a munkáltatónál be kell mutatni a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, és írásban kell nyilatkozni arról, hogy a vér szerinti vagy örökbefogadó apa vállalja a szülői felügyeletet, és ezt a jogát nem szünteti meg. Halva született gyermeknél a halott-vizsgálati bizonyítvány eredeti példányát kell bemutatni.

Mikor jár a fizetés nélküli szabadság?

Ha már az összes szabadságunkat kivettük, és még mindig szükségünk lenne szabadnapokra, fizetés nélküli szabadságra is elmehetünk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A munkáltató köteles fizetés nélküli szabadságot biztosítani a szülőknek:

  • a gyermek 3. életéve betöltéséig a gyermek gondozása céljából,
  • a gyermek 10. életéve betöltéséig a gyermekgondozási segély folyósításának időtartama alatt, feltéve, hogy a munkavállaló a gyermeket otthonában gondozza,
  • illetve a munkavállalónak hozzátartozója tartós (előreláthatólag harminc napot meghaladó) személyes ápolása céljából, az ápolás idejére, de maximum két évre (a gyermek betegsége esetén az otthoni ápolás érdekében).
A fizetés nélküli szabadságot 15 nappal korábban kell jelezni a munkáltató felé, míg a megszüntetésre való igényt 30 nappal előtte.

Így kaphatsz pénzt, ha beteg a gyerek

Abban az esetben, ha a szülő nem a saját betegsége miatt kényszerül szabadságra, hanem a gyerek betegsége miatt nem tud dolgozni, és gyermeke 12 éven aluli, a szülőt gyermekápolási táppénz illeti meg, ha:

  • biztosítási jogviszonnyal rendelkezik,
  • a keresőképtelen személy pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett,
  • a keresőképtelenség az orvos által megállapított és igazolt.

Amennyiben a beteg gyerek 12-18 év közötti, akkor csak méltányosságból állapítható meg a gyermekápolási táppénz. Méltányosságból akkor adható táppénz a szülő részére, ha 12 éves, vagy annál idősebb, de 18 évesnél fiatalabb beteg gyermekét otthon ápolja, vagy kórházi kezelésben részesül, és a szülő a gyermeke mellett tartózkodik.

Hány napra és mennyi jár?

A folyósítás időtartama elsődlegesen a beteg gyermek életkorától függ, továbbá attól, hogy a szülő egyedül neveli-e a gyermeket. A gyermek életkorához igazodóan igénybe vehető gyermekápolási táppénzes napok száma:

  • a táppénz az egyévesnél fiatalabb gyermek szoptatása, ápolása címén a gyermek egyéves koráig időbeli korlátozás nélkül jár
  • az 1 évesnél idősebb, de 3 évesnél fiatalabb gyermek ápolása címén évenként és gyermekenként 84 naptári nap gyermekápolási táppénz folyósítható
  • a 3 évesnél idősebb, de 6 évesnél fiatalabb gyermek ápolása címén évenként és gyermekenként 42, egyedülállónak 84 naptári nap gyermekápolási táppénz folyósítható
  • a 6 évesnél idősebb, de 12 évesnél fiatalabb gyermek ápolása címén évenként és gyermekenként 14, egyedülállónak 28 naptári nap gyermekápolási táppénz folyósítható

Az összeget a táppénz összegének megfelelően kell kiszámítani. Bár a táppénz összegét több tényező is befolyásolja, elsődlegesen az a jövedelem határozza meg, amely után a biztosított pénzbeli egészségbiztosítási járulék megfizetésére kötelezett, hiszen a számítás során a táppénz alapját e jövedelem naptári napi átlaga képezi. Az ellátások összegét, időtartamát az egészségbiztosító az általános szabályoktól eltérően is megállapíthatja.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem