Bérpapíron a szuperbruttó - A különbség szembetűnő

Pénzcentrum
2010. február 8. 09:18

Hárommillió munkavállaló kap több fizetést a napokban függetlenül attól, hogy emelkedett-e a bruttó bére vagy sem. Az ok a bonyolult, de az adózókra nézve kedvező szuperbruttósításban keresendő.

Egy új fogalmat, a szuperbruttósítást kell megtanulniuk a munkavállalóknak idén januártól. A munkáltatók már jól ismerik ezt a szót, mivel a január havi bérek számfejtésekor már a 2009-hez képest gyökeresen megváltoztatott 2010-es szja szabályokat kellett alkalmazniuk, erre a feladatra pedig időben fel kellett készülniük.

A szuperbruttósítás lényege, hogy az személyi jövedelemadó alapja ezentúl a bruttó munkabér 127%-a lesz. Ez után az összeg után kell megfizetni a 17 illetve 32 százalékos szja-t. Az alacsonyabb adókulccsal egészen 5 millió forintos adóalapig kell számolni, vagyis nagyjából 3,937 millió forintos éves bruttó keresetig (a pontos számot úgy kapjuk, hogy az 5 milliót elosztjuk 1,27-tel).

Az alacsonyabb keresetűek szja terheit csökkenti a megnövelt adóalap sávhatárig (3,188 ezer forintig) teljes egészében levonható adójóváírás, melynek mértéke havi 15 100 forint, de maximum a fizetendő szja. A sávhatár felett az adójóváírás mértéke lineárisan csökken egészen a nulláig, amit 4,698 millió forintos adóalapnál ér el. Ez az érték a szuperbruttó szabályt figyelembe véve nagyjából havi bruttó 308 ezer forintos bruttó havi bérnek felel meg.

A rendszert bonyolítja, hogy a járulékok alapja továbbra is a bruttó munkabér marad. A járulékszámítás azonban annyival egyszerűsödik a tavalyi évhez képest, hogy idén már nem csak a minimálbér kétszereséig, hanem a teljes bruttó bér után csupán 27%-os munkáltatói járulékterhet kell leróni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az szja szabályok változásai - bonyolultságuk ellenére - mind a munkavállalók elsöprő többségének szemszögéből, mind pedig a munkáltatók oldaláról nézve pozitívak. A legtöbbet a bruttó havi 220-280 ezer forintos sávban keresők nyerték a jogszabálymódosításokon. Egy tavaly is és idén is 240 ezer forintot kereső alkalmazott nettó bére például 16 488 forinttal emelkedett. A minimálbéresek tavaly nettó 57 816 forintot kerestek, idén pedig 60 236 forintot fognak a borítékban találni, igaz az emelkedés nagyobbik részét a 2000 forinttal megnövelt bruttó minimálbérnek köszönhetik.

Rosszabbul csak azok járnak - ők is csak havi pár száz, magasabb béreknél néhány ezer forinttal -, akik bruttó havi 1,435 millió forintot meghaladó jövedelemtartományban keresnek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem