12 °C Budapest

Álommelód lehet 2019-ben: ez a 3 dolog mindenképpen kell hozzá

2019. január 10. 16:00

A január az elhatározások és változások hónapja. Ilyenkor érdemes átgondolni, hogy honnan hova jutottál az elmúlt évben, valamint miben szeretnél idén fejlődni. Az alábbiakban szakértő segít néhány tippel, hogy karriered a céljaidnak megfelelően alakuljon 2019-ben.

1. Kerülj képbe önmagaddal!

Ahhoz, hogy tudatosan tervezd a karriered, mindenekelőtt saját magaddal kell tisztában lenned. Tóth Réka, a Perfekt oktatási szakértője szerint szakmai pályánkat a képességeink, értékeink, motivációnk alapján kialakított karrierhorgony köré építjük. Ennek alapján választunk pályát, állást. A karrierhorgony pontosításához, tisztázásához azonban letisztult önismeretre van szükség. A szakértő szerint érdemes ezt a központi karrierhorgonyt tudatosan kialakítani, és időről időre újragondolni az alábbi lépésekkel:

  • Vizsgáld meg, melyek a gyengeségeid, és miben vagy erős! 
  • Keresd meg, mi motivál téged, mi a célod az életben! 
  • Fogalmazd meg, melyek azok a fő értékek, amelyek alapján jónak, illetve rossznak ítéled meg saját vagy mások tetteit!

Ezeknek a kérdéseknek az alapján körvonalazódhat a te egyéni karrierhorgonyod, mely jó alapot ad a karriertervezéshez, a szóba jöhető területek kiválasztásához.

2. Tedd rendbe rövid és hosszú távú karriercéljaid!

Mindenki megállás nélkül tervez, a padlás mégis tele van beteljesületlen karriercélokkal. Ennek egyik oka a már említett önismeret hiánya, a másik pedig az irreális időtávok meghatározása. Érdemes ugyanis két csoportra bontani a céljaidat. Az első csoportba kerüljenek a rövid távú tervek. Ezek lehetnek a néhány hónapostól az 1 - 1,5 évesig bármilyen hosszúak. Amennyiben tovább képeznéd magad, vagy valami újat tanulnál, az is a rövid távú terveid közé kerüljön. A második csoportba kerüljenek a hosszú távú tervek, melyek felölelhetnek akár 5-10 éves időintervallumot is. Ezek azért szükségesek, hogy tudd, merre tartasz. Miután elkészültél, ne felejtsd el időnként újra elővenni, és frissíteni a listát! Mindig tartsd szem előtt, hogy ezek a tervek nem kőbe vésett szabályok, csupán nagyobb vonalakban jelölik ki az utat, amelyen haladnod kell.

3. Tanulj folyamatosan!

A lifelong learning ma már alapelvárás, bármivel is foglalkozz. Alig van olyan munkakör, amelyik ne változna meg néhány év alatt, vagy ne lennének hozzá szükségesek teljesen új ismeretek. Foglalkozz bármivel, fejlesztened kell magad ahhoz, hogy előre léphess. Év eleji karrierterveid közé ezért mindenképp tedd be a tanulást valamilyen formában, akár önfejlesztő módszerekkel, akár külső segítséggel. A szakértő szerint jó lehetőség például egy OKJ-s képzés is, amelyet rugalmas időbeosztásban végezhetsz el. A karrierhorgonyod alapján kiválasztott képzésen gyakorlatias oktatóktól tanulhatsz a munkaerőpiacon is keresett szakmát, és az így megszerzett tudás biztosan hozzájárul majd éves karriercéljaid eléréséhez.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem