7 °C Budapest

Álommeló magyaroknak: végzettség nélkül 600 ezres fizu, ingyen szállás, ellátás

2019. március 19. 14:30

Álomfizetéssel csábítják külföldre a magyar vendéglátósokat. Most egy elég jó ausztriai ajánlatra bukkantunk, amellyel egy év alatt nettó 7 millió forintot lehet keresni. Sokan a jobb élet reményében mennek ki, de sajnos többen a bedőlt devizahitel elől menekülnek.

Miközben a hazai vendéglátóiparban is tombol a munkaerőhiány, elég jó ajánlatokkal csábítják külföldre a magyar dolgozókat. Most egy olyan hirdetésre bukkantunk, amelyben magyar pultoslányokat keresnek öt felső-ausztriai kocsmába. A Facebookra feltett hirdetés szerint Unterweissenbachban kellene dolgozni, és a pozíciót egy évre hirdették meg. Elvárás a minimális német nyelvtudás és a jogosítvány, de más végzettséget nem várnak el. Hetente öt napot kellene dolgozni, esti, éjszakai nyitvatartással.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2793324844025978&set=gm.1682447665387105&type=3&theater&ifg=1

A hirdető külön kiemeli, hogy az alkalmazottak gyakran utazhatnak haza: 5 hetente 8 szabadnapot kapnak. A havi 1600-2000 eurós (500-625 ezer forint) nettó fizetés mellett a szállást és részben az étkezést is ingyen biztosítják. Így könnyen kiszámolható, hogy az egy év alatt legkevesebb 6 millió forintot kereshetsz meg, maximum pedig hét és felet, az összegből pedig elég sokat félre tudsz tenni, hiszen szállásra semmit, étkezésre pedig csak minimálisan kell költeni.

Ugyanebben a csoportban maximum egyhetes lakásfelújításra keresnek magyar szakikat, maximum két főt. A hirdető 1500 eurót (470 ezer forintot) kínál a melósoknak, plusz az üzemanyagot is kifizeti. A feladatok: festés, mázolás, hideg-meleg burkolás, villany-víz szerelés, kapcsolók, radiátor bekötések.

Rengetegen dolgoznak kint

Ilyen pénzekért sokan bevállalják a külföldi melót: 110 ezernél is több magyar dolgozik külföldön, a KSH szeptember-novemberi adatai szerint ugyanis honfitársaink megint nyakukba vették a világot: nagyjából 3900-al többen vallották magukat "külföldi telephelyen dolgozónak", mint a hivatal előző adatközlésekor. 2018 elejéhez képest egyébként több mint 14 ezer fős volt az emelkedés. A növekedés pontos oka nyilván nem ismert, de több tényező is szerepet játszhat benne. Egyfelől sokan csak idénymunkában dolgoznak külföldön, például vendéglátósként a síközpontokban. Náluk jellemzően pont a fenti időszakban indul a munka, a szezon.

Vannak ennél durvább számok is: A Portfolio becslése szerint jelenleg 600 ezernél is több magyar élhet jelenleg az Európai Unióban, ugyanakkor augusztusi cikkükben megjegyzik, azok, akik illegálisan dolgoznak külföldön, semmilyen hivatalos statisztikában nem jelennek meg, és arról sincs pontos adat, hányan ingáznak. Márpedig sokan vannak, akik valamely környező országban vállalnak állást, miközben Magyarországon élnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Eurostat adatai szerint egyébként 2017-ben a magyar munkaképes lakosság (a 20-64 éves korcsoport) kicsit több mint 5 százaléka, 339,3 ezer ember dolgozott egy másik uniós tagállamban.

Van, aki a devizahitel elől menekül

Sokan nem csak a jobb élet reményében mennek külföldre dolgozni, hanem azért, hogy egyáltalán maradjon valamijük. Korábban a Pénzcentrum olyan külföldi álláshirdetést is talált, amely azzal csábította a jelentkezőket, hogy a német bankszámláról nem vonják a devizatartozást, és a végrehajtó sem megy ki a bedőlt hitelesek után. Mivel sok visszaélés tapasztalható a külföldi munkaajánlatok kapcsán, és ez is amolyan "túl szép, hogy igaz legyen" ajánlatnak tűnt, felhívtuk a céget, hogy mi alapján ígérik a devizahiteleseknek az "eltűnés" lehetőségét.

A hirdetést feladó cégtől Szijj-Wieland Enikőt értük el, aki a magyarországi kapcsolattartó. Ő a Pénzcentrumnak azt mondta, tapasztalataik szerint bár a jogi lehetőség valóban megvan, ténylegesen nem vonják le az összegeket a német fizetésből. Úgy látják a munkaközvetítőnél, hogy sok magyar családnak sajnos ez az egyetlen kiút, "nincs mit árverezni, nincs miből letiltani, megélni pedig meg kell valahogy." Főleg a devizahitel áldozatai mennének külföldre dolgozni, a jelentkezők nagyjából 90 százaléka bedőlt devizahiteles.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem