2021. január 25. hétfő Pál
HR Centrum

Álommeló magyaroknak: végzettség nélkül 600 ezres fizu, ingyen szállás, ellátás


Álomfizetéssel csábítják külföldre a magyar vendéglátósokat. Most egy elég jó ausztriai ajánlatra bukkantunk, amellyel egy év alatt nettó 7 millió forintot lehet keresni. Sokan a jobb élet reményében mennek ki, de sajnos többen a bedőlt devizahitel elől menekülnek.

Miközben a hazai vendéglátóiparban is tombol a munkaerőhiány, elég jó ajánlatokkal csábítják külföldre a magyar dolgozókat. Most egy olyan hirdetésre bukkantunk, amelyben magyar pultoslányokat keresnek öt felső-ausztriai kocsmába. A Facebookra feltett hirdetés szerint Unterweissenbachban kellene dolgozni, és a pozíciót egy évre hirdették meg. Elvárás a minimális német nyelvtudás és a jogosítvány, de más végzettséget nem várnak el. Hetente öt napot kellene dolgozni, esti, éjszakai nyitvatartással.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2793324844025978&set=gm.1682447665387105&type=3&theater&ifg=1

A hirdető külön kiemeli, hogy az alkalmazottak gyakran utazhatnak haza: 5 hetente 8 szabadnapot kapnak. A havi 1600-2000 eurós (500-625 ezer forint) nettó fizetés mellett a szállást és részben az étkezést is ingyen biztosítják. Így könnyen kiszámolható, hogy az egy év alatt legkevesebb 6 millió forintot kereshetsz meg, maximum pedig hét és felet, az összegből pedig elég sokat félre tudsz tenni, hiszen szállásra semmit, étkezésre pedig csak minimálisan kell költeni.

Ugyanebben a csoportban maximum egyhetes lakásfelújításra keresnek magyar szakikat, maximum két főt. A hirdető 1500 eurót (470 ezer forintot) kínál a melósoknak, plusz az üzemanyagot is kifizeti. A feladatok: festés, mázolás, hideg-meleg burkolás, villany-víz szerelés, kapcsolók, radiátor bekötések.

Rengetegen dolgoznak kint

Ilyen pénzekért sokan bevállalják a külföldi melót: 110 ezernél is több magyar dolgozik külföldön, a KSH szeptember-novemberi adatai szerint ugyanis honfitársaink megint nyakukba vették a világot: nagyjából 3900-al többen vallották magukat "külföldi telephelyen dolgozónak", mint a hivatal előző adatközlésekor. 2018 elejéhez képest egyébként több mint 14 ezer fős volt az emelkedés. A növekedés pontos oka nyilván nem ismert, de több tényező is szerepet játszhat benne. Egyfelől sokan csak idénymunkában dolgoznak külföldön, például vendéglátósként a síközpontokban. Náluk jellemzően pont a fenti időszakban indul a munka, a szezon.

Vannak ennél durvább számok is: A Portfolio becslése szerint jelenleg 600 ezernél is több magyar élhet jelenleg az Európai Unióban, ugyanakkor augusztusi cikkükben megjegyzik, azok, akik illegálisan dolgoznak külföldön, semmilyen hivatalos statisztikában nem jelennek meg, és arról sincs pontos adat, hányan ingáznak. Márpedig sokan vannak, akik valamely környező országban vállalnak állást, miközben Magyarországon élnek.

Az Eurostat adatai szerint egyébként 2017-ben a magyar munkaképes lakosság (a 20-64 éves korcsoport) kicsit több mint 5 százaléka, 339,3 ezer ember dolgozott egy másik uniós tagállamban.

Van, aki a devizahitel elől menekül

Sokan nem csak a jobb élet reményében mennek külföldre dolgozni, hanem azért, hogy egyáltalán maradjon valamijük. Korábban a Pénzcentrum olyan külföldi álláshirdetést is talált, amely azzal csábította a jelentkezőket, hogy a német bankszámláról nem vonják a devizatartozást, és a végrehajtó sem megy ki a bedőlt hitelesek után. Mivel sok visszaélés tapasztalható a külföldi munkaajánlatok kapcsán, és ez is amolyan "túl szép, hogy igaz legyen" ajánlatnak tűnt, felhívtuk a céget, hogy mi alapján ígérik a devizahiteleseknek az "eltűnés" lehetőségét.

A hirdetést feladó cégtől Szijj-Wieland Enikőt értük el, aki a magyarországi kapcsolattartó. Ő a Pénzcentrumnak azt mondta, tapasztalataik szerint bár a jogi lehetőség valóban megvan, ténylegesen nem vonják le az összegeket a német fizetésből. Úgy látják a munkaközvetítőnél, hogy sok magyar családnak sajnos ez az egyetlen kiút, "nincs mit árverezni, nincs miből letiltani, megélni pedig meg kell valahogy." Főleg a devizahitel áldozatai mennének külföldre dolgozni, a jelentkezők nagyjából 90 százaléka bedőlt devizahiteles.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Otthonteremtési támogatás 2021: akár gyermek nélkül is járhat 5 millió forint!
Új lakás építéséhez járhat az áfa-visszatérítés.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2021. 01. 25. 07:33
A szankciótörvényről - I.

A vállalkozások és a magánszemélyek szempontjából egyaránt lényeges jogszabályi változásokkal...

hrdoktor
2021. 01. 25. 06:45
Koronavírus: így enyhítsünk a szorongás új formáján

Természetes jelenség, hogy a COVID-19 járvány során aggódunk saját és szeretteink egészségéért....

coachco
2021. 01. 24. 15:10
Kiírni magunkból a családot

Az alcím friss könyvélményemre utal. És arra, amin sokat gondolkodom mostanában. Miért is annyira...

vezetoi-coaching
2021. 01. 24. 09:46
Széljegyzet egy bejegyzéshez... és a “mit lehetne tenni” örök kérdéséhez...

Oberfrank Zoltán blog-posztjához (“Miért vesznek fel a cégek munkatársakat”) a  Linkedin terjedelmi...

legacykft
2021. 01. 22. 20:00
4 érv a sokszínű csapatok mellett

Az nem kérdés, hogy a diverzitás témaköre mára már nagy népszerűségnek örvend a csapatok...

hrbonbon
2020. 12. 24. 00:05
Adventi ajándék egypercesek - 24. nap

2020-12-21 00:05 "„Ahogy a visszajelzéseknek, úgy az érdemek elismerésének is nagy szerepe van...

ajovomunkahelye
2020. 12. 18. 13:56
Globális Covid felmérés és Legjobb Munkahelyek Program a Liferaynél

2016-ban az egyik kereskedelmi tévé híradójában látta meg először a Liferay cég vezetése...

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked