15 °C Budapest

Álláskeresés pandémia idején: így csinálják a profik

2020. december 17. 16:06

Egy olyan év után, mint 2020, mindenki szeretne abban bízni, hogy 2021 már egy nyugodtabb, egészségügyi vészhelyzettől kevésbé sújtott év lehet. A magyar munkavállalók jövő évi reményeire is az általános optimizmus jellemző: hisznek abban, hogy rendeződnek a dolgok, annak kapcsán azonban jelentően eltér a véleményük, hogy ez hogyan és mikor fog megtörténni - derül ki egy friss, reprezentatív kutatásából.

A Profession.hu rendszeresen vizsgálja a hazai munkaerőpiac állapotát, a munkavállalók és álláskeresők véleményét az adott időszak legfontosabb kérdéseivel kapcsolatban. Annak az évnek a végén, melyre a korábbi életünket gyökeresen felforgató koronavírus-járvány kitörése miatt emlékezünk majd, nem kerülhetett más az állásportál kutatásának fókuszába, mint a hazai dolgozók és munkát keresők jövővel kapcsolatos várakozásai. 

Jövőre helyreállhat a rend a munkahelyeken

Az emberek többségét foglalkoztató kérdés: vajon mikor állhat helyre a rend az életünkben? Minden negyedik hazai munkavállaló szerint ez csak nagyon sokára fog bekövetkezni, ám 11 százalékuk ennél jóval bizakodóbb: szerintük jövő tavaszra már hasonló lehet az élet a munkahelyeken, mint a koronavírus előtt. A válaszadók ötöde inkább nyárra várja a helyzet rendeződését, 12 százalékuk inkább az őszi hónapokban bízik. 9 százalékuk szerint pedig még egy teljes év kell ahhoz, hogy minden a régi - vagy legalábbis ahhoz hasonló - lehessen. A megkérdezetteknek csupán 9 százaléka áll igazán pesszimistán áll a kérdéshez, szerintük sosem lesz már olyan, mint volt.

A kutatásban a hazai dolgozók munkahelyük kilátásairól is véleményt formáltak: közel felük azt mondta, hogy a helyzet a koronavírus-járvány hatásai miatt nagy mértékben romlani fog még 2021-ben is, 36 százalékuk szerint azonban nem várható további változás. Kevesen, de voltak olyanok is, akik szerint javítja munkahelyük kilátásait a járványhelyzet: ők a megkérdezettek 5 százalékát tették ki. 13 százalékuk pedig még nem tudta eldönteni, mit várjon ilyen szempontból a jövő évtől.

Önállóbb és rugalmasabb munkavégzés

A gyakorlati változásokkal kapcsolatban minden második válaszoló azt jósolta, még nem történik érdemi változás a munkavégzésben 2021-ben. Akik szerint viszont igen, azok úgy vélik, 2021-ben jellemző lesz az önállóbb és rugalmasabb munkavégzés, de kisebb irodába költözhet a munkahelyük, és alacsonyabbak lehetnek a fizetések és az egyéb dolgozói juttatások is.

A koronavírus járvány 2021-es fizetésekre gyakorolt hatásával kapcsolatban a hazai munkavállalók 6 százaléka növekedésben bízik, 37 százalékuk csökkenést, 44 százalékuk stagnálást vár. Az egyéb juttatások a dolgozók 38 százaléka szerint nem változnak majd, míg 5 százalékuk úgy gondolja, hogy növekedni, 40 százalékuk pedig, hogy kisebb-nagyobb mértékben csökkenni fognak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Álláskeresés pandémia idején

A jelenleg állást keresők 17 százaléka szerint a járványhelyzet nem befolyásolta helyzetüket, 3 százalékuk egyenesen úgy érezte, javított lehetőségein a pandémia. Utóbbit főként az alkalmi munkákat keresők tapasztalták így. A munkát keresők 69 százaléka azonban elégedetlen helyzetével: ők úgy érzik, a járványhelyzet kifejezetten rontott kilátásaikon, míg további 12 százalékuk bizonytalan volt ebben a kérdésben. 

"2020 tavaszán az álláshirdetések száma valóban drasztikus csökkenést mutatott a tavalyi év azonos időszakához képest. Ez a tendencia azonban gyorsan változott, és a cégek újra működésbe léptek a toborzás területén is. A csökkenés mértéke jelentősen mérséklődött, nyár végére a tavalyi év azonos időszakához képest már csak 30 százalék körül alakult, az álláspiac helyzete azóta is folyamatosan stabilizálódik" - mutat rá a reménykeltő tendenciára Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési vezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem