21 °C Budapest

Alig ismert szakmák, amikkel ronggyá keresheted magad külföldön

2016. augusztus 22. 12:01

A fiatalok még mindig a jobb élet reményével tekintenek Nyugat felé. Csaknem 80 ezer magyar élt az Egyesült Államokban 2014-ben, és a britek unióból való távozása várhatóan még jobban növeli majd ezt a számot, hiszen akik jól beszélik az angol nyelvet, és szakmájukban képzelik jövőjüket, azok számára egyre vonzóbb a tengeren túli ország.

Sok diák számára a diploma jelenti az egyenes utat bizonyos karrier felé. Több egyetemen végzett kutatás szerint is a magyar fiataloknak egyre nagyobb hányada gondolkodik azon, hogy már a tanulmányait is külföldön végzi, mert szerintük akkor nagyobb eséllyel kapnak jól fizető állást a szakmájukban. Egy népszerű közösségi oldal, a Reddit felhasználói megosztottak néhány olyan karrier lehetőséget, amik nincsenek igazán szem előtt, mégis nagy lehetőség rejlik bennük, és jó keresetet is biztosítanak - írja a Business Insider. A lista ízelítő azok számára, akiknek némi inspirációra van szükségük, hogy rátaláljanak az álom munkára.

Légi forgalom irányító

A mi leszel, ha nagy leszel kérdésre szinte biztos, hogy nem sokan vágták még rá, hogy légforgalmi irányító. Pedig értelmes munkát, jó keresetet és biztos megélhetést nyújt. Az Egyesült Államokban a légforgalmi irányítók évi átlagkeresete 118 740 dollár (270 forintos árfolyamon számolva 32 millió forint). Ez a szakma viszont itthon, Magyarországon is az egyik legjobban fizetett állás: havonta bruttó 1 millió 777 ezer forintot lehetett vele keresni a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) 2015-ös adatai szerint.

Bányamérnök

A Reddit egyik, bányamérnökként dolgozó felhasználója azt írta, hogy a frissen kézhez kapott alapdiplomájával aláírt egy 100 ezer dolláros (plusz bónusz és béren kívüli juttatások) szerződést. A szaktársainak 80 százaléka már az utolsó év májusában kapott állás, de a maradék 20 százaléknak is lett munkahelye július végére.

Magyarországon szintén jól, átlagon felül lehet keresni bányamérnökként: az NFSZ adatai szerint 2015-ben átlagosan bruttó 531 390 forintot vittek haza.

Anaesthesiológia asszisztens

Az altató orvos asszisztenseként az USA-ban évente közel 100 ezer dollárt (27 millió forint) lehet keresni, és az egyetem elvégzése után mindenki azonnal kap munkát - írja az egyik felhasználó. Nagyjából hasonló a helyzet az általános orvos asszisztensnél is a közösség szerint.

A hazai viszonyokról ez már nem mondható el teljes mértékben, mert ugyan itthon is nagy igény van erre a szakmára, a bérek messze elmaradnak a nyugatiaktól.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ipari tervező

Ezen a területen a művészet és a mérnöki karrier találkozik. Kreatív, kihívásokkal teli és változatos munka. A Reddit egyik felhasználója szerint a designer tanácsadó az egyik legjobb munkahelyi környezetben és kultúrában dolgozik, és a szakemberek azt tervezik, milyen jövőben fogunk élni néhány év múlva. Az éves átlagos kereset majdnem eléri a 70 ezer dollárt (majd 19 millió forint).

Földmérő

Ez egy elöregedő szakmának számít Amerikában, nagy szükség van azonban a munkájukra, ami egyúttal azt is jelenti, hogy főiskola után azonnal el tud helyezkedni vele egy fiatal pályakezdő. Az éves átlagos fizetés 62 ezer dollár (majd 17 millió forint), de hat számjegyű jövedelem (természetesen dollárban) is elérhető vele a tengeren túlon.

Bírósági gyorsíró

Ehhez jó nyelvismeret, erős nyelvi készség és nyelvtani jártasság szükséges. Meg persze szilárd ujjak, és akkor nagy karriert lehet építeni. Egy szakmabeli azt írta, hogy többnyire otthonról dolgozik, főként maga oszthatja be az idejét, és a fizetés is jó. Az első évben 65 ezret (17 és fél millió forint), a másodikban 80 ezret (21 és fél millió forint) keresett.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem