2020. szeptember 18. péntek Diána
HR Centrum

Alig ismert szakmák, amikkel ronggyá keresheted magad külföldön


A fiatalok még mindig a jobb élet reményével tekintenek Nyugat felé. Csaknem 80 ezer magyar élt az Egyesült Államokban 2014-ben, és a britek unióból való távozása várhatóan még jobban növeli majd ezt a számot, hiszen akik jól beszélik az angol nyelvet, és szakmájukban képzelik jövőjüket, azok számára egyre vonzóbb a tengeren túli ország.

Sok diák számára a diploma jelenti az egyenes utat bizonyos karrier felé. Több egyetemen végzett kutatás szerint is a magyar fiataloknak egyre nagyobb hányada gondolkodik azon, hogy már a tanulmányait is külföldön végzi, mert szerintük akkor nagyobb eséllyel kapnak jól fizető állást a szakmájukban. Egy népszerű közösségi oldal, a Reddit felhasználói megosztottak néhány olyan karrier lehetőséget, amik nincsenek igazán szem előtt, mégis nagy lehetőség rejlik bennük, és jó keresetet is biztosítanak - írja a Business Insider. A lista ízelítő azok számára, akiknek némi inspirációra van szükségük, hogy rátaláljanak az álom munkára.

Légi forgalom irányító

A mi leszel, ha nagy leszel kérdésre szinte biztos, hogy nem sokan vágták még rá, hogy légforgalmi irányító. Pedig értelmes munkát, jó keresetet és biztos megélhetést nyújt. Az Egyesült Államokban a légforgalmi irányítók évi átlagkeresete 118 740 dollár (270 forintos árfolyamon számolva 32 millió forint). Ez a szakma viszont itthon, Magyarországon is az egyik legjobban fizetett állás: havonta bruttó 1 millió 777 ezer forintot lehetett vele keresni a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) 2015-ös adatai szerint.

Bányamérnök

A Reddit egyik, bányamérnökként dolgozó felhasználója azt írta, hogy a frissen kézhez kapott alapdiplomájával aláírt egy 100 ezer dolláros (plusz bónusz és béren kívüli juttatások) szerződést. A szaktársainak 80 százaléka már az utolsó év májusában kapott állás, de a maradék 20 százaléknak is lett munkahelye július végére.

Magyarországon szintén jól, átlagon felül lehet keresni bányamérnökként: az NFSZ adatai szerint 2015-ben átlagosan bruttó 531 390 forintot vittek haza.

Anaesthesiológia asszisztens

Az altató orvos asszisztenseként az USA-ban évente közel 100 ezer dollárt (27 millió forint) lehet keresni, és az egyetem elvégzése után mindenki azonnal kap munkát - írja az egyik felhasználó. Nagyjából hasonló a helyzet az általános orvos asszisztensnél is a közösség szerint.

A hazai viszonyokról ez már nem mondható el teljes mértékben, mert ugyan itthon is nagy igény van erre a szakmára, a bérek messze elmaradnak a nyugatiaktól.

Ipari tervező

Ezen a területen a művészet és a mérnöki karrier találkozik. Kreatív, kihívásokkal teli és változatos munka. A Reddit egyik felhasználója szerint a designer tanácsadó az egyik legjobb munkahelyi környezetben és kultúrában dolgozik, és a szakemberek azt tervezik, milyen jövőben fogunk élni néhány év múlva. Az éves átlagos kereset majdnem eléri a 70 ezer dollárt (majd 19 millió forint).

Földmérő

Ez egy elöregedő szakmának számít Amerikában, nagy szükség van azonban a munkájukra, ami egyúttal azt is jelenti, hogy főiskola után azonnal el tud helyezkedni vele egy fiatal pályakezdő. Az éves átlagos fizetés 62 ezer dollár (majd 17 millió forint), de hat számjegyű jövedelem (természetesen dollárban) is elérhető vele a tengeren túlon.

Bírósági gyorsíró

Ehhez jó nyelvismeret, erős nyelvi készség és nyelvtani jártasság szükséges. Meg persze szilárd ujjak, és akkor nagy karriert lehet építeni. Egy szakmabeli azt írta, hogy többnyire otthonról dolgozik, főként maga oszthatja be az idejét, és a fizetés is jó. Az első évben 65 ezret (17 és fél millió forint), a másodikban 80 ezret (21 és fél millió forint) keresett.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
legacykft
2020. 09. 18. 09:00
Következetesség a fejlesztésben

Alapelveihez, elgondolásaihoz hű, azoknak megfelelően viselkedő, azokkal összhangban kommunikáló...

hrbonbon
2020. 09. 17. 12:01
A vezetők felelőssége - a tervezés fontossága

Mégis megérkezett, amit szerettünk volna elkerülni! Még bőven benne voltunk az első hullámban...

perfekt
2020. 09. 16. 11:28
A számlaszintű adatszolgáltatás változásai 1.

A számlaszintű adatszolgáltatás szigorítása két lépcsőben valósul(t) meg, első lépésként...

ajovomunkahelye
2020. 09. 15. 08:35
A járvány meghozta a változást: a digitalizáció áll a középpontban

A járványhelyzet nemcsak a mindennapi életünket, de a munka világát is véglegesen megváltoztatta....

hrdoktor
2020. 09. 14. 06:30
A balkezesek tényleg kreatívabbak?

Még mindig keveset tudunk a balkezességről, pedig az emberek minimum 8-10 százalékának ez az ügyesebb...

coachco
2020. 09. 05. 12:47
A kertműveléstől a szabad gondolkodásig

Tegnap vehemens kertészkedésbe kezdtem, kiástam a három bokor krumplimat, gazoltam, leszedtem a paradicsomot...

vezetoi-coaching
2020. 08. 23. 17:00
Az új „normálok” és az antifragilitás...

Nézzünk 3 egymástól elég távoleső, nagyon különböző területeket érintő mintát, patternt...

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

Tesco

Tanévkezdés
08.18-09.20
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.