6 °C Budapest

Akár otthonaikat is elbukhatják gyerekük miatt a magyar családok

2018. augusztus 8. 15:05

Igen jelentős kiadásokkal is járhat, ha a család azt szeretné, hogy a gyerek ne hagyja abba a tanulmányait a középiskola befejezését követően. Bár a legjobban tanulók számára léteznek ösztöndíjak, összességében megfigyelhető jelenség, hogy számos család számára egyszerűen túl nagy anyagi terhet jelentenek a gyerek felsőoktatási tanulmányai. Sőt, egy friss tanulmány szerint sok család éppen azért vesztette el az otthonát az utóbbi években, mert nem bírt megbirkózni ezekkel a kiadásokkal.

A gazdasági nehézségek idején az egyik lehetséges módja annak, hogy egy család földönfutóvá váljon, hogy a szülők igyekeznek anyagilag is támogatni a gyerekük felsőoktatási tanulmányait - írja a ScienceDaily. Két amerikai kutató, Jacob Faber a New York-i Egyetemről, valamint Peter Rich a Cornell Egyetemről nemrég publikálták friss kutatásaik eredményeit, melyekből kiderül, hogy a 2000-es évek végi nagy gazdasági válság idején az amerikai bankok gyakorta árvereztek el olyan ingatlanokat, melyek tulajdonosai a gyerekeik tanulmányait igyekeztek támogatni. A két kutató arra bátorítja a politikai döntéshozókat, hogy keressenek valamilyen megoldást a családok anyagi terheinek csökkentésére.

2005 és 2011 között az amerikaiak 39,9 százaléka vett részt 2 vagy 4 éves felsőoktatás képzésen, amely 11,1 százalékkal több, mint 1985-ben. Ugyanezen időszak alatt a tandíjak közel megduplázódtak. Bár a különböző támogatások valamelyest elősegítik ezen kiadások fedezését, ezek sok család számára még így is túl nagy megterhelést jelentenek. A szülők megtakarításaikból, jövedelmükből, vagy ha más út nincs, akkor jelzáloghitelből próbálják meg kifizetni gyerekeik oktatási költségeit. A vizsgált adatokból jól látszik, hogyha a családok nagyobb arányban küldték el a gyerekeiket továbbtanulni, akkor a rákövetkező években az elárverezett ingatlanok aránya is megemelkedett.

Itthon sincs mindenkinek ingyen

Magyarországon sincs mindenki számára ingyen a felsőoktatás. Bár van lehetőség az ingyenes felsőoktatási képzésre, ennek feltételei vannak: először is a jelentkezőnek el kell érnie a jogszabályban meghatározott minimumpontot. A megfelelő mennyiségű pont elérése azonban önmagában még nem elég, hiszen a hallgató köteles a képzési idő másfélszeresén belül oklevelet szerezni, amennyiben nem szeretné magának fizetni tanulmányai költségeit.

A feltételeket nem teljesítő hallgatónak azonban magának kell fizetnie a tandíjat. A tandíj mértéke persze nem egységes, az szakonként változik. Az egyik legdrágább képzés például az általános orvosi szak, ahol 1 350 000 forintba kerül egyetlen szemeszter. A képzés idő 12 szemeszterből áll, tehát a teljes tandíj 16,2 millió forintba kerül a képzés végére. Közben persze a diáknak valahol ennie és laknia is kell, tehát egy átlagos magyar család számára anyagilag igencsak megerőltető, ha a gyerek orvos szeretne lenni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Az Oktatási Hivataltól származó korábbi sajtóértesülések szerint az elmúlt 3 évben 492 ezren tanultak állami ösztöndíjasként, míg az önköltséges hallgatók száma meghaladta a 348 ezret.

Idén júliusban egyébként 107 700-an jelentkeztek felsőoktatási képzésre a Felvi.hu adatai szerint, akik közül 75 230 diákot fel is vettek. A legmagasabb ponthatárt az Eötvös Loránd Tudományegyetemen húzták meg: itt a maximális 500 pontot kellett elérnie annak, aki német és nemzetiségi német nyelv és kultúra tanára - latin nyelv és kultúra tanári szakon szeretne tanulni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm