2020. október 26. hétfő Dömötör
HR Centrum

Akár otthonaikat is elbukhatják gyerekük miatt a magyar családok


Igen jelentős kiadásokkal is járhat, ha a család azt szeretné, hogy a gyerek ne hagyja abba a tanulmányait a középiskola befejezését követően. Bár a legjobban tanulók számára léteznek ösztöndíjak, összességében megfigyelhető jelenség, hogy számos család számára egyszerűen túl nagy anyagi terhet jelentenek a gyerek felsőoktatási tanulmányai. Sőt, egy friss tanulmány szerint sok család éppen azért vesztette el az otthonát az utóbbi években, mert nem bírt megbirkózni ezekkel a kiadásokkal.

A gazdasági nehézségek idején az egyik lehetséges módja annak, hogy egy család földönfutóvá váljon, hogy a szülők igyekeznek anyagilag is támogatni a gyerekük felsőoktatási tanulmányait - írja a ScienceDaily. Két amerikai kutató, Jacob Faber a New York-i Egyetemről, valamint Peter Rich a Cornell Egyetemről nemrég publikálták friss kutatásaik eredményeit, melyekből kiderül, hogy a 2000-es évek végi nagy gazdasági válság idején az amerikai bankok gyakorta árvereztek el olyan ingatlanokat, melyek tulajdonosai a gyerekeik tanulmányait igyekeztek támogatni. A két kutató arra bátorítja a politikai döntéshozókat, hogy keressenek valamilyen megoldást a családok anyagi terheinek csökkentésére.

2005 és 2011 között az amerikaiak 39,9 százaléka vett részt 2 vagy 4 éves felsőoktatás képzésen, amely 11,1 százalékkal több, mint 1985-ben. Ugyanezen időszak alatt a tandíjak közel megduplázódtak. Bár a különböző támogatások valamelyest elősegítik ezen kiadások fedezését, ezek sok család számára még így is túl nagy megterhelést jelentenek. A szülők megtakarításaikból, jövedelmükből, vagy ha más út nincs, akkor jelzáloghitelből próbálják meg kifizetni gyerekeik oktatási költségeit. A vizsgált adatokból jól látszik, hogyha a családok nagyobb arányban küldték el a gyerekeiket továbbtanulni, akkor a rákövetkező években az elárverezett ingatlanok aránya is megemelkedett.

Itthon sincs mindenkinek ingyen

Magyarországon sincs mindenki számára ingyen a felsőoktatás. Bár van lehetőség az ingyenes felsőoktatási képzésre, ennek feltételei vannak: először is a jelentkezőnek el kell érnie a jogszabályban meghatározott minimumpontot. A megfelelő mennyiségű pont elérése azonban önmagában még nem elég, hiszen a hallgató köteles a képzési idő másfélszeresén belül oklevelet szerezni, amennyiben nem szeretné magának fizetni tanulmányai költségeit.

A feltételeket nem teljesítő hallgatónak azonban magának kell fizetnie a tandíjat. A tandíj mértéke persze nem egységes, az szakonként változik. Az egyik legdrágább képzés például az általános orvosi szak, ahol 1 350 000 forintba kerül egyetlen szemeszter. A képzés idő 12 szemeszterből áll, tehát a teljes tandíj 16,2 millió forintba kerül a képzés végére. Közben persze a diáknak valahol ennie és laknia is kell, tehát egy átlagos magyar család számára anyagilag igencsak megerőltető, ha a gyerek orvos szeretne lenni.

Az Oktatási Hivataltól származó korábbi sajtóértesülések szerint az elmúlt 3 évben 492 ezren tanultak állami ösztöndíjasként, míg az önköltséges hallgatók száma meghaladta a 348 ezret.

Idén júliusban egyébként 107 700-an jelentkeztek felsőoktatási képzésre a Felvi.hu adatai szerint, akik közül 75 230 diákot fel is vettek. A legmagasabb ponthatárt az Eötvös Loránd Tudományegyetemen húzták meg: itt a maximális 500 pontot kellett elérnie annak, aki német és nemzetiségi német nyelv és kultúra tanára - latin nyelv és kultúra tanári szakon szeretne tanulni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
vezetoi-coaching
2020. 10. 25. 10:33
Ki miért választ coachot és miért (és mennyit fizet érte...)?

No, van egy új, érdekes magyar felmérés  (a Business Coach Kft a készítő) a coachingról, ennek...

perfekt
2020. 10. 22. 10:36
A tagok, vezető tisztségviselők tartozásokért való felelőssége - 3.

A cikksorozat második részében a Cstv. 33/A[1].§-a alapján történő igényérvényesítéssel...

hrdoktor
2020. 10. 19. 09:51
Munkavégzés a menstruáció ideje alatt

Vannak nők, akiknél a menstruáció olyan erős tünetekkel jelentkezik, hogy akadályozza a munkavégzésüket...

legacykft
2020. 10. 16. 19:19
7 tipp, hogyan őrizd meg a belső békéd

Emlékszel még arra, amikor értetlenül hallgattad a felnőtteket a rohanó - őrült? - világról...

coachco
2020. 10. 16. 16:57
Mikor stoppoltál utoljára?

Nem tudom, a mai fiataloknak milyen arányban lehet stoppos élményük, közülük kik azok, akik még...

hrbonbon
2020. 10. 08. 13:45
A vezető tudatossága – amikor te magad vagy a megoldás egy problémára, és amit ez elárul rólad

Miért lettél vezető? James Bond kényszerített? Nem gondolom! Egy interjún a Megbízó regionális...

ajovomunkahelye
2020. 09. 15. 08:35
A járvány meghozta a változást: a digitalizáció áll a középpontban

A járványhelyzet nemcsak a mindennapi életünket, de a munka világát is véglegesen megváltoztatta....

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó