2018. augusztus 21. kedd Sámuel, Hajna

Akár otthonaikat is elbukhatják gyerekük miatt a magyar családok


Igen jelentős kiadásokkal is járhat, ha a család azt szeretné, hogy a gyerek ne hagyja abba a tanulmányait a középiskola befejezését követően. Bár a legjobban tanulók számára léteznek ösztöndíjak, összességében megfigyelhető jelenség, hogy számos család számára egyszerűen túl nagy anyagi terhet jelentenek a gyerek felsőoktatási tanulmányai. Sőt, egy friss tanulmány szerint sok család éppen azért vesztette el az otthonát az utóbbi években, mert nem bírt megbirkózni ezekkel a kiadásokkal.

A gazdasági nehézségek idején az egyik lehetséges módja annak, hogy egy család földönfutóvá váljon, hogy a szülők igyekeznek anyagilag is támogatni a gyerekük felsőoktatási tanulmányait - írja a ScienceDaily. Két amerikai kutató, Jacob Faber a New York-i Egyetemről, valamint Peter Rich a Cornell Egyetemről nemrég publikálták friss kutatásaik eredményeit, melyekből kiderül, hogy a 2000-es évek végi nagy gazdasági válság idején az amerikai bankok gyakorta árvereztek el olyan ingatlanokat, melyek tulajdonosai a gyerekeik tanulmányait igyekeztek támogatni. A két kutató arra bátorítja a politikai döntéshozókat, hogy keressenek valamilyen megoldást a családok anyagi terheinek csökkentésére.

2005 és 2011 között az amerikaiak 39,9 százaléka vett részt 2 vagy 4 éves felsőoktatás képzésen, amely 11,1 százalékkal több, mint 1985-ben. Ugyanezen időszak alatt a tandíjak közel megduplázódtak. Bár a különböző támogatások valamelyest elősegítik ezen kiadások fedezését, ezek sok család számára még így is túl nagy megterhelést jelentenek. A szülők megtakarításaikból, jövedelmükből, vagy ha más út nincs, akkor jelzáloghitelből próbálják meg kifizetni gyerekeik oktatási költségeit. A vizsgált adatokból jól látszik, hogyha a családok nagyobb arányban küldték el a gyerekeiket továbbtanulni, akkor a rákövetkező években az elárverezett ingatlanok aránya is megemelkedett.

Itthon sincs mindenkinek ingyen

Magyarországon sincs mindenki számára ingyen a felsőoktatás. Bár van lehetőség az ingyenes felsőoktatási képzésre, ennek feltételei vannak: először is a jelentkezőnek el kell érnie a jogszabályban meghatározott minimumpontot. A megfelelő mennyiségű pont elérése azonban önmagában még nem elég, hiszen a hallgató köteles a képzési idő másfélszeresén belül oklevelet szerezni, amennyiben nem szeretné magának fizetni tanulmányai költségeit.

A feltételeket nem teljesítő hallgatónak azonban magának kell fizetnie a tandíjat. A tandíj mértéke persze nem egységes, az szakonként változik. Az egyik legdrágább képzés például az általános orvosi szak, ahol 1 350 000 forintba kerül egyetlen szemeszter. A képzés idő 12 szemeszterből áll, tehát a teljes tandíj 16,2 millió forintba kerül a képzés végére. Közben persze a diáknak valahol ennie és laknia is kell, tehát egy átlagos magyar család számára anyagilag igencsak megerőltető, ha a gyerek orvos szeretne lenni.

Az Oktatási Hivataltól származó korábbi sajtóértesülések szerint az elmúlt 3 évben 492 ezren tanultak állami ösztöndíjasként, míg az önköltséges hallgatók száma meghaladta a 348 ezret.

Idén júliusban egyébként 107 700-an jelentkeztek felsőoktatási képzésre a Felvi.hu adatai szerint, akik közül 75 230 diákot fel is vettek. A legmagasabb ponthatárt az Eötvös Loránd Tudományegyetemen húzták meg: itt a maximális 500 pontot kellett elérnie annak, aki német és nemzetiségi német nyelv és kultúra tanára - latin nyelv és kultúra tanári szakon szeretne tanulni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, egy konkrét példa: kalkulátorunkban 1 millió forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a K&H Bank nyújtja, náluk 20 033 forintos törlesztőt ígér a 8,81%-os THM; de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében 20 252 forintos törlesztővel számolhatunk havonta. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB Bank, a Budapest Bank, a Cofidis, az ERSTE Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
jobangel
2018. 08. 21. 06:00
A leggyakoribb beosztotti hiba

Sokat gondolkodtam már azon, mi okozza, hogy a rosszá válik egy állás, pedig a legtöbb munkaviszony...

hrdoktor
2018. 08. 20. 09:06
A hatékony feedback a siker titka?

Egy cég, egy munkahelyi közösség életében kiemelkedően fontos a visszajelzés. Akár munkatárstól...

perfekt
2018. 08. 20. 07:01
Jól megvágták a cafeteriát

Július 20-án az Országgyűlés elfogadta a 2019. évre benyújtott adótörvény javaslatokat, így...

legacykft
2018. 08. 17. 09:00
3 dolog, amit minden munkahelyi közösségről tudni kell

Már régóta nem kérdés, hogy a szervezeti eredményesség egyik kulcsa az emberekben és az ő együttműködésükben...

hellokarrierista
2018. 08. 16. 06:11
4 módszer és Te leszel a legkarizmatikusabb ember, ahol csak megjelensz

Szóval múlthéten belebotlottam egy volt főiskolás csoporttársamba, nevezzük Bendegúznak. Anno...

laskainelli
2018. 08. 15. 13:31
Hogy mondjam meg a páromnak, hogy nem nyújt eleget az ágyban?

A tartós párkapcsolatban élők számára előbb-utóbb el szokott jönni a rettegett szexmentes időszak....

hrbonbon
2018. 08. 15. 11:26
Kikre építsük a vállalatunk jövőjét?

A jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben a vezetés keresi azokat az eszközöket, amelyek leginkább feltárják...

NÉPSZERŰ
FRISS